Napisano 18.05.2010 - 15:20
Napisano 18.05.2010 - 16:35
Odpowiem przewrotnie ale można jeszcze wyciągnąć wnioski z innego stanu, czyli ze stanu wojennego."Czy polscy specjaliści i urzędnicy wyciągnęli jakieś wnioski z gigantycznej powodzi sprzed dwunastu lat? Coś się zmieniło od tamtego czasu?
Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 17:04
Napisano 18.05.2010 - 17:04
Rzucasz jakieś chwytliwe wyborcze hasełka próbujące na siłę dezawuować kandydata PiS, tylko dziwnym trafem trafia ciebie niemoc aby wskazać skąd te informacje.
Jeśli je masz z Polityki to wskaż źródło (link) gdzie będziemy mogli poczytać sobie ten artykuł o Kaczyńskich i sami wyrobimy sobie zdanie o tym materiale.
Sprytnie piszesz kalumnie na Kaczyńskich, gdzie nie możemy zweryfikować tych informacji a zostajemy jedynie skazani na Twoje subiektywne komentarze.
Jest to zasada, że rzucamy gównem do skutku, aż się w końcu coś do nogawki przylepi.
Te różne bzdurne informacje o politykach różnych opcji żyją sobie własnym życiem w internecie a niekumaci łykają je bezkrytycznie.
Albo będziemy rozmawiać merytorycznie o kandydatach, albo będziemy obrzucać ich fekaliami.
Czy o to Wam chodzi?
Jak ja mam się przykładowo odnosić do rewelacji o Kaczyńskich skoro nie podajesz wiarygodnych źródeł tych informacji.
To nie jest magiel, żebyśmy przerzucali się inwektywami na temat polityków i rozsiewali plotki.
No chyba że się pomyliłem i ten temat to magiel.
Napisano 18.05.2010 - 17:13
Jakbyś trochę wysilił umysł, to byś zauważył, że mój post nie jest o o kandydatach, tylko o obecnej sytuacji w Polsce na tle wyborów.Zawiera on merytoryczne informacje o kandydatach ?
Zdajecie sobie sprawę, że może być blokowany, ograniczony, cenzurowany internet?Stan wyjątkowy - jeden z nadzwyczajnych stanów państwa, którego wprowadzenie powoduje w szczególności ograniczenie określonych praw i swobód obywatelskich.
Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski i premier Donald Tusk podkreślali we wtorek, że na razie nie ma planów wprowadzenia stanu wyjątkowego w związku z powodzią na południu Polski. Konsekwencją ogłoszenia stanu wyjątkowego byłoby przesunięcie terminu wyborów prezydenckich.
Pełniący obowiązki prezydenta marszałek Bronisław Komorowski powiedział we wtorek, że ewentualny stan wyjątkowy - w związku z sytuacją powodziową w Polsce - mógłby zostać wprowadzony jedynie na określonym terenie. "Jeżeli będzie trzeba wprowadzić stan wyjątkowy, to na jakimś terenie, nie na terenie całego kraju i na pewno nie na długi okres" - zaznaczył.
Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 17:27
Napisano 18.05.2010 - 17:49
Dziwi mnie, że tych informacji nie zamieszczasz w wątku o manipulacjach mediów, bo jak powszechnie wiadomo, w celu zapobieżenia skutkom katastrof naturalnych wprowadza się stan klęski żywiołowej. Stan wyjątkowy można wprowadzic wyłącznie w razie zagrożenia konstytucyjnego ustroju państwa, bezpieczeństwa obywateli lub porządku publicznego. Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego. Twoje histeryzowanie na temat stanu wojennego uważam za mocno przesadzone, zwłaszcza, że i w.o. prezydenta, i premier wykluczają wprowadzenie stanu nadzwyczajnego w najbliższym czasie.Praktycznie przez powódź mamy stan zawieszenia, który może "trochę" potrwać i przerodzić się w stan wojenny bis, czyli stan wyjątkowy.
Użytkownik Lynx edytował ten post 18.05.2010 - 17:53
Napisano 18.05.2010 - 19:11
To nie media wprowadzają w błąd tylko sam Komorowski.Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego.
Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego.
W sytuacjach szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony odpowiedni stan nadzwyczajny: stan wojenny, stan wyjątkowy lub stan klęski żywiołowej.
Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 20:40
Napisano 19.05.2010 - 09:07
Odpowiem przewrotnie ale można jeszcze wyciągnąć wnioski z innego stanu, czyli ze stanu wojennego.
Teraz można w nieskończoność utrzymać się przy monowładzy za pomocą stanu klęski żywiołowej.
Ostatnimi laty mamy bardzo dużo tego typu zjawisk co obecnie, więc wystarczy wprowadzać i odwoływać takie stany i można przez lata wstrzymywać wszelkie wybory.
Nie trzeba stanu wojennego, żeby zawiesić w białych rękawiczkach demokrację w Polsce.
Ileż to problemów odpadnie PO.
Afera hazardowa, śledztwo w sprawie katastrofy, NBP, IPN i opozycja.
Wszystko za jednym zamachem zostanie zamrożone bez żadnych konsekwencji prawnych i zgodnie z literą prawa.
Pokusa jest dużą, więc czas pokaże jaką drogę wybierze PO.
Napisano 19.05.2010 - 09:22
IPN robi też wiele dobrego a te kontrowersyjne sytuacje do niewielki ułamek działalności instytutu.Czy nie przeszkadza Ci, że ludzie tam biorą kasę z roku na rok
Nie Polacy tylko PO oraz ich kolesie z postkomuny.Polacy mają dosyć IPN,
To nie jest istotą działalności tej instytucji, tylko histeria PO (i komuchy) tak próbuje to przedstawiać.Jak długo można badać te teczki
Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 09:24
Napisano 19.05.2010 - 09:51
Napisano 19.05.2010 - 09:59
Może się nie zna, ale nie mam żadnej gwarancji, że inni kandydaci się znają
Potrzeba by identycznej analogii by inny kandydat pełnił tymczasowo funkcję prezydenta i ocenić czy się zna.
Tym samym mi to nic nie mówi w kontekście wyborów czy inni są lepsi i mają tą wiedzę.
Tylko likwidacja zdoła to uczynić. jeśli przejmie ją PO, będziemy mieli to samo ale w innym wydaniu.A co do samego IPN chodzi o odsunięcie jej działalności od polityki bieżącej.
I to jest najistotniejsze bo tymczasowe alianse są czasami niezbędne przy walce z tym samym wrogiem.Różnice są tylko ideologiczne.
Tylko że jedni kultywują etos solidarnościowy a inni etos złotego cielca.że ludzie PiS i PO nie byli kiedyś w jednej Solidarności i razem "obalali" komunizm.
Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 10:01
Napisano 19.05.2010 - 10:24
Użytkownik Xellos edytował ten post 19.05.2010 - 10:26
Napisano 19.05.2010 - 10:45
Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu, kandydat na prezydenta: (za Gazetą Wyborczą) Dyskusja po jego wykładzie zahaczyła o równouprawnienie kobiet i mężczyzn. Jedna ze studentek opowiedziała, że nie chciano jej przyjąć do straży pożarnej, dlatego tylko, że jest kobietą. Komorowski tłumaczył, że równouprawnienie jest ważne, ale trzeba pamiętać, że są zajęcia nieodpowiednie dla pań. I opowiedział, że gdy był wiceministrem obrony narodowej, pojechał do Danii. Tam chciał koniecznie zobaczyć statek marynarki, na którym służyły także kobiety. Nie mógł zrozumieć, dlaczego taka sytuacja nie budzi tam żadnych problemów. - No i w końcu mnie tam zawieźli i pokazali. Wtedy zrozumiałem. Dunki nie są najpiękniejszymi kobietami, a to były... kaszaloty - śmiał się.
Obserwować jak obóz postępu puszcza mimo uszu takie kwiatki i udaje, że wierzy w światowość Platformy - bezcenne.
Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 10:55
Napisano 19.05.2010 - 12:03
Napisano 19.05.2010 - 13:06
PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń ale kierunek był właściwy tylko czasu i zapału zabrakło, żeby rozwinąć skrzydła.Do dziś też nie rozumiem co miała znaczyć stacja Włoszczowa
A ja napisałem:Na pewno pisanie, że całą swoją działalnością realizował idee solidarności to potężne nadużycie.
Nie wyrywaj zdań z kontekstu, jeszcze jest ten wpis w nawiasach.Całą swoją ówczesną działalnością ją realizował (lub przynajmniej próbował)
Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 13:09
Napisano 19.05.2010 - 13:22
Nie obraź się, proszę, ale poczułem się jakbym miał do czynienia z cytatem z któregoś plenum KC PZPR... Skąd ty bierzesz taką retorykę?PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń ale kierunek był właściwy tylko czasu i zapału zabrakło, żeby rozwinąć skrzydła.
Szczerze mówiąc, ja nie zauważyłem nagłej przemiany władz Rosyjskich po 10 kwietnia. Putin i Miedwiediew nadal mówią i zachowują się tak samo, jak w drugiej połowie zeszłego roku. Ich stopniową przemianę da się zauważyć już od początku 2009.Nie mogę pojąć jak to jest, iż nie wierzy się JK że pod wpływem katastrofy mógł się zmienić ale bezkrytycznie przyjęto odmianę Putina i Miedwiediewa.
0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych