Skocz do zawartości

Zdjęcie

Meteoryt spadł w Północnej Łotwie

• Please log in to reply
19 replies to this topic

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Uderzenie meteorytu było reklamą sieci komórkowej!

"Sensacyjna informacja znalazła się wśród doniesień agencji prasowych w miniony poniedziałek. Łotewscy korespondenci w obszernych relacjach informowali o meteorycie, który uderzył w okolicach miejscowości Mazsalaca w północnej części Łotwy. Już wtedy pojawiły się spekulacje, że krater powstały rzekomo w wyniku upadku meteorytu, został stworzony siłą ludzkich rąk. Teraz informacje te potwierdziły się. Do mistyfikacji przyznał się operator jednej z sieci komórkowych. Wg różnych informacji podawanych przez agencje prasowe, odkryty w poniedziałek krater miał od 9 do 15 metrów średnicy i był głęboki na kilka metrów, a z jego wnętrza miał unosić się dym. Już wtedy część ekspertów stwierdziła, że wyrwa nie jest „dziełem” meteorytu, a w jej powstanie zaangażowani musieli być ludzie. Jej kształt był bowiem zbyt regularny.

Okazujesię, że naukowcy, którzy z całym przekonaniem stwierdzili, że dziura powstała w wyniku działań człowieka, mieli rację. Do fałszerstwa przyznał się operator sieci komórkowej. Rzeczniczka firmy poinformowała, że sfingowany krater jest częścią wielkiej kampanii reklamowej, która rozpocznie się już wkrótce na Łotwie.

Przedstawiciele korporacji zapowiedzieli już, że pokryją wszelkie koszty poniesione przez władze podczas akcji badania dołu. A będą to koszty niemałe. Na miejsce ściągnięto bowiem ekspertów oraz wojsko;analizowano poziom skażenia chemicznego oraz radioaktywnego.

Przedstawiciele firmy motywują swoje działania chęcią odwrócenia uwagi Łotyszy od problemów, którymi są teraz zafrasowani. Kryzys ekonomiczny i rosnące bezrobocie sprawiły, że rozmawia się tam wyłącznie o kłopotach tłamszących mieszkańców. Akcja z meteorytem miała być odskocznią od codzienności.

Reprezentująca firmę Vita Sirica powiedziała, że w kopaniu dziury udział wzięło 9 osób. Po wydrążeniu w ziemi otworu, umieszczono w niej chemikalia, które zostały podpalone. W ten sposób udało się stworzyć iluzję, że w miejscu tym doszło do katastrofy spowodowanej przez meteoryt.

Kampania reklamowa operatora oparta na incydencie z kraterem rozpocznie się już wkrótce. Z informacji podanych przez serwis „Sky News” wynika jednak,że Łotwa zamierza zerwać wszystkie kontakty biznesowe z firmą odpowiedzialną za oszustwo. „Nie chcemy robić żadnych interesów z firmą, która promuje się na nasz koszt.” – powiedziała Linda Murniece, Minister Spraw Wewnętrznych Łotwy."

Dołączona grafika
Fałszywy krater uderzeniowy na Łotwie

źródło

http://www.youtube.com/watch?v=tZxlfjEdd4Q

dzięki mroova;]

Użytkownik D.B.C. edytował ten post 29.10.2009 - 16:35

#17 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

wczoraj o tym już pisali :-)

D.B. Cooper.
  • Tematów: 108
  • Artykułów: 2
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

jak pies jestem wierny VRP, konkurencji nie czytuje, więc nie wiem :mrgreen:

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Czyli mamy akcję klasy "marketing spiskowy" ;D

Zobaczcie, nie zrobił tego jasiu z kolegami tylko 9 chłopa, zaangażowali spore siły i dużo czasu. Ciekawe ile czasu kopali - ze 3 dni?
Czyli, słowem, spisek ;)

#20 Gość_mroova

Gość_mroova.
  • Tematów: 0

Napisano

Nie chcę zakładać nowego tematu i nie wiem czy przypadkiem nie było otym...Pamięta ktoś jak w 2006 roku meteoryt wszedł w atmosferę ieksplodował nad regionem Trójmiasta? Szukam jakichkolwiek nagrań lubfotorelacji z tamtego zdarzenia. Dzięki za pomoc.

obszerny opis tego co się wtedy działo znajdziecie tutaj:

http://www.pkim.org/...lid_dzienny_154

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych