Skocz do zawartości

Zdjęcie

Meteoryt spadł w Północnej Łotwie

• Please log in to reply
19 replies to this topic

Jarecki.
  • Tematów: 426
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Meteoryt spadł w Północnej Łotwie - nikt nie został ranny.

26 października na północy Łotwy spadł meteoryt - jak podają lokalne,łotewskie media.
Według doniesień mediów, meteoryt spadł w pobliżu domu mieszkalnego na obrzeżach miasta Mazsalaca w okręgu Valmiera , pozostawiając krater o średnicy około 20 metrów (66 stóp) i głębokości 10 metrów (33 stóp).
Rzecznik łotewskich służb powiedział,że ratownicy i żołnierze natychmiast otoczyli kordonem ten obszar, jednak wciąż nie jest jasne, czy była to asteroida czy może jakiś satelita.Ze wstępnych informacji ustalono,że był to meteoryt.
Wg świadków,którzy widzieli obiekt spadający z nieba i zdołali sfilmować krater tuż po uderzeniu twierdzili, że wydawał on hałas podobny do jednego z samolotów lecących na niskich wysokościach.

[url="http://www.youtube.com/watch?v=Z5C-Lh3UfQ8"]http://www.youtube.c...h?v=Z5C-Lh3UfQ8[/url]

Źródło: http://en.rian.ru/wo.../156588612.html

edit AlienGrey
W związku z tym, iż to tylko żart, temat został przeniesiony do Hydeparku.

CzstSrkzm.
  • Tematów: 20
  • Artykułów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Jest sporo przesłanek za tym, że jest to "żarcik". Więcej poniżej. Nie mówiąc już o tym, że co źródło, to inne wymiary krateru (łącznie z samym filmem :P).

Geologist: Mazsalaca "meteorite" in Latvia is man-made

North Vidzeme Biosphere Reserve geologist Dainis Ozols has concluded that the object in Mazsalaca, thought to be a meteorite, is merely smoky ember of chemical elements and the wide crater around it is in fact man-made.

Ozols arrived at the location, where the alleged meteorite had fallen, at 9 a.m. today, as the geologist informed LETA. He established that the 10-12 meters wide depression in land surface was artificially created and afterwards potassium nitrate and sulphur were burned there.

The geologist believes that somebody merely wanted to pull a prank, therefore burned the chemical elements, filmed the scene and spread information about an alleged meteorite having fallen. The crater itself, however, in Ozols' opinion, was created for other purposes. It must have taken a lot of effort to dig it; in case the crater was actually dug by the prankster who burned the chemical elements in it, then he should have tried a bit harder to imitate a blast caused by a meteorite, the geologist said.

The geologist did not take samples of the ember yet because he is now on a two-day excursion with his pupils, however, he does admit that later on he might examine it closer to find out precisely what was burning in the hole.

On the other and, the Latvian Environment, Geology and Meteorology Center's head of geology department Uldis Nulle believes the object that created the crater, actually was a meteorite. He reports from the scene that, as a result of collision with earth surface, the meteorite created an oval hole, approximately 8.5 meters to 9 meters in diameter, it is around three meters deep, as LETA found out from the Environment Ministry's information department.

Additionally, the collision has made the earth surface around the hole go up approximately one meter high. Geologist Nulle says that the signs show evidence of a major impact force. The crater, in its deepest point, has a diameter of approximately one meter, and has dark gray and black sediment, as well as signs of melting substance.

Nulle reports that, according to his estimates, the meteorite his the earth surface almost in straight 90 degrees angle. Furthermore, even over six hours after the collision, a smell of sulfur could be sensed in the vicinity of the hole.

As reported, University of Latvia Astronomy Institute expert Ilgonis Vilks already expressed doubt about the origin of the object claimed to be meteorite. He was surprised finding out about fire burning in the crater, as usually after colliding with earth surface, meteorites explode and their pieces are scattered in various directions.

A group of four experts, two geologists and two astronomers, has departed for Mazsalaca to examine the scene.

http://www.baltic-co..._news/?doc=4078

Użytkownik Skan edytował ten post 26.10.2009 - 13:48

sechmet.
  • Tematów: 2
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Żart albo bardzo dziwny ten meteor.

Stawiam na żart.

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

meteoryt spadł w pobliżu domu mieszkalnego (...) pozostawiając krater o średnicy około 20 metrów (66 stóp) i głębokości 10 metrów (33 stóp).

i nie wierzę, że dom wciąż stoi, meteor zostawiając taki krater musiał mieć dużą 'moc', spadając w pobliżu domu zerwałby minimum dach wg mnie ;)

22z.
  • Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Juz to sobie wyobrazam: pierwszy meteoryt w drodze do 2012... zaraz bedzie ich wiecej!, gdzie moja lopata...

Sam nie wiem co otym myslec; przyznam, ze nigdy nie widzialem jeszcze "cieplego" meteorytu, ale ten krater jakis dziwny sie wydaje.

norainbow.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

''Eksperci zajmujący się tajemniczym kraterem, który powstał w rejonie miasta Mazsalca na Łotwie, mówią wprost: to oszustwo. - To nie jest prawdziwy krater. To sztuczny dół wykopany łopatami - dodają. Wcześniej sądzono, że krater powstał po tym, jak w ziemię uderzył sporej wielkości meteoryt.''

więcej
http://www.tvn24.pl/...,wiadomosc.html

edit AlienGrey
Poprawiłem link.

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Podobnie jak

http://wiadomosci.on..._bylo,item.html

tylko, że ja nie wierzę w tej kwestii źródłom onetowym i pudelkowi.

http://hisz.rsoe.hu/...d.php?cid=23613

Baffled officials say a fiery object was spotted plummeting from space at high speed in Latvia last night. The mystery 'meteor' smashed a 50-foot wide and 16-foot deep hole in a field next to a farm in the north of the Baltic country. Stunned locals managed to video the object smouldering at the bottom of the crater. Military chemical units quickly raced to the scene to monitor the field for abnormal radiation levels. Fire service spokeswoman Inga Vetere said police have cordoned off the area and are waiting for geologists from the university of Latvia to arrive and analyse the object. Uldis Nulle, a scientist at the Latvian Environment, Geology and Meteorology Center, said there was smoke coming out of the crater when he arrived at the crash site late Sunday in the Mazsalaca region near the Estonian border. The stunned boffin said: "My first impression is that, yes, it was a meteorite. "All the evidence suggests this when compared to pictures of real meteorite craters." He said the rim of the crater was slightly raised and there was a black-grayish scar at the bottom - both signs of a meteorite impact. Experts outside Latvia said it was unusual for such a large meteorite to hit the Earth. The planet is constantly bombarded with objects from outer space, but most burn up in the atmosphere and never reach the surface. In 2007, a meteorite crashed near Lake Titicaca in Peru, causing a crater about 40 feet (12 meters) wide and 15 feet (5 meters) deep.

Nie wiem w co wierzyć, nie było mnie tam. Obecność militarna powinna też dać do myślenia, tam nie pracują skończeni idioci.

edit AlienGrey
Poprawiłem pierwszy link.

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

No to podniecenie i domysły, a także głód sensacji. A jednak coś mogło się wydarzyć. Wczoraj przy śniadaniu, podczas gwarnej rozmowy, jednym uchem słuchałem dziennika telewizyjnego. Początek relacji uszedł mojej uwadze i dlatego nie dosłyszałem szczegółów. Ale ogólnie treść komunikatu była taka:

Samolot pasażerski na wewnętrznej linii w USA, wiozący sto kilkadziesiąt osób, "zapomniał" wylądować na docelowym lotnisku. Minął je o 240 kilometrów (a może mil). W tym czasie urwał się kontakt z naziemną kontrolą lotu. Dopiero po odzyskaniu połączenia został zawrócony na docelowe lotnisko i szczęśliwie wylądował.

Oczywoście mogło to się zdarzyć z wielu przyczym. Jednak nie podano wyjaśnienia tej sprawy. Poinformowano jedynie że obaj piloci byli trzeźwi i nie odurzeni innymi czynnikami, nie usnęli oraz, że "czarna skrzynka" jest starszego typu. Notuje jedynie kilkanaście końcowych minut lotu. Nie było też żadnej awantury między pilotami. Po prostu gdy odzyskano połączenie z wieżą kontrolną piloci stwierdzili co się stało.

I tu jest zagadka. Mianowicie dotychczas nie usłyszałem dalszych komunikatów chociaż bardzo uważnie śledzę wiadomości. Kamień woda. Nie można wykluczyć że na pokładzie samolotu utracono godzinę czasu. Podobno takie wypadki już się kiedyś zdarzały. A to byłoby naprawdę ciekawe wydarzenie. Chyba, że piloci nie zmienili czasu na zimowy, ale w Stanach zmianę tę dokonuje się później niż w Polsce.

Użytkownik Marian edytował ten post 27.10.2009 - 12:36

livin.
  • Tematów: 11
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

MArian skąd te informacje? Proszę pisać dokładnie jak wyglada sprawa w mediach i nie robic wokół tego otoczki kolejnej tajemnicy. Otóż panowie piloci zajęci byli laptopami (może w simsy grali?) i stracili rachube czasu do czego się przyznali, nawet na onecie o tym piszą link ....

Użytkownik livin edytował ten post 27.10.2009 - 08:42

Atomowy_jogurt_zagłady.
  • Tematów: 27
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Zgadza się żart. W Telewizji mówili, że ktoś dół wykopał i wysadził w nim ładunki wybuchowe dla efektu. Sprawca jest nie znany.
Na teren przyjechało nawet wojsko. Ale eksperci stwierdzili ze na 100% żart.
Ocecność militarna spowodowana była obawą przed skażeniem czy pożarem.
Nawet jak by tam był meteor to wątpie czy by zgłaszano takie coś, za taki meteorycik można sporo dostać. 1 gram jest kilka razy więcej wart co 1 gram złota. Jeśli meteor pochodzI z odłamów od Marsa to nawet 25 razy drożej.
Edytuje post bo pominęłem jedem fragment dyskusji... Taki krater? Co to katastrofa Tungulska czy co?

Użytkownik Atomowy_jogurt_zagłady edytował ten post 27.10.2009 - 14:44

Marian.
  • Tematów: 8
  • Artykułów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Witam livin. Informację podałem dokładnie według mojej wiedzy i wyjaśniłem dlaczego jest ograniczona. Cieszę się, że ją uzupełniłaś. Proszę czytać dokładniej i darować sobie opryskliwość tonu. Pozdrawiam.

PS. W tym i w poprzednim tekście poprawiłem literówki.

Użytkownik Marian edytował ten post 27.10.2009 - 12:46

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ok następnym razem będe "delikatniejsza", wybacz, ale to mój normalny ton wypowiedzi na forum, okazji jeszcze nie miałam by zastosować "opryskliwośc", ponieważ zapewne czekałby mnie urlop, a tego bysmy nie chcieli.

edit jestem tak zamotana dziś, że nie mogę sklecić posta...

Użytkownik livin edytował ten post 27.10.2009 - 13:52

sechmet.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Mam taki nawyk, nie wierzę bezkrytycznie w to co mówią w TV.

Sprawa ucichła, brak bezstronnych opinii - tylko zdawkowe komunikaty, nie wiem czy ktoś się pod nimi podpisał nawet.
Do momentu oficjalnego oświadczenia sprawa otwarta.

livin.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Sechmet ja wiem, że połowa tego co mówią w telewizorni jest KŁAMSTWEM inaczej nie siedziałabym na forum, ale kurka wodna sprawa wygląda w ten sposób, że powinny być jakieś przekazy chociazby od świadków. Wiesz co sie działo po 9/11, prawda? Multum osób, multum FAKTÓW mówiących o tym, że sprawa nie wyglądała tak jak ją przedstawiono w telewizji (co jest oczywiście negowane). Jestem sceptykiem, owszem, ale są sytuacje, które nagminnie są ukrywane/przekłamane i zdaje sobie z tego doskonale sprawe, ta niestety raczej do nich nie należy.

Quidam.
  • Tematów: 16
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ech, niezależnie czy to fake czy prawda, nasuwa się smutny wniosek: nawet meteoryty/dobrzy oszuści omijają nasz kraj...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych