Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 replies to this topic

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Jak rządził Kaczyński z Milerem to było OK. Jak rządziły oba Kaczyńskie to też było - dobrze i sprawiedliwie. Gdy jest szansa że PO weżnie całą odpowiedzialność za państwo w swoje ręce to nagle powstają krzyki PiSki że dyktatura. Na tym forum dobrze by było aby uczestnicy wykazywali się większym obiektywizmem.

W Polsce odkąd "wygraliśmy" II Wojnę Światową, nie było dobrze, tym bardziej nie było sprawiedliwie...
Schemat rządzenia ustalony przy wódeczce w Magdalence jest kontynuowany i nic nie wskazuje na to, że zostanie w najbliższym czasie przerwany, może po wprowadzeniu ojro jak wszystko pierdyknie i ludzie wyjdą na ulicę...

Dokładnie, to że mamy jakiś realny wkład w kreowaniu państwa to bajeczka dla plebsu, warto spojrzeć kto z kim trzyma:
  • 2

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

D.B. Cooper napisz mi proszę jak sobie wyobrażasz sprawiedliwy ustrój polityczny i ogólnie sprawiedliwe państwo. Moja krótka charakterystyka uczciwego państwa- niskie i równe podatki, mało biurokracji, bardzo mocne uprawnienia sądów, a w gospodarce liberalizm.
  • 1

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak rządził Kaczyński z Milerem to było OK. Jak rządziły oba Kaczyńskie to też było - dobrze i sprawiedliwie. Gdy jest szansa że PO weżnie całą odpowiedzialność za państwo w swoje ręce to nagle powstają krzyki PiSki że dyktatura. Na tym forum dobrze by było aby uczestnicy wykazywali się większym obiektywizmem.

:) chyba Kwaśniewski :)

A swoją drogą, było dwóch braci u władzy i na dodatek bliźniaki. Więc większej dyktatury już nigdy nie będzie. To był max, Kwaśniewski z Milerem chociaż czasami się nie zgadzali, podobnie pewnie będzie z Komorowskim i Tuskiem. Raz po raz się zetrą.

Ale niech ktoś szastający argumentem o "władzy w jednych rękach" poda jakiś argument, co zrobił Lech Kaczyński wbrew PiS-owi. Wtedy dopiero może rozpocząć się dyskusja.

Władza w jednych rękach już była i żyjemy...o dziwo :) Dwóch braci nas nie zabiło to i inne tandemy nie dają rady.

Najbardziej zaskakujący w tej kampanii jest Grzegorz Napieralski. Nikt mu nie dawał szans na wyjście poza % swojej partii. Miał być rzucony na pożarcie by stracić przywództwo w SLD a tu psikus. Jeżeli cokolwiek mnie zaskoczyło w kampanii to właśnie on. Reszta grała swoje przewidywalne role. W sumie gdyby kampania jeszcze trwała to może by zrównał się z dwoma liderami. No nic, cisza wyborcza, chwila prawdy i...druga tura.

Druga tura będzie ostra jak brzytwa. To na nią szykuje się wszystkie haki, zrobi się mało przyjemnie. Będzie się działo.
  • 0

Aidil.

Są ci co wstają z łózka, i ci co ewentualnie wstają z kolan.

• Tematów: 89
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzieki za słuszne spostrzeżenie. Oczywiście że chodziło mi o Milera i Kwaśniewskiego.
  • 0

Serail.
  • Tematów: 52
  • Artykułów: 26
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Myślę, że ankietę można uznać za zakończoną. W końcu cisza wyborcza. Skuszę się na swoiste podsumowanie.

# Bronisław Komorowski (PO) (55 głosów [18.84%])

Procent z głosów: 18.84%
# Grzegorz Napieralski (SLD) (15 głosów [5.14%])

Procent z głosów: 5.14%
# Waldemar Pawlak (PSL) (1 głosów [0.34%])

Procent z głosów: 0.34%
# Andrzej Lepper (Samoobrona) (6 głosów [2.05%])

Procent z głosów: 2.05%
# Marek Jurek (Prawica RP) (6 głosów [2.05%])

Procent z głosów: 2.05%
# Janusz Korwin-Mikke (WiP) (149 głosów [51.03%])

Procent z głosów: 51.03%
# Kornel Morawiecki (Partia Wolności) (1 głosów [0.34%])

# Bogusław Ziętek (Polska Partia Pracy) (1 głosów [0.34%])

# Andrzej Olechowski (Stronnictwo Demokratyczne) (8 głosów [2.74%])

Procent z głosów: 2.74%
# Jarosław Kaczyński (PiS) (50 głosów [17.12%])

Gdyby tak wyglądały wyniki wyborów prezydenckich 2010, to nareszcie mógłbym spać spokojnie. Stałoby się jasne, że ten kraj rozpoczyna marsz w dobrym kierunku, za sobą zostawiając starą ekipę z Okrągłego Stołu. Błąd statystyczny wynosi poniżej 3%. Można by rzec, że społeczność VRP wywodzi się z różnych środowisk, stąd można by wziąć na poważnie wyniki tej ankiety, lecz ludzie wypowiadający się tutaj należą do grupy specyficznych ludzi. Interesujących się zjawiskami, które milionom wydają się dziwne. Cechują ich poglądy, które dla reszty są zbyt kontrowersyjne i - być może - bezsensowne. Dlatego nie należy brać tej sondy jako reprezentatywnej. Moi drodzy! Jestem świadomy tego, że JKM nie wygra tych wyborów. Nie wejdzie też do drugiej tury. Jednak jestem dumny, że JKM posiada tak wspaniały elektorat, który potrafi się zmobilizować, by zawalczyć o każdy głos. Jestem dumny z tego, że MY, sympatycy WiP nie popieramy tych idei ze względu na medialną kampanię (dez)informacyjną, która zrobiłaby nam wodę z mózgu, lecz całym sercem jesteśmy z Januszem, ponieważ takiego człowieka jak on potrzebuje ten kraj. Pozostaje mi tylko mieć nadzieję, że w wyborach 2015 JKM będzie cieszył się jeszcze większym poparciem.
  • 3

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja tym razem jako adept - proszę już o uszanowanie ciszy wyborczej i nie wypowiadanie się tutaj, do jej zakończenia. Najlepiej, jakby jakiś moderator zamknął ten temat.
  • 0

Mr. Mojo Risin'.
  • Tematów: 23
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja mam takie pytanie, w oderwaniu od wszelkich kandydatów i preferencji oraz rozliczań się z przeszłością i IVRP: czy podczas ciszy wyborczej mogą sobie zostać plakaty powywieszane, czy też każdy, kto je wieszał ma obowiązek ich pozbierania?
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Po północy opublikowałeś sondaż wyborczy, a to już naruszenie ciszy ;D
  • 0

Kompi.
  • Tematów: 16
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A ja mam takie pytanie, w oderwaniu od wszelkich kandydatów i preferencji oraz rozliczań się z przeszłością i IVRP: czy podczas ciszy wyborczej mogą sobie zostać plakaty powywieszane, czy też każdy, kto je wieszał ma obowiązek ich pozbierania?

O ile wiem to plakaty powieszone w czasie kampanii mogą zostac i nie muszą byc zdejmowane czy sprzątane.
  • 0

Jurigag.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dokładnie, podobnie jak ten "sondaż" też chyba może zostać. Chyba jakiekolwiek działania reklamujące kandyatów podczas ciszy wyborczej są nie do zaakceptowania ? :P
  • 0

Serail.
  • Tematów: 52
  • Artykułów: 26
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

3% poparcia dla Mikke według sondażu, który przed chwilą pokazywano na jakimś kanale w TV. Czuję, że ten kraj już na zawsze pozostanie bagnem. Mam tylko nadzieję, że lud nie dał się na tyle ogłupić populistycznym hasełkom BK, by ten wygrał już w pierwszej turze. Zgodnie z tym co ów sondaż pokazywał ma on niecałe 50%, więc troszkę mu jeszcze brakuje.
  • 2

zunrei.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

czy ktos mi moze wytlumaczyc co to teraz za cyrk jest w TV ??? ze teraz swietuja jakies wyniki na podstawie sondazy?? gdzie one byly robione ? telefonicznie przed cisza wyborcza czy jakies osoby staly przy lokalach i pytaly sie ludzi ?? przeciez to jakas glupota swietowac czegos co nie zostalo jeszcze w rzeczywistosci podliczone, rownie dobrze mogli juz w swoich sztabach swietowac sondaz w Gazecie Wyborczej czy innym badziewiu
  • 1

Yaw.
  • Tematów: 61
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ring wolny.

He he. :)

No to chyba każdy zwolennik JKM czuje się ogromnie zawiedziony. Jestem realistą i nigdy nie dałem się ponieść, tym internetowym sondażom, choćby na tym forum, ale widząc, że JKM trafia w coraz szersze grono ludzi, liczyłem na coś w przedziale 5-10%.

"Ring wolny", ale zniechęciłem się i niezbyt mam ochotę się rozwodzić nad II turą. Powiedzmy sobie szczerze - Napieralski wskaże "kierunek Komorowski" i nawet przy dobrym wietrze dla Jarka, będzie 60:40 dla Bronka. Tyle filozofii.

EDIT:

Dla osłody, userom VRP (ponad 50% -> JKM), polecam teraz przenieść się na TV, gdzie mam nadzieję, na dobry meczyk: Brazylia - WKS :)

Użytkownik Yawgmoth edytował ten post 20.06.2010 - 19:31

• 0

VanPilar.
  • Tematów: 4
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To są wyniki sondażowe.

Użytkownik VanPilar edytował ten post 20.06.2010 - 19:34

• 0

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Niepodoba mi się to, że publikuje się wyniki sondażowe. Warto zwrócić uwagę, że źródło tych wyników to tns OBOP. Chociaż te z PKW będą pewnie niewiele się różniły. Najważniejsze i dosyć smutne jest to, że wybory nie są już w stanie mnie zaskoczyć. Wszystko wiadomo już w pierwszym miesiącu kampanii, a reszta to tylko swoisty chleb i igrzyska, aby zachować pozory demokracji.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych