a) Czy w kartuszach jest w końcu zapisane imię Chufu czy Fure?
Chufu. Historia nie zna żadnego "Fure" czy też "Raufu" (jak kto chce to imię wymieniać). Jest to czysty wymysł ludzi od teorii alternatywnych, którego cel jest jasny - spróbować wmówić ludziom, że egiptolodzy to tak naprawdę idioci, którzy sami niczego nie wiedzą, więc uwierzyć należy ludziom takim jak Sitchin.
b) Czy faraon nazywał sie Chufu, czy Chfuf i czy na pewno jest to ta sama osoba?
Imię króla - "[Bóg] Chnum mnie strzeże" (przynajmniej to o którym mówimy, bo to jedno z kilku). Przyjęte, że zazwyczaj zapisiwane jako Chufu. Mogą jednak istnieć rozmaite rodzaje i co ciekawe żaden z wykształconych egiptologów nie widzi w tym niczego niezwykłego. Uważam, że można im spokojnie wierzyć w tej kwestii.
c) Dlaczego faraonowie budowali sobie grobowce-piramidy?
Jeżeli idzie o proste "dlaczego" - miałem nadzieję, że opisałem to w debacie. Piramidy to kolejny "model" grobowców. Oczywiście kiedy państwo było w stanie sobie na takie pozwolić. Jeżeli zaś chodziło o pytanie "dlaczego taki kształt a nie inny" - nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi.
d) Czy faktycznie za imieniem Chufu pojawia się przydomek "wielki bóg", a jeśli tak, to dlaczego?
Widocznie tak, a co w tym złego? Król, jako Horus, mógł być nazywany "wielkim bogiem". Z tego co udało mi się ustalić za czasów IV dynastii było to normalne, po I okresie przejściowym odeszło w niepamięć z powodu osłabienia pozycji króla.
z "Egypt and the Egyptians"
Douglas J. Brewer, Emily Teeter
(dostępne jako podgląd w google books, stamtąd wzięte)
Fragment ten mówi nam, że królowie mogli być tak nazywani i że nijak nie świadczy to o "fałszywości" napisu (wbrew życzenion zwolenników teorii alternatywnej
).
Radosławie - jak zwykle wspaniałe video!
Lubię tę aurę "spiskowości" w powietrzu, dzięki której wszystko
musi być złowrogie, przeprowadzane w tajemnicy, służyć poszukiwaniu prawdawnej wiedzy i mieć jakiś związek z Jaszczurami.