Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

cuinust.
  • Tematów: 0
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dobra wiesz co... masz. ale wylacznie dlatego zeby zakoczyc ten temat bo na prawde nie chce mi sie znowu powtarzac: co to za problem wpisac w google kilka slow. skoro fakty do ktorych nie potrzebujesz miec zrodel nie wystarczaja tobie na wyciagniecie wnioskow (ze skoro kacz. mieli za komuny tak dobrze tzn ze cos tu jest nie tak...) prosze specjalnie dla ciebie...

http://pl.wikipedia....mund_Kaczyński
http:// www.polityka.pl/kraj/ludzie/212483,1,kaczynscy-lech-i-jaroslaw.read
http://raportnowaka....typ=news&id=176
http://www.polonica....a_Kaczynscy.htm
http://www.nie.com.pl/art9819.htm
http://neweurope2006...aczyskiego.html

ja swoje wnioski wyciagam z bardzo prostych i jasnych faktow, nie wiem czy ten twoj upor jest wynikiem lenistwa (bo co za problem zajrzec do wiki) czy nie zrozumienia pewnych rzeczy...

zeby zaczac wnikac w szczegoly trzeba zrozumiec te najprostrze rzeczy a jesli z nimi jest problem to nie ma sensu dyskutowac...

Użytkownik cuinust edytował ten post 17.05.2010 - 13:27

• 1

#227 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Jedynym wiarygodnym źródłem o historii rodziny Kaczyńskich jest link do Wikipedii gdzie nie znalazłem nic na Kaczyńskich, do Polityki wyświetla się błąd, link - Zbigniew Nowak był znanym ekscentrykiem (to on chyba stał za mównicą sejmową jakimś transparentem, ) i tak na szybko co ma wspólnego Jarosław oraz Lech do jakiegoś Wilhelma Świątkowskiego? To jakaś rodzina żony dziadka , czy pradziadka Kaczyńskiego, czy co?
Z tego co zrozumiałem, Wilhelm Świątkowski jest nie krewnym Kaczyńskich a powinowatym.
Rozumiem, że gdyby Twój szwagier lub brat szwagierka albo rodzina teściów okazała się mordercami i złoczyńcami to na Tobie ciążyły by wszystkie grzechy tych ludzi?
Nowak coś tam drąży, ale nie wiem czy coś konstruktywnego wydrążył.
Ostatni link to porażka i wiarygodność żądna.
Coś podobnego jak to zdjęcie "ojcem" Tuska z SS.

A jak to się skończyło?

W związku z powyższym został złożony do Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego wniosek o zbadanie w trybie ówcześnie obowiązujących ustaw, czy polskie obywatelstwo nie zostało wyłudzone, a przede wszystkim - w jakim trybie nadano przodkom braciom K. polskie obywatelstwo?
Zbigniew NOWAK

Jak też tłumaczyć fakt, że Kaczyńscy i Komorowski mają jakiegoś wspólnego przodka?

Użytkownik osiris edytował ten post 17.05.2010 - 13:31

• 0

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

to jest nie wazne kto jest jego dziadkiem, wazne jak facet zostal wychowany. wielki opozycjonista ktory za komuny mieszkal w willi i gral w filmach, i jakims cudem udalo mu sie uniknac wszelkich represji... ale to nie dziwi jesli mamy swiadomosc kim byl jego ojciec... kto wie czy to nie on za niego podpisal lojalke. jakos wsrod opozycjonistow tylko z jego dokumentami byly dziwne zamieszania...
dla mnie kaczynski to tchorz, maly czlowieczek ktory ma obsesje na swoim punkcie, cierpi na chroniczna podejrzliwosc wobec wszystkich i kompleks swojego ojca... tak jest jak ludzie sa chowani w poczuciu wyzszosci wobec innych a faceci bez ojca (ich rodzice byli w separacji). niestety ale taki czlowiek ma skrzywiona psychike, pelno kompleksow, i mamy skutek... wychodzi taki jeden i krzyczy ze wy jestescie zomo a my wychowywalismy sie "w lepszych miejscach", tworzy panstwo quazi-policyjne bo nikomu nei mozna ufac jesli nei mysli tak jak ja a jesli sie dorobil to znaczy ze ukradl...
nawet jesli wierzyc ze kaczynski chce dobrze dla polski to jego polityka pozostawia wiele do zyczenia... jak mozna dzielic ludzi na dobrych i zlych, jak mozna zawlaszczac sobie patriotyzm i jedyna sluszna wizje kraju. to jest chore i to nasz kraj niszczy.

takich jak ty, luduzi ktorzy nie potrafia wyciagnac wnioskow z najprostrzych rzeczy, nie rozumieja bo nie maja wiedzy lub nie chca jej miec, jest cala masa. a ta katastrofa przyczynila sie jeszcze bardziej do tego by o tych wszystkich rzeczach zapomniec i by wylonil sie jeszcze bardziej prawdziwy patriota jedyny sluszny polak...

dla mnie pis i po sa stworzone by grac na naszych emocjach wlasnie takich jakie widac w tej rozmowie, ty walczysz o kaczynskiego bo uwazasz ze on jest jedynym naszym wybawca przeciw zlu ktore na nas czycha z kazdej strony, ratunkiem dla polskosci (chociaz nic jakos nie zrobil zebysmy mogli powiedziec ze tak faktycznie jest) a ja o to by przypomniec ze kaczynski nim ie jest... by odswiezyc pamiec... ze masz sluszne pobudki ale nie tedy droga... tak sie nas urabia wlasnie, tak sie wykorzystuje patriotyzm, troske o kraj, o wiare. ci ktorzy chca rozliczen ze zlem pojda za pis, ci ktorzy chca spokoju, nie chca wstydu, beda za po... i takim sposobem steruje sie calym narodem

pluralizm jest niebezpieczny dla tych ktorzy chca miec kotrole...
  • 2

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wstydza sie i nigdy nie wspominaja o swoim ojcu

Przynajmniej wstyd mają, bo już np. członkini PO Danuta Hubner de domo Młynarska nie krępuje się chwalić, że za Stalina "jadła same kotlety i kiełbachy bez chleba, doprawiając je czekoladami". To już chyba lepiej się wstydzić i ze wstydu milczeć.
  • 1

#230 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

dla mnie pis i po sa stworzone by grac na naszych emocjach

Jedyna mądra konstatacja w całym Twoim wywodzie.
Nie będę babrał się w prehistorii żadnego z kandydatów, bo to zostawiam ortodoksom poszczególnych ugrupowań, którzy stanowią margines danego ugrupowania i są tylko po to żeby siać ferment.
Gdyby te wszystkie rewelacje miały jakaś wartość, to dawno by GW, Polityka, TVN24, Palikot, Niesiołowski zrobili z tego szum medialny, ale ja nic z ich strony nie słyszę.
Dopóki góra milczy w tym temacie dopóty nie będę sobie zawracał tym głowy.
Oczywiście masz prawo mieć odmienne zdanie, więc dalej sobie ujeżdżaj ten temat.
Zostawiam Tobie wolne pole do popisu, bo jak wcześniej razem zauważyliśmy iż każdy ma swój rozum i oddzieli ziarno od plew.

Użytkownik osiris edytował ten post 17.05.2010 - 16:58

• 0

Flix.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Treść usunięta

Edit Pit:
3.2 Jeśli nie masz nic konkretnego do napisania to nie pisz wcale.

7.6 Zabronione są wszelkie formy rasizmu, nietolerancji: tzn. wypowiedzi antynarodowe i szerzące nienawiść; wypowiedzi wulgarne odnoszące się do innych nacji, kolorów skóry, wierzeń, osób; wypowiedzi obraźliwe skierowane pod adresem innych użytkowników forum.

Warn + 30 dni urlopu

• 0

#232 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

Jedyna mądra konstatacja w całym Twoim wywodzie.

Jak dla mnie, cały post autora jest bardzo mądry, zwłaszcza ta część o podziale Polaków na dobrych i tych gdzie stało ZOMO, z którą całkowicie się zgadzam.

Nie będę babrał się w prehistorii żadnego z kandydatów, bo to zostawiam ortodoksom poszczególnych ugrupowań, którzy stanowią margines danego ugrupowania i są tylko po to żeby siać ferment.

A nie koniecznie, ta wiedza może ci się przydać przy wyrobieniu sobie własnego zdania o takim a nie innym polityku. Na co są powiedzenia, taki ojciec jaki syn i tym podobne? Gdy masz tę wiedzę, choćby częściową, będziesz mieć jaśniejszy obraz danej osoby i pole do domysłów jaka ta osoba może być.

Gdyby te wszystkie rewelacje miały jakaś wartość, to dawno by GW, Polityka, TVN24, Palikot, Niesiołowski zrobili z tego szum medialny, ale ja nic z ich strony nie słyszę.

Na pewno słyszałeś, o dziadku Tuska, nie konfabuluj bo to nie jest mile widziane.

Dopóki góra milczy w tym temacie dopóty nie będę sobie zawracał tym głowy.

Ciekawe, a to dlaczego? Zorientowałeś się, że nie będziesz w stanie zbyt długo bronić swoich tez?
  • 0

#233 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

A nie koniecznie, ta wiedza może ci się przydać przy wyrobieniu sobie własnego zdania o takim a nie innym polityku.

To nie wiedza tylko w większości plotki, konfabulacje, pomówienia i oszczerstwa. Jeżeli na tym mam budować swoje opinie o politykach to wybacz.
Nie chodzi tylko o Kaczyńskich ale o wielu innych polityków dla których tworzy się dziwne biografie i spekulacje.
Jeżeli Was to bawi, to mogę Wam pożyczyć wiaderka, łopatki i dosypać piasku.
Smoczkowo-pieluchowe dyskusje mnie nie interesują.

To jest ciekawsza informacja niż taplanie się w błocie:

Premier Donald Tusk był zszokowany formą prezentacji komitetu honorowego Bronisława Komorowskiego - pisze "Polska The Times". - To kompletna porażka, katastrofa, na dodatek na własne życzenie i bez sensu - miał powiedzieć szef rządu.

Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 10:53

• 0

cuinust.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

wstydza sie i nigdy nie wspominaja o swoim ojcu

Przynajmniej wstyd mają, bo już np. członkini PO Danuta Hubner de domo Młynarska nie krępuje się chwalić, że za Stalina "jadła same kotlety i kiełbachy bez chleba, doprawiając je czekoladami". To już chyba lepiej się wstydzić i ze wstydu milczeć.

to nie jest wstyd (w sensie zal) ale kompleks, a to juz jest zupelnie co innego... bo kompleks rodzi sie z negacji faktu a konczy zyciem w zaklamaniu (udaje ze jestem inny niz jestem)
  • 1

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

"Burmistrz Czechowic-Dziedzic we wtorek oficjalnie zwrócił się do wojewody śląskiego z prośbą o ogłoszenie stanu klęski żywiołowej. Jego ewentualne wprowadzenie uniemożliwi przeprowadzenie wyborów prezydenckich 20 czerwca. Ostateczną decyzję w takiej sytuacji podejmuje rząd.Artykuł 228 ustęp 7 Konstytucji mówi, że "w czasie stanu nadzwyczajnego oraz w ciągu 90 dni po jego zakończeniu [...] nie mogą być przeprowadzane wybory Prezydenta Rzeczypospolitej". Kadencja prezydenta w takim wypadku ulega odpowiedniemu przedłużeniu.

Stan klęski żywiołowej, zaliczany przez konstytucję do kategorii stanów nadzwyczajnych, może zostać wprowadzony przez Radę Ministrów na maksymalnie 30 dni i przedłużony za zgodą Sejmu."
źródło

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 18.05.2010 - 12:04

• 0

#236 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Myślę, że w tej sytuacji rząd skorzysta z tej furtki prawnej.
Ale to wcale nie musi zagrać na ich korzyść, bo powódź jest sprawdzianem sprawności służb podległych rządowi oraz infrastruktury przeciwpowodziowej której stan jest raczej fatalny.................etc.
Owszem Komorowski dalej będzie brylował na salonach jako Prezydent, ale ta powódź może i opóźni wybory, lecz możliwe iż przysporzyć może dodatkowych minusów rządowi a co za tym idzie i kandydatowi PO.
Opozycja ma tez okazje wytykać wiele nieprawidłowości podczas takich klęsk których możemy spodziewać się bez liku.
Jak zawsze twierdzę, że kij ma dwa końce.
Ostatniej zimy rząd nie kwapił się z wprowadzeniem stanu klęski żywiołowej spowodowanej śniegami, mrozami (awarię sieci energetycznych na wielką skalę) mimo nacisków społecznych z zagrożonych i dotkniętych klęska terenów.

Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 12:43

• 0

#237 Gość_Armstrong2009

Gość_Armstrong2009.

Napisano

To nie wiedza tylko w większości plotki, konfabulacje, pomówienia i oszczerstwa. Jeżeli na tym mam budować swoje opinie o politykach to wybacz.

Nie zgadzam się, bo to czy są to pomówienia, konfabulacje itp. Zależy z jakich źródeł informacji się korzysta, od razu ci podpowiem, omijaj telewizje z daleka bo tam tak pierniczą, że włosy stają dęba.

I nie neguj tych informacji na starcie bo nie masz racji.

Jak zawsze twierdzę, że kij ma dwa końce.

Nie zgodzę się, bo akurat jeżeli chodzi o sytuacje powodziową to rząd PiS nie zrobił prawie nic. Bardziej byli zajęci dzieleniem polaków na tych gorszych i lepszych.

Użytkownik Armstrong2009 edytował ten post 18.05.2010 - 12:46

• 0

#238 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Nie zgodzę się, bo akurat jeżeli chodzi o sytuacje powodziową to rząd PiS nie zrobił prawie nic.

Mówiąc szczerze to najwięcej w sprawach melioracji i wałów najwięcej zrobiono za PRL-u.
Od 20 lat jest ten temat olewany przez poszczególne ekipy, ale baty dostaną się tym co są obecnie w grze.
Jak się rządzi to nie tylko ciastka i tory się wpiernicza, ale też i łyżkę dziegciu trzeba będzie skonsumować nawet nie za swoje winy.
  • 0

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie zgodzę się, bo akurat jeżeli chodzi o sytuacje powodziową to rząd PiS nie zrobił prawie nic. Bardziej byli zajęci dzieleniem polaków na tych gorszych i lepszych.

A co zrobiła Platforma mimo ostrzeżeń Najwyższej Izby Kontroli (NIK)?

"2010-03-23
Kolejna powódź może wywołać duże straty - ostrzega NIK

Samorządy zaniedbują kontrole wałów przeciwpowodziowych, a strumienie, potoki i przydrożne rowy nie są w odpowiedni sposób utrzymywane - alarmuje NIK i ostrzega, że każda kolejne powódź może wywołać duże straty.

Kontrola NIK objęła województwa małopolskie i świętokrzyskie, gdzie w ciągu trzech ostatnich lat straty wywołane powodzią sięgnęły blisko miliarda złotych. Przeprowadzono ją pomiędzy kwietniem a sierpniem 2009 r.

Jak poinformował rzecznik NIK Paweł Biedziak, żadna ze sprawdzanych gmin ani żaden z powiatów nie uzyskały oceny pozytywnej. Kontrolerzy stwierdzili m.in., że w Małopolsce połowa wałów powodziowych nie gwarantuje bezpieczeństwa mieszkańcom, a oba województwa nie mają "przemyślanej i realistycznej strategii, ani też planu ochrony przeciwpowodziowej". Nie stworzono też dotychczas planu ochrony powodziowej dla całej Polski."
Btw. jak myślisz kto jest prezesem KZGW ?

źródło

edit:

Dwie wypowiedzi Andrzeja Podgórskiego, eksperta ze stowarzyszenia "Teraz Odra"

"Czy polscy specjaliści i urzędnicy wyciągnęli jakieś wnioski z gigantycznej powodzi sprzed dwunastu lat? Coś się zmieniło od tamtego czasu?

Sądzę, że nie, bo nauka, którą wyciągnięto zamknęła się na tym, że dzięki unijnej pomocy udało nam się jedynie naprawić szkody po tamtej powodzi. Powstało ok. tysiąca kilometrów wałów przeciwpowodziowych, ale to wciąż za mało.

Czego nie zrobiono?

Naprawy powinny iść w parze z inwestycjami. Po tamtej powodzi, w 1999 roku rząd opracował specjalny dokument - Program dla Odry – 2006, którego założeniem była szeroko pojęta ochrona przeciwpowodziowa obejmująca całe dorzecze Odry. W ramach tej inicjatywy zapowiedziano m.in., że powstanie zbiornik retencyjny w Raciborzu. Jak dotąd jednak nawet nie rozpoczęto budowy. To bardzo poważny błąd."

źródło

Użytkownik D.B. Cooper edytował ten post 18.05.2010 - 14:12

• 2

#240 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Kontrole NIK nic nie wnoszą oprócz tego że są.
Dużo o tym w mediach, ale z reguły nic się potem w danej sprawie nie robi.
Brak odpowiedzialności w naszym kraju za cokolwiek przynosi taki skutek.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych