Skocz do zawartości

Zdjęcie

Fantastyka w książce

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Fantastyka w książce (41 użytkowników oddało głos)

Jaki rodzaj fantasyki czytujesz?

1. Fantasy (14 głosów [34.15%] - Zobacz)

Procent z głosów: 34.15%

2. Science-fiction (12 głosów [29.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.27%

3. Głosowano Oba powyższe (12 głosów [29.27%] - Zobacz)

Procent z głosów: 29.27%

4. Głosowano Żadnego (3 głosów [7.32%] - Zobacz)

Procent z głosów: 7.32%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

rgppanc.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Z różnych wypowiedzi z całości forum wywnioskowałem, że sporo z użytkowników czytuje fantastykę. Interesuje mnie jednak konkretniej, jaki rodzaj - fantasy czy sf? Stąd ta ankieta. Ja jestem zwolennikiem fantasy;)
Jednocześnie zapraszam do dyskusji na temat. Czy czytaliście ostatnio jakieś nowości warte polecenia?

Opiart.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ja w ogóle nie czytam książek fantasy. Według mnie są nudne i nie warte czasu. Za to bardzo lubię inne gatunki między innymi podróżnicze i historyczne. Moja niechęć zapewne wynika z faktu iż nie czytuję się w książkach z fabułą.

rgppanc.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Ja z kolei nigdy nie czytywałem książek podróżniczych, ale pokusiłem się ostatnio na Cejrowskiego i nie żałuję:) Teraz w kolejce czeka Tony Halik:)

Jacaca.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Preferuje horrory. No dobra Harrego Pottera też kiedyś przeczytałemDołączona grafika

#5 Gość_Horror

Gość_Horror.
  • Tematów: 0

Napisano

Ja w ogóle nie czytam książek fantasy. Według mnie są nudne i nie warte czasu.

Niekoniecznie. Z autopsji polecam choćby takie pozycje jak:
Craig Shaw Gardner „Katarem i magią”
Lawrence Watt-Ewans „Jednym Zaklęciem”
Gordon R.Dickson „Smok i Jerzy” (czytałem dwa razy)
Są to pozycje 'wiekowe' już, ale nic nowszego nie polecę. Po prostu od lat nie czytam ani Fantasy, ani S-F. Teraz tylko lubię sobie popatrzeć na swoje zbiory:)

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Brakuje horroru. Bo przecież jedno z największych pism fantastycznych w Polsce (obok Nowej Fantastyki) to SFFiH - Science Fiction, Fantasy i Horror.

Ja w ogóle nie czytam książek fantasy. Według mnie są nudne i nie warte czasu.

Błąd. Jest dużo sztampowej fantasy - głównie amerykańskiej, ponieważ USA to wielki rynek, na którym byle gówno się sprzeda (Eragon, Zmierzch).
Coraz częściej dochodzi do łączenia się głównych nurtów, jak w "Panie lodowego Ogrodu" Grzędowicza. Sam jeszcze nie czytałem, ale po spotkaniu z autorem cieknie mi ślinka.

Niedawno skończyłem "Ja, inkwizytor. Wieże do nieba" Jacka Piekary. Jak zwykle w serii o Mordimerze wysoki poziom, polecam.

Dobrego fantasy w Polsce jest naprawdę dużo, tylko trzeba umieć ją znaleźć. Przyjęło się, że fantasy to smoki, kobiece cyce, rycerze bez skazy i zmazy, a to tylko stereotyp - przynajmniej w odniesieniu do naszej Polskiej fantasy.

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Wszystko Sapkowskiego i Piekary polecam, a także serię Artemis Fowl.

Użytkownik Romczyn edytował ten post 04.07.2010 - 20:44

Lis.

jeden, jedyny i prawdziwy

• Tematów: 7
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

O Artemis Fowl słyszałem, jako o podróbce Pottera, dlatego się zraziłem. Jako dobry thriller-horror-sf polecam Szkatułkę, Orsona Scotta Carda.
Genialna pozycja, która pomimo swojej amatorszczyzny (pierwsza powieść autora z tego gatunku, wcześniej pisał raczej SF) potrafi bardzo przyciągnąć czytelnika do siebie. Samego fantasy nie polecę, bo nie lubię tego gatunku. Zawsze odpychająco na mnie działały jakieś zielone poczwary i ich zapyziałe pieczary, w których mieszkały jakieś lafiryndy.

Seboolek.
  • Tematów: 13
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

O tak! Wszystko Andrzeja Sapkowskiego. Preferuję także Horrory King'a oraz Masterton'a oraz książki historyczne głównie naszej przeszłości (naszej czyli poczynając od słowian, celtów itd. Ci którzy zamieszkiwali nasze tereny)

#10 Gość_pokerek

Gość_pokerek.

Napisano

Polecam - dla wymagających - Jacka Dukaja. Przede wszystkim "Inne Pieśni" (dobrze znać Grzędowicza przed lekturą), "Lód" i... Właściwie to całą twórczość Dukaja. Sapkowski oczywiście, dobra jest "Żmija" z ostatnich jego książek, kiep ten kto nie zna "Wiedźmina" i trylogii husyckiej.
Bardzo dojrzała, dla wymagających, jest twórczość Le Guin. Z s-f dobra jest też "Diuna" Herberta, ale już twórczość jego syna jest... przeciętna. Żeby nie powiedzieć słaba.
Lem to chyba obowiązek dla fanów fantastyki :)
No i w ankiecie brakuje opcji "Horror"...

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

O Artemis Fowl słyszałem, jako o podróbce Pottera, dlatego się zraziłem. Jako dobry thriller-horror-sf polecam Szkatułkę, Orsona Scotta Carda.
Genialna pozycja, która pomimo swojej amatorszczyzny (pierwsza powieść autora z tego gatunku, wcześniej pisał raczej SF) potrafi bardzo przyciągnąć czytelnika do siebie. Samego fantasy nie polecę, bo nie lubię tego gatunku. Zawsze odpychająco na mnie działały jakieś zielone poczwary i ich zapyziałe pieczary, w których mieszkały jakieś lafiryndy.

Artemis Fowl nie ma nic wspólnego z Harrym Potterem

rgppanc.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Vaherem co do Piekary, to niezbyt mi odpowiada. Choć sam pomysł na wykreowany świat jest pierwsza klasa, to sposób przedstawienia trochę mnie odrzuca. Nazbyt naturalistyczny.
Moim zdecydowanym faworytem jest wiedźmińska saga Sapkowskiego. To też świetna pozycja, dla tych, co uważają, że fantasy to tylko "jakieś zielone poczwary i ich zapyziałe pieczary, w których mieszkały jakieś lafiryndy" ;) To coś zupełnie innego. Świat wiedźmina jest bardzo zgrany i realny, w wielu aspektach podobny do naszego.
Seboolek mógłbyś podać mi jakieś tytuły jeśli chodzi o historię ludów słowiańskich itp?

Cirilla.
  • Tematów: 11
Reputacja

Napisano

Ja właśnie zabrałam się za sage Mrocznego Elfa spod pióra Salvatore. Rzecz jasna Wiedzmin, cóż... Pottera tez przeczytalam i Zmierzch (zaraz popadne w niełaskę). Nie lubię Sf. Skoro już tu jestem to może polecicie jakieś godne uwagi pozycje z fantastyki? Żesz w morde... zbluznilam... Władcy Pierścieni nie przeczytałam...

Ja właśnie zabrałam się za sage Mrocznego Elfa spod pióra Salvatore. Rzecz jasna Wiedzmin, cóż... Pottera tez przeczytalam i Zmierzch (zaraz popadne w niełaskę). Nie lubię Sf. Skoro już tu jestem to może polecicie jakieś godne uwagi pozycje z fantastyki? Żesz w morde... zbluznilam... Władcy Pierścieni nie przeczytałam...

#14 Gość_Horror

Gość_Horror.

Napisano

@Vaherem
Brakuje horroru...

Jak to brakuje? Już się wpisywałem :)
A tak na poważnie. Nie chcę się powtarzać, ale w tej dziedzinie Lovecraft. Dosłownie wszystko.
King jest klasyką, owszem, ale choć posiadam kilka jego buków, to go raczej nie lubię.
Przypomniałem sobie jeszcze o jednej pozycji. W sumie to pewnie mógłbym się trochę rozpisać, ale choć to nie jest najlepsza pozycja na świecie to w pewnym sensie obowiązkowa dla „paranormalnych”. Brian Lumley i cykl „Nekroskop”. Jest CIA, KGB, wampiry, podróże w czasie i przestrzeni... a cały ten jarmark zapięty w fajne czytadło.
A co do S-F. Obowiązkowa pozycja: „Cieplarnia” - Aldis Brian W.

Vaherem.
  • Tematów: 9
Reputacja

Napisano

Ale właśnie to u Piekary jest świetne - przyjął taki typ prowadzenia narracji, oczami Mordimera (pierwszoosobowa) , podczas gdy Sapek przerzuca się między bohaterami( w sadze, bo w opowiadaniach patrzymy oczami Geralta, choć nie z perspektywy pierwszej osoby). Zbyt naturalistyczny? Taki miał być, brudny i odpychający, jedni go lubią, inni nie cierpią ;)

Diuna jest świetna, podobnie jak Bóg Imperator Diuny, cały Lem, szczególnie: Solaris, Powrót z Gwiazd, Eden, Dzienniki Gwiazdowo, Pirx, Cyberiada. Kolejnośc dowolona.

"jakieś zielone poczwary i ich zapyziałe pieczary, w których mieszkały jakieś lafiryndy

Nie cierpię takiego myślenia. Nasza polska fantasy stoi na wysokim poziomie.

Jest jeszcze Andrzej Pilipiuk, najlepiej się obecnie sprzedający autor polskiej fantastyki, który chciał popularyzować fantastykę, a dziś musi słuchać takich dialogów:

- Czytam Pilipiuka
- Czyli fantastykę?
- Nie, Pilipiuka

Edit

Oczywiście, Lovecraft! Uwielbiam te jego opowiadania, tomik leży koło mnie... Czytanie w środku nocy to już w ogóle :D! Sam King powiedział, że Lovecraft był jego pierwszym mistrzem.

Użytkownik Vaherem edytował ten post 04.07.2010 - 22:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych