SP7TF wywołuje kolegę z tego samego okręgu SP7F?E. Polska, jak inne kraje, podzielona jest na krótkofalarskie okręgi wywoławcze, SP7 to województwa łódzkie i świętokrzyskie – pewnie mieszkasz w jednym z nich i niedaleko kogoś, kto ma takie hobby. Dźwięk jest niewyraźny, bo nadajniki krótkofalarskie pracują na połowie „wstęgi”, jaka zwykle jest używana przez profesjonalne stacje radiowe.
W zasadzie, jeśli system antenowy oraz urządzenie nadawcze są dobrej jakości, sąsiedzi nie powinni odbierać w swoich odbiornikach żadnych sygnałów. Zdarza się jednak, że nadajnik jest wykonany przez radioamatora lub nadający ma włączony „power” - wzmacniacz dużej mocy i może powodować te zakłócenia. Możliwe jest również, że odbiornik odbierający zakłócenia nie ma wbudowanego filtru (zwykle jest to niewielki kondensatorek w bloku wejścia antenowego).
Sprawdź w swojej okolicy, czy nie ma na dachach „dziwnych” instalacji antenowych lub anteny nie są rozwieszone między budynkami. Spróbuj odnaleźć tego pana i powiedzieć że masz zakłócenia – dowód do odsłuchania. Powinien ci pomóc, o ile to prawdziwy „krótkofalowiec”, sądząc po dwuliterowym prefiksie, to jest stary „ham” (ale Ty go lepiej tak nie nazywaj).
Jeśli kolega radiowiec będzie niemiły, powiedz, że złożysz skargę do PAR (Państwowa Agencja Radiokomunikacji) – to powinno poskutkować.
Moim zdaniem, jeśli zakłócenia te są sporadyczne, występują zwykle w weekendy, to radioamator pracuje w zawodach DX-owych używając nadajnika dużej mocy - ale ty nie słyszysz tego. Słyszysz próby wywołania kolegi z okręgu - np. w celu informacji o ciekawej stacji, nie wyłączając „powera”.
Edit
Pogrzebałem trochę i namierzyłem radiowca, jego adres podam ci na PW. Przesłuchałem pierwsze nagrania, głos należy raczej do młodego mężczyzny, około 50.

Jurek SP7TF jest aktywnym radioamatorem biorącym udział w zawodach DX-owych, tj. na bardzo dalekie odległości, z rzadkimi stacjami. Na dachu jego domu, na maszcie z kratownicy, znajdziesz bardzo dużą antenę typu Yagi przypominającą dawne anteny telewizyjne. Gdyby drzwi otworzyła ci kobieta, to jej również możesz powiedzieć o problemie - to będzie Wanda SP7IWA
Użytkownik equilibrium edytował ten post 26.10.2009 - 04:44