Skocz do zawartości

Twarz na Marsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
212 odpowiedzi w tym temacie

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

przeciez skoro byly tam iles tysiecy lat - np kiedy na marsie byla woda,albo jakies sztuczne kompleksy a klimat,wachania temperaturu i wiatry mogly troche je popsuc

Woda na Marsie w większych ilościach była ostatnio jakiś miliard lat temu. Nawet najwięksi optymiści nie zakładają, że ewentualne "piramidy" mogły by być aż tak stare.
  • 0

#122 Gość_muhad

Gość_muhad.
  • Tematów: 0

Napisano

wez pod uwage ze setki tysiecy lat robia swoje i te piramidy mogly byc poddane ostremu klimatowi..co myslisz ze beda idealnie wygladac? Nasze maja zaledwie 6,500tys lat a zobacz jak wygladaja.

Ciekawy argument. Dotychczas słyszałem wręcz odwrotne sformułowania - że pomimo upływu kilku tysięcy lat od budowy (bodajże 4000 ;-P) piramidy są w zdumiewająco dobrym stanie ;-) Myślę jednak, że nawet trwająca setki tysięcy lat erozja nie doprowadziła by do tego, żeby podstawa piramidy zmieniła się z czworobocznej w pięciokątną.

a myslisz ze jak np nasze piramidy bylyby przysypane jakimis nalecialosciami to nie moglyby zmienic wygladu?

a przygladales sie dobrze zdjeciom? wszystkie mialy pieciokoatne podstawy?

chyba zle patrzyles

jesli chodzi o wiek naszych piramid to masz zle informacje....6,500 lat to jest wiek...

przeciez skoro byly tam iles tysiecy lat - np kiedy na marsie byla woda,albo jakies sztuczne kompleksy a klimat,wachania temperaturu i wiatry mogly troche je popsuc

Woda na Marsie w większych ilościach była ostatnio jakiś miliard lat temu. Nawet najwięksi optymiści nie zakładają, że ewentualne "piramidy" mogły by być aż tak stare.

Akurat wiesz kiedy woda na marsie byla w stanie cieklym :wall:

geniusz jestes normalnie :crazy:
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a myslisz ze jak np nasze piramidy bylyby przysypane jakimis nalecialosciami to nie moglyby zmienic wygladu?

Nie w tak dużym stopniu. Biorąc pod uwagę, że czynnikiem zasypującm byłby pył niesiony wiatrzem, to piramidy wciąż powinny mieć kształt piramid.

a przygladales sie dobrze zdjeciom? wszystkie mialy pieciokoatne podstawy?

Niektóre były trójkątne, a kilka w kształcie trapezu. Piramidy o kwadratowej podstawie nie znalazłem.

jesli chodzi o wiek naszych piramid to masz zle informacje....6,500 lat to jest wiek...

Dodajmy, że tylko według jednej, mającej bardzo mało wiarygodne podstawy, teorii ;-P

Akurat wiesz kiedy woda na marsie byla w stanie cieklym

Widzisz, Ty wiesz kiedy wybudowano piramidy, ja wiem kiedy na Marsie panował ciepły klimat :->
  • 0

#124 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

a skad masz informacje kiedy panowal tam klimat? :P bo nasa takie informacje dala? :smile: ;-)

a jesli chodzi o date piramid....

pomysl: cheops drugi, ktory zyl ponad 2000lat p.n.e budowal piramide...tak twierdzi oficjalna nauka:P (zenujace) jest tylko jeden problem...naukowcy nie wiedza jak mozliwe jest by w jeden dzien ponad 1000klockow ciagnac linami 20km...zastanawiajace co nie?

otoz masz wyjasnienie...Cheops drugi byl tylko restauratorem i nie wiedzial kto jest dokladnie autorem tych piramid...to co sie podniszczylo to podreperowal i przeciagnal kilka klocow i to uwiecznil w na malunkach...a caly pic polega na tym ze CHeops i Juno grubo ponad 6000lat temu zbudowali ta piramide a te klocki transportowali w inny sposob...no coz..to ze nasi mozgowcy nie sa w stanie pojac w jaki sposob mozna 1000klockow dziennie przenosic to ich problem...bynajmniej autorem tych piramid nie byli ludzie z ziemi...Orion jest odpowiedzia...

jesli chcesz wiedziec cos o marsie to mozesz byc pewny ze woda w stanie cieklym moglabyc nawet ponizej 500tys. lat temu a nawet jeszcze wczesniej.Jesli znasz zrodlo o tej informacji to sam znajdziesz :smile:
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

a skad masz informacje kiedy panowal tam klimat?:P bo nasa takie informacje dala?

Zachęcam do zapoznania się obecnym stanem badań geologii planetarnej. W hipotezach najczęściej mówi się o ciepłym i wilgotnym klimacie, który ok. 3,5 mld lat temu zmianił się w zimny. Później mógł być jeszcze jedne okres ocieplenia w czasie którego na Marsie panowało środowisko kwaśne.

omysl:  cheops drugi, ktory zyl ponad 2000lat p.n.e budowal piramide...tak twierdzi oficjalna nauka:P (zenujace)  jest tylko jeden problem...naukowcy nie wiedza jak mozliwe jest by w jeden dzien ponad 1000klockow ciagnac linami 20km...zastanawiajace co nie?

A skąd wziąłeś liczbę 1000 bloków dziennie? O odpowiedź poproszę w jakimś wątku o piramidzie Cheopsa. Nie zaśmiecajmy wątku offtopikiem.

jesli chcesz wiedziec cos o marsie to mozesz byc pewny ze woda w stanie cieklym moglabyc nawet ponizej 500tys. lat temu a nawet jeszcze wczesniej.

Są pewne przesłanki wskazujące, że nawet obecnie (w bardzo niewielkiej skali) zachodzi na Marsie erozja wodna. Ale mówimy przecież nie o śladowych ilościach, tylko o dużych zbiornikach ciekłej wody.
  • 0

#126 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

wlasnie mowisz o hipotezach ;-) (odnsnie klimatu)

Jesli chodzi o 1000blokow...
Obecna nauka obliczajac czas budowania ktory jest nam znany obliczyla ze aby zdazyc w w tym czasie potrzeba transportu ponad 1000 klocow.Kumasz czacze? W tv nawet mogles nieraz o tym slyszec.ale co tam:)
I nie mowie o NIe do wiary :smile:

Jesli chodzi o slady wody...Owszem wlasnie, mowimy o zbiornikach wodnych i dodam jeszcze istnienie atmosfery:)
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

wlasnie mowisz o hipotezach  ;-)  (odnsnie klimatu)

A czy w chwili obecnej jeśli chodzi o Marsa można opierać się na czymkolwiek innym niż hipotezy? ;->

Jesli chodzi o 1000blokow...
Obecna nauka obliczajac czas budowania ktory jest nam znany obliczyla ze aby zdazyc w w tym czasie potrzeba transportu ponad 1000 klocow.

Dobrze, pooftopikujmy tutaj.
Dokładny czas budowy piramidy Cheopsa nie jest znany. Mówi się o 20-30 latach. Znalazłem obliczenia twierdzące, że budowla składa się z ok. 2,5 mln bloków. Obliczenia te zakładają jednak, że jest ona w całości wypełniona blokami skalnymi. Tymczasem wiadomo, że podstawa nie została zniwelowana i pozostawiono na niej sporych rozmiarów wzniesienie, a wewnątrz samej piramidy są liczne przestrzenie prawdopodobnie wypełnione piaskiem. To zdecydowanie obniża liczbę bloków potrzebnych do budowy. No i oczywiście piaskowiec do budowy nie musiał być transportowany na duże odległości, bo był wydobywany na miejscu. Z odległości kilkudziesięciu kilometrów przywieziono tylko płyty wapienia do pokrycia piramidy.

Jesli chodzi o slady wody...Owszem wlasnie, mowimy o zbiornikach wodnych i dodam jeszcze istnienie atmosfery:)

O jak dużych zbiornikach mowa i gdzie się one dokładnie miały znajdować? Zaś co do atmosfery, to mnie wcale nie zaskoczyłeś - istnieje ona na Marsie do dzisiaj ;-)
  • 0

#128 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

mowie o atmosferze zdatnej do zycia ;-)

CO WIEMY O PIRAMIDZIE CHEOPSA?

Wielka Piramida zawsze (i warto to podkreślić) przyciągała uwagę ludzi i dlatego wydawać by się mogło, że powinna być jednym z najbardziej zbadanych obiektów archeologicznych. Rzeczywiście - o Piramidzie wiemy bardzo dużo. Jest zbudowana z 2 milionów 300 Eysięcy kamiennych bloków o przeciętnej wadze około 2,5 ton. Do tego należy jeszcze dodać 115 tysięcy polerowanych płyt, które niegdyś pokrywały ściany Piramidy ? każda o wadze 10 ton. Powierzchnia, na której wznosi się Piramida, wynosi 5,4 hektara, a jej ogólna waga przewyższa 6 milionów ton! Piramida stoi na sztucznie wyrównanej platformie o grubości 55,88 cm . Platforma ta do dzisiaj jest absolutnie równa (z odchyleniem od całej powierzchni nie większej niż 2,54 cm). Ściany Piramidy są prawie idealnie zorientowane według stron świata. Średnie niedokładności stanowią w przybliżeniu 2 minuty kątowe ? co jest niewiarygodnym osiągnięciem, biorąc pod uwagę niedoskonałe zasoby techniczne, którymi (w myśl ortodoksyjnej egiptologii) dysponowali budowniczowie piramid. Z tego wynika, że odchylenie stanowi 0,012%. Różnica między najdłuższą i najkrótszą ścianą Piramidy stanowi 20 cm (0,1%), a kąty Piramidy wymierzone są z dokładnością do 2 sekund. Maksymalne odchylenie długości każdej z czterech ścian Piramidy to 0,0981 milimetrów na metr bieżący. Graniczne odchylenie na każdy blok wynosi 0,0481 cm . Płyty pokrywające Piramidę mają odchylenie tylko 0,013 cm na 1 metr. Długość podstawy Piramidy do jej wysokości równa się 2 p i cały monument jest tak zaprojektowany, żeby służyć projekcji kartograficznej północnej półkuli ziemi w skali 1:43200. Budowniczowie Piramidy umiejscowili ją dokładnie na 30 równoleżniku (szerokość 29?58?51?). Widać niewielkie odchylenie od 30? - ale być może projektanci chcieli, aby człowiek znajdujcy się u podnóża Wielkiej Piramidy mógł zobaczyć przed sobą biegun nieba podniesiony dokładnie na wysokość 30?. Musieli również brać pod uwagę refrakcję atmosferyczną ? co też uczynili umiejscawiając budowę na szerokości 29"58"51".
W 1993 roku belgijski inżynier - budowniczy Robert Bauval zwrócił uwagę, że położenie piramid w Giza odwzorowuje położenie trzech najbardziej widocznych gwiazd w gwiazdozbiorze Oriona, w momencie, gdy one przecinają południk Gizy. Piramidy nie tylko odzwiErciedlają wzajemny układ gwiazd, ale również charakteryzują swoimi stosunkowymi rozmiarami ich gwiezdne wielkości. Monumenty w Giza są nie tylko mapą dzisiejszego gwiezdnego nieba. Są one dokładną mapą układu gwiazd w gwiazdozbiorze Oriona w 10 450 roku przed naszą erą. Warto dodać, że na powierzchni Sfinksa odnaleziono widoczne ślady intensywnej erozji wodnej, co świadczy o częstych deszczach. W Egipcie takie zjawisko zanotowano ostatnio 11 000 - 15 000 lat temu.
Znane są też dane dotyczące wewnętrznych pomieszczeń Piramidy i matematyczne obliczenia długości i kątów nachylenia różnych elementów Wielkiej Piramidy. Wszystkie one nie są dziełem przypadku i zmuszają do myślenia. Na tym nasza naukowa wiedza o Wielkiej Piramidzie kończy się...
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

mowie o atmosferze zdatnej do zycia ;-)

Byłeś? Wąchałeś? Czy tylko opierasz się na rzekomym fałszowaniu kolorów zdjęć przez NASA? ;->

CO WIEMY O PIRAMIDZIE CHEOPSA?

Dobrze. Offtopicu ciąg dalszy.

Piramida stoi na sztucznie wyrównanej platformie o grubości 55,88 cm . Platforma ta do dzisiaj jest absolutnie równa (z odchyleniem od całej powierzchni nie większej niż 2,54 cm).

Nieprawda. Wyrównane zostało tylko obrzeże platformy, tak, żeby budowla miała się na czym opierać. Pośrodku pozostawiono naturalne wzniesienie skalne.

Ściany Piramidy są prawie idealnie zorientowane według stron świata. Średnie niedokładności stanowią w przybliżeniu 2 minuty kątowe ? co jest niewiarygodnym osiągnięciem, biorąc pod uwagę niedoskonałe zasoby techniczne, którymi (w myśl ortodoksyjnej egiptologii) dysponowali budowniczowie piramid.

Do precyzyjnego wyznaczenia kierunków świata wystarczą dwie tyczki i sznurek. Nawet najwięksi ortodoksi przyznają, że technika operowania takimi przyrządami była jak najbardziej w zasięgu starożytnych.

Płyty pokrywające Piramidę mają odchylenie tylko 0,013 cm na 1 metr.

To interesujące spostrzeżenie, zwłaszcza, że z płyt zachowały się nędzne resztki.

Piramidy nie tylko odzwiErciedlają wzajemny układ gwiazd, ale również charakteryzują swoimi stosunkowymi rozmiarami ich gwiezdne wielkości. Monumenty w Giza są nie tylko mapą dzisiejszego gwiezdnego nieba. Są one dokładną mapą układu gwiazd w gwiazdozbiorze Oriona w 10 450 roku przed naszą erą.

Bzdury, jak już wspominałem w innym wątku.

Na tym nasza naukowa wiedza o Wielkiej Piramidzie kończy się...

Jak to? A to, że piramida Cheopsa jest tylko częścią większego kompleksu, na który składa się rampa rytualna, świątynia i szereg mniejszych piramid już nie jest warte wzmianki?
  • 0

#130 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

musisz jeszcze sie widze doksztalcic w tym kierunku bo Ty wypisujesz bzdury...nie bede komentowal tego wiecej.

Poczekaj az Ci co teraz zajma sie egiptem i beda szukac labiryntow znajda dla Ciebie wyjasnienia...widze ze jestes niesamowicie obeznany w kwesti piramid i wiesz o nich wszystko.Zapewne skonczyles jakies studia w tym kierunku i byles tam i robiles osobiscie wszystkie pomiary.Jak narazie to widze ze jestes niesamowicie wszechstronny i wiesz wszystko o wszystim.Wszystko jest takie dla Ciebie proste... ;-)
  • 0

Lynx.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

widze ze jestes niesamowicie obeznany w kwesti piramid i wiesz o nich wszystko.Zapewne skonczyles jakies studia w tym kierunku i byles tam i robiles osobiscie wszystkie pomiary.Jak narazie to widze ze jestes niesamowicie wszechstronny i wiesz wszystko o wszystim.Wszystko jest takie dla Ciebie proste... ;-)

Zważ, że to nie ja przedstawiłem piramidalne dane liczbowe z dokładnością do 0,1 mm, nie ja twierdzę, że wiem kiedy dokładnie wybudowano kompleks piramid w Gizie i nie ja piszę, że wiem jak je budowano :-)

musisz jeszcze sie widze doksztalcic w tym kierunku bo Ty wypisujesz bzdury...nie bede komentowal tego wiecej.

To może wróćmy do kwestii Marsa, hę? ;-> Co z tą atmosferą i jeziorami?
  • 0

#132 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

widze ze jestes niesamowicie obeznany w kwesti piramid i wiesz o nich wszystko.Zapewne skonczyles jakies studia w tym kierunku i byles tam i robiles osobiscie wszystkie pomiary.Jak narazie to widze ze jestes niesamowicie wszechstronny i wiesz wszystko o wszystim.Wszystko jest takie dla Ciebie proste... ;-)

Zważ, że to nie ja przedstawiłem piramidalne dane liczbowe z dokładnością do 0,1 mm, nie ja twierdzę, że wiem kiedy dokładnie wybudowano kompleks piramid w Gizie i nie ja piszę, że wiem jak je budowano :-)

To może wróćmy do kwestii Marsa, hę? ;-> Co z tą atmosferą i jeziorami?

to sa dane z zrodla, ktore jest wiarygodne w duzej mierze.

co do atmosfery...

przejzalem kilka rzeczy dokladniej...moge sie mylic
  • 0

waluta.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Twrz na Marsie jest a NASA się przyznła w filmie podróż na Marsa :smile:
  • 0

AquaManiac.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

"a skad masz informacje kiedy panowal tam klimat? :P bo nasa takie informacje dala?"
A Ty naprawde myslisz ze tylko NASA bada Marsa? :)
Poza tym z tego co tu czytam na forum to wyrasta mi obraz NASA jako bandy platnych oszustow ktorzy nic innego nie robia tylko za gruba kasa konstruuja pojazdy kosmiczne tylko po to by falszowac w sobie tylko znanym celu wyniki badan :) Wiesz moze ilu ludzi pracuje w NASA? Dziwne ze w USA wszelkie oszustwa wychodza na jaw do tego stopnia ze sie prezydentow wywala ze stanowiska a jakos co do NASA to przez dziesieciolecia ich dzialalnosci jakos zadne oszustwo na jaw nie wyszlo? Jak to wytlumaczysz?
  • 0

#135 Gość_muhad

Gość_muhad.

Napisano

Aquamaniac badz dalej naiwny to daleko zajdziesz :smile:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych