Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fantastyka w książce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Fantastyka w książce (41 użytkowników oddało głos)

Jaki rodzaj fantasyki czytujesz?

1. Fantasy (14 głosów [34.15%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.15%

2. Science-fiction (12 głosów [29.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.27%

3. Głosowano Oba powyższe (12 głosów [29.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.27%

4. Głosowano Żadnego (3 głosów [7.32%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.32%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z polskich autorów, prócz "Wiedźmina" A. Sapkowskiego dorzucę większość książek A. Pilipiuka.

Horror: cykl "Nekroskop" Briana Lumleya ale tylko tomy 1-5, przez kontynuację nie mogę przebrnąć.

SF: Clifford D. Simak (Mastodonia, Stacja tranzytowa, Transakcja) , Robert A. Heinlein (Kawaleria kosmosu, Władcy marionetek ), James P. Hogan (cykl Giganci), Harry Harrison, Robert Silverberg, Isaac Asimov (to on wymyślił Trzy Prawa Robotyki), Timothy Zahn (trylogia Thrawna oparta w świecie STARWARS, cykle "Kobra" i "Blackcollar").

Fantasy: cykl "Koło Czasu" Roberta Jordana, chociaż tu z tomu na tom coraz gorzej, akcja rozciągnięta do granic możliwości - pierwsze tomy to szybka akcja, końcowe tomy to prawie "Moda na sukces". Zresztą podobna sprawa dotyczy np. Harrego Pottera, pierwsze tomy szybko i sprawnie, ostatnie - dłużyzny (liczy się tylko kasa kasa i jeszcze raz kasa). Podobny los spotkał "Diunę" Franka Herberta, w tej chwili syn Herberta razem z Kevinem J. Andersonem wydaje co roku tom za tomem (nie miałem okazji żadnego tomu z kontynuacji przeczytać i nie wiem czy się za to zabiorę).

#17 Gość_pokerek

Gość_pokerek.
  • Tematów: 0

Napisano

(nie miałem okazji żadnego tomu z kontynuacji przeczytać i nie wiem czy się za to zabiorę).

Jeśli Diuna Ci się podobała, jeśli polubiłeś niedopowiedzenia i metafizykę Herberta, to jego twórczości jego syna nie ruszaj. To zupełnie inny poziom.

Ironmacko.
  • Tematów: 24
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

To troche dla tych co lubia fantasy:
Wladca pierscieni - 3 tomy - Tolkien + reszta Tolkiena
Wiedzmin - 5 tomow - Sapkowski
Balgeriada - 10 tomikow, trudne na dzien dzisiejszy do dostania w Polsce
Opowiesci o wojnie siatów - Raymonda E. Feista - super prawie 20 tomow nie wszystkie dostepne w Polsce i trudno dostepne na tej podstawie legendarna juz gra Betrayal at Krondor...

Cos nowszego:Trylogia czarnego maga 3 tomy i Era piecioroga 3 tomy - Trudi Canavan - pierwsza trylogia fajna robi sie od drugiego tomu

...i wiele wiele innych... jak ktos zainteresowany to moge troche tytulow dodac z biblioteczki... :)

Nie wiem co pisza inni ale Harry Potter w ostatnich 3 tomach tez jest bardzo przyjemny do czytania

Edit: sorry za malo czytelna forme ale z jakiegos powodu wszystkie "Entery" mi kasuje...
Edit2: naprawione

Użytkownik Ironmacko edytował ten post 05.07.2010 - 11:06

olorin.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@up
Woja Światów, "cukierek" ze świata fantasy, a i Belgarath, no i Polgara, ech na wspomnienia mnie wzięło, bardzo mile spędzony miesiąc na czytaniu powieści:) Także polecam.

To ja dorzucę sage "Hyperion" Dana Simonsa, naprawde warto przeczytać.

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Zapomniałem dorzucić;

Mistrz Howard Philips Lovecraft. Muszę dziś oddać do biblioteki "Sny o terrorze i śmierci"... Po prostu genialny. Zawsze żartuję sobie, że jak ktoś będzie za dużo czytał Lovecrafta to będzie na ścianach obserwował latające pagórki :D .

Dean Koontz. Też świetny autor. Tik-tak wyszło mu całkiem nieźle.

Darkman-72.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Znakomita jest też fantastyka rosyjska, na początek polecam absolutnych klasyków braci Strugackich (to oni wymyślili stalkerów). Napisali takie hity jak "Piknik na skraju drogi", "Przenicowany świat", "Trudno być bogiem".

bartek4.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polecam cały cykl Eragona mimo że akcję czasami i dziecko przewidziałoby i mimo tego że chwilami widać że to pisał młodziak. Ale warto przeczytać.

Daikin.
  • Tematów: 16
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Żeby się nie powtarzać (Tolkien, Sapkowski itd) warto wspomnieć Marcina Wolskiego "Agent dołu" "Pies w studni" i cała masa opowiadań.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych