Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybory Prezydenckie 2010

• Zamknięty Temat jest zamknięty
694 replies to this topic

Ankieta: Wybory Prezydenckie 2010 - II TURA (316 użytkowników oddało głos)

Na kogo będziesz głosował/a ?

1. Głosowano Bronisław Komorowski (PO) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

2. Głosowano Jarosław Kaczyński (PiS) (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

Głosuj

Ultrax777.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mikke dlatego, że reszta nie zasługuje na szanse. tylko że układ nie chce takich polaków na żyrandolu. nasz polski ron paul:)
  • 0

#242 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

"Czy polscy specjaliści i urzędnicy wyciągnęli jakieś wnioski z gigantycznej powodzi sprzed dwunastu lat? Coś się zmieniło od tamtego czasu?

Odpowiem przewrotnie ale można jeszcze wyciągnąć wnioski z innego stanu, czyli ze stanu wojennego.
Teraz można w nieskończoność utrzymać się przy monowładzy za pomocą stanu klęski żywiołowej.
Ostatnimi laty mamy bardzo dużo tego typu zjawisk co obecnie, więc wystarczy wprowadzać i odwoływać takie stany i można przez lata wstrzymywać wszelkie wybory.
Nie trzeba stanu wojennego, żeby zawiesić w białych rękawiczkach demokrację w Polsce.
Ileż to problemów odpadnie PO.
Afera hazardowa, śledztwo w sprawie katastrofy, NBP, IPN i opozycja.
Wszystko za jednym zamachem zostanie zamrożone bez żadnych konsekwencji prawnych i zgodnie z literą prawa.
Pokusa jest dużą, więc czas pokaże jaką drogę wybierze PO.

I z ostatniej chwili!
Jutro Wprost ma odpalić bombę na PiS.
Cugier-Kotka show.
Ma to być prowokacja na miarę JARUCKA-CIMOSZEWICZ bis.

Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 17:04

• 0

Xellos.
  • Tematów: 1
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Rzucasz jakieś chwytliwe wyborcze hasełka próbujące na siłę dezawuować kandydata PiS, tylko dziwnym trafem trafia ciebie niemoc aby wskazać skąd te informacje.
Jeśli je masz z Polityki to wskaż źródło (link) gdzie będziemy mogli poczytać sobie ten artykuł o Kaczyńskich i sami wyrobimy sobie zdanie o tym materiale.
Sprytnie piszesz kalumnie na Kaczyńskich, gdzie nie możemy zweryfikować tych informacji a zostajemy jedynie skazani na Twoje subiektywne komentarze.
Jest to zasada, że rzucamy gównem do skutku, aż się w końcu coś do nogawki przylepi.
Te różne bzdurne informacje o politykach różnych opcji żyją sobie własnym życiem w internecie a niekumaci łykają je bezkrytycznie.
Albo będziemy rozmawiać merytorycznie o kandydatach, albo będziemy obrzucać ich fekaliami.
Czy o to Wam chodzi?
Jak ja mam się przykładowo odnosić do rewelacji o Kaczyńskich skoro nie podajesz wiarygodnych źródeł tych informacji.
To nie jest magiel, żebyśmy przerzucali się inwektywami na temat polityków i rozsiewali plotki.
No chyba że się pomyliłem i ten temat to magiel.

Napisałem dwa posty poprzednie w celu uzyskania merytorycznej odpowiedzi na temat Jarosława Kaczyńskiego. Dlaczego on ma być prezydentem, jaki ma program i wizje i ogólnie jakie argumenty za tym by go wybrać. Nie dostałem ani jednej odpowiedzi na ten temat. A teraz przejrzyj swojego posta ponad moim obecnym i go dokładnie przeczytaj. Zawiera on merytoryczne informacje o kandydatach ? Czy znowu coś insynuujesz na temat PO ?
  • 0

#244 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Zawiera on merytoryczne informacje o kandydatach ?

Jakbyś trochę wysilił umysł, to byś zauważył, że mój post nie jest o o kandydatach, tylko o obecnej sytuacji w Polsce na tle wyborów.
Praktycznie przez powódź mamy stan zawieszenia, który może "trochę" potrwać i przerodzić się w stan wojenny bis, czyli stan wyjątkowy.
Ponieważ ma to przełożenie na wybory, więc o tym piszę.

Aha, tak dla przypomnienia.

Stan wyjątkowy - jeden z nadzwyczajnych stanów państwa, którego wprowadzenie powoduje w szczególności ograniczenie określonych praw i swobód obywatelskich.

Zdajecie sobie sprawę, że może być blokowany, ograniczony, cenzurowany internet?
Może właśnie Wasi pupile szykują taką niespodziankę swoim fanom? ;p

Na prawdę zmroziły mnie te słowa, bo kiedyś wyobraziłem sobie, że PO jest w stanie wprowadzić stan wojenny bis. Samo dywagowanie na ten temat może przyprawić o dreszcze.
Kto sam nie przezżył stanu wojennego ten nie wie jakie to uczucie.

Marszałek Sejmu Bronisław Komorowski i premier Donald Tusk podkreślali we wtorek, że na razie nie ma planów wprowadzenia stanu wyjątkowego w związku z powodzią na południu Polski. Konsekwencją ogłoszenia stanu wyjątkowego byłoby przesunięcie terminu wyborów prezydenckich.

Pełniący obowiązki prezydenta marszałek Bronisław Komorowski powiedział we wtorek, że ewentualny stan wyjątkowy - w związku z sytuacją powodziową w Polsce - mógłby zostać wprowadzony jedynie na określonym terenie. "Jeżeli będzie trzeba wprowadzić stan wyjątkowy, to na jakimś terenie, nie na terenie całego kraju i na pewno nie na długi okres" - zaznaczył.

Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 17:27

• 1

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Praktycznie przez powódź mamy stan zawieszenia, który może "trochę" potrwać i przerodzić się w stan wojenny bis, czyli stan wyjątkowy.

Dziwi mnie, że tych informacji nie zamieszczasz w wątku o manipulacjach mediów, bo jak powszechnie wiadomo, w celu zapobieżenia skutkom katastrof naturalnych wprowadza się stan klęski żywiołowej. Stan wyjątkowy można wprowadzic wyłącznie w razie zagrożenia konstytucyjnego ustroju państwa, bezpieczeństwa obywateli lub porządku publicznego. Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego. Twoje histeryzowanie na temat stanu wojennego uważam za mocno przesadzone, zwłaszcza, że i w.o. prezydenta, i premier wykluczają wprowadzenie stanu nadzwyczajnego w najbliższym czasie.

Użytkownik Lynx edytował ten post 18.05.2010 - 17:53

• 0

#246 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego.

To nie media wprowadzają w błąd tylko sam Komorowski.
Sam osobiście słyszałem w TV jak o tym mówił i osłupiałem.
Przywołany cytat nie jest interpretacja mediów tylko dokładnym przekazem jego wypowiedzi.
Nawet się nie zająknął i ani razu nie powiedział o wprowadzeniu stanu klęski żywiołowej, lecz o stanie wyjątkowym.
Nie wiem co się dzieje ostatnio z Komorowskim ale strzela tyle gaf że aż strach.
Widocznie tak mu się marzy ten stan wyjątkowy, że już inaczej nie potrafi opisać zaistniałą sytuację.
Chyba mu się tak bardzo spodobała ta funkcja, że za żadne skarby nie chce się z nią rozstać, więc jedynym wyjściem było by wprowadzenie takiego stanu.
Oczywiście piszę o tym z przekąsem i przymrużeniem oka, ale kto wie co chodzi Komorowskiemu po głowie.
A tak na serio to ustawę zasadniczą jaką jest Konstytucja powinien przyszły Prezydent mieć w jednym paluszku a on popisuje się niewiedzą i myli podstawowe pojęcia z tego dokumentu.
Co się stanie jak rząd wystąpi o stan klęski żywiołowej a on pomyli się (bo już myli) i wprowadzi stan wojenny?
Do powodzian zamiast amfibii przyjadą czołgi. :P :o

Jeszcze raz przytoczę Twoją wypowiedź:

Można się domyślać, że w przekazach mediów mylone są pojęcia stanu wyjątkowego i nadzwyczajnego.

A konstytucja stanowi:

W sytuacjach szczególnych zagrożeń, jeżeli zwykłe środki konstytucyjne są niewystarczające, może zostać wprowadzony odpowiedni stan nadzwyczajny: stan wojenny, stan wyjątkowy lub stan klęski żywiołowej.

Z powyższego wynika że stan nadzwyczajny nie jest alternatywą stanu wyjątkowego tylko stan wyjątkowy jest jednym ze stanów nadzwyczajnych.
Ponieważ to co napisałem może być nie zrozumiałe (dla wszystkich) więc wyróżniamy trzy rodzaje stanów nadzwyczajnych.
- stan wojenny
- stan wyjątkowy
- stan klęski żywiołowej

Nie ma więc pojęcia albo, albo a więc albo stan nadzwyczajny albo stan wyjątkowy jak to napisałeś.

Użytkownik osiris edytował ten post 18.05.2010 - 20:40

• 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Tak czy siak straszysz bezpodstawnie i o tym wiesz :)

Dlatego tego nie uważam za merytoryczną dyskusję ani w kontekście kandydatów, ani bieżącej polityki. To tylko abstrakcja, może wynika z niewiedzy Komorowskiego czy przejęzyczenia ale nadal to abstrakcja a nie coś realnego do wprowadzenia.

Odpowiem przewrotnie ale można jeszcze wyciągnąć wnioski z innego stanu, czyli ze stanu wojennego.
Teraz można w nieskończoność utrzymać się przy monowładzy za pomocą stanu klęski żywiołowej.
Ostatnimi laty mamy bardzo dużo tego typu zjawisk co obecnie, więc wystarczy wprowadzać i odwoływać takie stany i można przez lata wstrzymywać wszelkie wybory.
Nie trzeba stanu wojennego, żeby zawiesić w białych rękawiczkach demokrację w Polsce.
Ileż to problemów odpadnie PO.
Afera hazardowa, śledztwo w sprawie katastrofy, NBP, IPN i opozycja.
Wszystko za jednym zamachem zostanie zamrożone bez żadnych konsekwencji prawnych i zgodnie z literą prawa.
Pokusa jest dużą, więc czas pokaże jaką drogę wybierze PO.

Ty tu nie piszesz o błędzie wypowiedzi Komorowskiego. Tylko realnie wierzysz w to i traktujesz serio wprowadzenie takiego stanu i dodajesz już jakie korzyści będzie mieć PO. O zawieszeniu demokracji w Polsce to już pojechałeś po bandzie. To co może komuna wróci i dyktatura ? :)

Aha jak już dodajesz wyraz IPN to może dodasz uczciwie jak długo funkcjonuje ta instytucja i jak wiele czasu miała by udupić wszystkich komunistycznych klakierów. Czy nie przeszkadza Ci, że ludzie tam biorą kasę z roku na rok a słychać o nich tylko jak jest zamówienie polityczne ? Czy gdyby rządził PiS dalej i byłby rok 2020 i Polacy mają dosyć IPN, bo już 20 lat działa i nadal szuka agentów...i wybierają partię, która usunie IPN to też byś jączył, że usuwają ją agenci układu bo IPN ma na nich teczkę ? Jak długo można badać te teczki ? Ciepłe posadki i kasa za nic.
  • 0

#248 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Czy nie przeszkadza Ci, że ludzie tam biorą kasę z roku na rok

IPN robi też wiele dobrego a te kontrowersyjne sytuacje do niewielki ułamek działalności instytutu.
Mnie najwięcej przeszkadza, że różne agendy rządowe są traktowane jako ciepłe posadki i przejadane są tam nie miliony (jak w IPN) ale miliardy z pieniędzy podatników i to mi najbardziej przeszkadza i boli.

Polacy mają dosyć IPN,

Nie Polacy tylko PO oraz ich kolesie z postkomuny.

Jak długo można badać te teczki

To nie jest istotą działalności tej instytucji, tylko histeria PO (i komuchy) tak próbuje to przedstawiać.

A wracając do Komorowskiego, to niestety, ale się nie przejęzyczył. To jest po prostu niewiedza i dyletanctwo, co już teraz go dyskredytuje.
Kto jak kto, ale Prezydent powinien posiadać tą elementarną wiedzę, bo to on będzie wprowadzał dany stan.
Może na zwierzynie i myślistwie się zna ale na kierowaniu państwem lub jego reprezentowaniu jakby mniej.

Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 09:24

• 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Może się nie zna, ale nie mam żadnej gwarancji, że inni kandydaci się znają :) Potrzeba by identycznej analogii by inny kandydat pełnił tymczasowo funkcję prezydenta i ocenić czy się zna.

Tym samym mi to nic nie mówi w kontekście wyborów czy inni są lepsi i mają tą wiedzę.

Co do IPN, czy będzie PiS, SLD, PO czy Korwin i tak te inne agendy rządowe będą istnieć i miliardy pójdą i będzie Cię to boleć. A co do samego IPN chodzi o odsunięcie jej działalności od polityki bieżącej. Chodziło mi i sytuację teoretyczną, że jest rok 2020 a IPN nadal wyciąga teczki na konkretne osoby by im zaszkodzić politycznie. Dla mnie to chore.

A co do postkomuny, to PiS zrobiło koalicję w mediach z SLD. I to ich program jest socjalny jak u lewicy. Różnice są tylko ideologiczne. Albo rozpatrujemy partię wedle gospodarki albo wedle ideologii. Wedle ideologii to i PiS i PO to partie mające wspólne korzenie. Jeżeli uważasz inaczej to udowodnij, że ludzie PiS i PO nie byli kiedyś w jednej Solidarności i razem "obalali" komunizm.
  • 1

#250 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Może się nie zna, ale nie mam żadnej gwarancji, że inni kandydaci się znają :) Potrzeba by identycznej analogii by inny kandydat pełnił tymczasowo funkcję prezydenta i ocenić czy się zna.

Tym samym mi to nic nie mówi w kontekście wyborów czy inni są lepsi i mają tą wiedzę.

To już jego problem że konstytucja postawiła go w takiej sytuacji.
Cały czas nam wmawia że jest do tego predysponowany a swoimi wypowiedziami,mi zaświadcza że jest wręcz odwrotnie.
Wprowadzenie stanu klęski żywiołowej tylko go pognębi jeszcze więcej, więc ta sytuacja ma dwa końce jak kij.
Może dlatego hamuje się rząd z występowaniem o to mając pełną tego świadomość.

A co do samego IPN chodzi o odsunięcie jej działalności od polityki bieżącej.

Tylko likwidacja zdoła to uczynić. jeśli przejmie ją PO, będziemy mieli to samo ale w innym wydaniu.

Różnice są tylko ideologiczne.

I to jest najistotniejsze bo tymczasowe alianse są czasami niezbędne przy walce z tym samym wrogiem.

że ludzie PiS i PO nie byli kiedyś w jednej Solidarności i razem "obalali" komunizm.

Tylko że jedni kultywują etos solidarnościowy a inni etos złotego cielca.

Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 10:01

• 0

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chętnie poczytam Twoją definicję etosu solidarnościowego i jak go PiS realizuje.

Tylko nie pisz, że nie miał okazji. 2005-2007 choćby zanalizuj

Użytkownik Xellos edytował ten post 19.05.2010 - 10:26

• 0

#252 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Całą swoją ówczesną działalnością ją realizował (lub przynajmniej próbował) zgodnie z hasłem solidarnego państwa.
A PO kultywuje hasłu "kasa dla sprytnych i bogatych i figa z makiem dla słabszych i ubogich".

A tu następna twarz Komorowskiego z jego jakże nieocenionymi anegdotkami i opowiastkami:
Jak on widzi kobiety w społeczeństwie.

Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu, kandydat na prezydenta: (za Gazetą Wyborczą) Dyskusja po jego wykładzie zahaczyła o równouprawnienie kobiet i mężczyzn. Jedna ze studentek opowiedziała, że nie chciano jej przyjąć do straży pożarnej, dlatego tylko, że jest kobietą. Komorowski tłumaczył, że równouprawnienie jest ważne, ale trzeba pamiętać, że są zajęcia nieodpowiednie dla pań. I opowiedział, że gdy był wiceministrem obrony narodowej, pojechał do Danii. Tam chciał koniecznie zobaczyć statek marynarki, na którym służyły także kobiety. Nie mógł zrozumieć, dlaczego taka sytuacja nie budzi tam żadnych problemów. - No i w końcu mnie tam zawieźli i pokazali. Wtedy zrozumiałem. Dunki nie są najpiękniejszymi kobietami, a to były... kaszaloty - śmiał się.

Kataryna napisała na powyższe taka uwagę:

Obserwować jak obóz postępu puszcza mimo uszu takie kwiatki i udaje, że wierzy w światowość Platformy - bezcenne.

Zgadzam się z tą konstatacją w całej rozciągłości.
Panie Bronku, prosimy o jeszcze!!!

Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 10:55

• 4

Xellos.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Czyli kolejne hasła :) Zamiast etosu solidarności, teraz stosujesz solidarne państwo. Za chwilę dojdziemy do IV RP. Tylko czemu PiS się wycofuje z IV RP ? Skoro się z tego wycofują to się wycofują z solidarnego państwa i etosu solidarności.

A tak na poważnie etos solidarności to zwykli robole wierzyli, że dostaną gruszki na wierzbie. Czyli, że po obaleniu komuny nadal będzie "czy się stoi czy się leży 100 zł się należy". Wałęsa obiecał 100 mln każdemu i jazda. Dopiero jak potracili miejsca pracy przejrzeli na oczy.

Można też wyczytać, że etos solidarności to godność, uczciwość i przezroczystość. Chęć poprawy bytu moralnego i gospodarczego. Czyli mówimy tu o ideach z lat 80-tych liderów opozycji.

A teraz 2005-2007, gdzie tam była uczciwość i przezroczystość. Układanie się z Lepperem i Giertychem to ani uczciwe a tym bardziej przezroczyste. Kupczenie Beggerowej stanowiskami też do tego nie pasuje. Na dodatek śmieszne konferencje prasowe o wykryciu układu + doktor G gdzie Ziobro poniósł klęskę. Do tego nieustanne dzielenie społeczeństwa. Do dziś też nie rozumiem co miała znaczyć stacja Włoszczowa :/ Stąd pytałem o Twoją definicję bo do mojej to nie pasuje. Co tam było solidarnego ? Solidarność miała jednoczyć a nie dzielić. A tak na start to powinienem zacząć, że nie można mówić o uczciwości i moralności skoro Jarek mówił, że nie będzie dwóch Kaczyńskich u władzy a później Kazia wywalił. Kolejna sprawa to porażka CBA oraz "afera" gruntowa. Mimo oczyszczenia Leppera przez sąd, Ziobro podważa decyzje sądów...etc.

Na pewno pisanie, że całą swoją działalnością realizował idee solidarności to potężne nadużycie.
  • 0

#254 Gość_osiris

Gość_osiris.

Napisano

Do dziś też nie rozumiem co miała znaczyć stacja Włoszczowa

PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń ale kierunek był właściwy tylko czasu i zapału zabrakło, żeby rozwinąć skrzydła.
IV to takie hasło odmiany III RP na coś lepszego a nie konkret.
JK odrzuca koncepcję IV RP jako przestarzałą i nie nośną medialnie.
Dziwi mnie tylko jedna rzecz w PO.
Nie mogę pojąć jak to jest, iż nie wierzy się JK że pod wpływem katastrofy mógł się zmienić ale bezkrytycznie przyjęto odmianę Putina i Miedwiediewa.
Ludzi zakłamanych na wskroś i raczej nie życzących Polakom wszystkiego co najlepsze.
Podejrzewam że gdyby do naszego kraju ludzie z PO mieli by wręczyć klucze JK lub Putinowi, to wręczyli by Putinowi. I to jest przerażające.
Zaufaliśmy bezgranicznie przywódcom Rosji i nie wiem na jakiej podstawie i w imię czego?

Na pewno pisanie, że całą swoją działalnością realizował idee solidarności to potężne nadużycie.

A ja napisałem:

Całą swoją ówczesną działalnością ją realizował (lub przynajmniej próbował)

Nie wyrywaj zdań z kontekstu, jeszcze jest ten wpis w nawiasach.

Użytkownik osiris edytował ten post 19.05.2010 - 13:09

• 1

Lynx.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

PiS nie ustrzegł się błędów i wypaczeń ale kierunek był właściwy tylko czasu i zapału zabrakło, żeby rozwinąć skrzydła.

Nie obraź się, proszę, ale poczułem się jakbym miał do czynienia z cytatem z któregoś plenum KC PZPR... Skąd ty bierzesz taką retorykę?

Nie mogę pojąć jak to jest, iż nie wierzy się JK że pod wpływem katastrofy mógł się zmienić ale bezkrytycznie przyjęto odmianę Putina i Miedwiediewa.

Szczerze mówiąc, ja nie zauważyłem nagłej przemiany władz Rosyjskich po 10 kwietnia. Putin i Miedwiediew nadal mówią i zachowują się tak samo, jak w drugiej połowie zeszłego roku. Ich stopniową przemianę da się zauważyć już od początku 2009.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych