Ja dla odmiany skomentuję "test", do którego ktoś dał w tym temacie linka. Tekst jest autorstwa Ivelliosa.
[quote]
1. Czy twoje dziecko przyszło na świat przez cesarskie cięcie?[/quote]
A jaki to ma związek z osobowością? Nauka jest już w stanie wyjaśnić, dlaczego płód ułożył się tak a nie inaczej w macicy/wymagane jest cesarskie cięcie, nie trzeba się odwoływać do "ko(s)micznych sił".
[quote]2. Czy czuje się ono tutaj potrzebne?[/quote]
Wątpię, aby kilkuletni dzieciak zastanawiał się nad tym, czy jest komuś potrzebny, czy nie. Jeśli natomiast jakaś jednostka w późniejszym etapie życia czuje się niepotrzebna, to nazywa się to... Jak to szło? Depresja? xP
[quote]
3. Czy ma ono oczywiste poczucie własnej wartości?[/quote]
Czy mi się wydaje, czy to pytanie jest takie samo jak "czy jest ono nadętym bufonem, który uważa się za pępek świata"?
[quote]
4. Czy wyróżnia się w jakiejś dyscyplinie lub dziedzinie?[/quote]
Biorąc pod uwagę liczbę dziedzin, dyscyplin etc. każdy może się w czymś wyróżniać. Oprócz tego mało który rodzic przyzna, że jego dziecko nic nie umie.
[quote]5. Czy twoje dziecko odmawia uznania rzeczy za takie, jakie mu są przedstawiane?[/quote]
Bardzo ogólne, bo można podporządkować pod to... Wszystko. Jeśli ktoś ma jakiś pogląd na coś, to będzie odrzucał inny pogląd, a co za tym idzie - "nie uzna tego za takie, jakie jest mu przedstawiane". Wystarczy, że się z kimś nie zgodzę, a już można uznać, że spełniam ten podpunkt.
[quote]6. Czy czekanie na coś jest dla twojego dziecka torturą?[/quote]
Według Wikipedii dzieci indygo mają za zadanie "odmienić oblicze tego świata na bardziej pokojowe i przyjazne człowiekowi i przyrodzie.". Cóż, brak cierpliwości albo najzwyklejsza nadpobudliwość zbyt pokojowe nie są, ba, biorąc pod uwagę to, co widziałem dochodzę do wniosku, że to dokładna odwrotność pokoju.
[quote]
7. Czy twoje dziecko jest zdenerwowane z powodu rytualnych czynności wymagających minimalnej kreatywności? (chodzi np o czynności codzienne)[/quote]
Znowu bardzo ogólne, bo wystarczy, że dzieciak nie lubi zakładać bluzy bądź wynosić śmieci, a już można powiedzieć, że denerwują go codzienne czynności.
[quote]8. Czy widzi ono lepsze sposoby wykonywania zadań w domu lub w szkole?[/quote]
Ja zawsze widziałem lepszy sposób - nie robić w ogóle.
[quote]9. Czy twoje dziecko jest nonkomformistą?[/quote]
Może odpowiem za wszystkich rodziców: nie. Ludzką cechą jest podporządkowywanie się stadu, zaś nonkonformizm jest rzadki - na pewno występuje on rzadziej niż "dzieci indygo". Poza tym, z tego, co wiem, to homo sapiens sapiens w wieku dorastania zaczyna się buntować przeciwko wszystkiemu jak leci. Jakby tego było mało, z doświadczenia wiem, że nonkonformizm kończy się linczem, więc jeśli dana osoba nie jest nienawidzona przez większość/resztę bez wyraźnego powodu, to nonkonformistą raczej nie jest.
[quote]10. Czy nie przejmuje się drobnymi potknięciami?[/quote]
Większość ludzi się nimi nie przejmuje. Przydałaby się także definicja "drobnych potknięć".
[quote]11. Czy często się denerwuje, wykonując wyznaczone mu zadania?[/quote]
Oczywiście, że dziecko się denerwuje - bo wolałoby pobawić się klockami albo obejrzeć kreskówkę. xP
[quote]12. Czy twoje dziecko ma objawy nadpobudliwości psychoruchowej?[/quote]
Jeśli tak - to czy zabrałeś/aś je do psychologa, psychiatry bądź neurologa? Czy zdajesz sobie sprawę, że to choroba?
[quote]13. Czy jest ono nadzwyczajnie kreatywne?[/quote]
Ciekawe, jak poznać po kilkuletnim dziecku, że jest "nadzwyczajnie kreatywne". Większość dzieciaków w tym okresie robi rzeczy, które można uznać za kreatywne (różne zabawy, bawienie się z wyobraźnią etc.).
[quote]14. Czy wykazuje ono intuicyjność?[/quote]
Albo: czy kieruje się nie logiką, a emocjami? Jeśli to dziecko ma "zmienić świat na bardziej pokojowy", to powinno chyba używać logiki, a nie intuicji.
[quote]15. Czy twoje dziecko posiada silną empatię w stosunku do innych?[/quote]
Empatia jest cechą nabytą w procesie wychowania, obserwowania otoczenia i tak dalej.
[quote]16. Czy wcześnie rozwinęło myślenie abstrakcyjne?[/quote]
Ciekawe, jak to sprawdzić.
[quote]17. Czy jest ono bardzo inteligentne?
18. Czy twoje dziecko jest bardzo utalentowane lub uzdolnione?[/quote]
Wątpię, aby którykolwiek rodzic powiedział, że jego dziecko jest głupie i nieuzdolnione.
[quote]19. Czy wygląda ono na marzyciela?[/quote]
Cechą większości dzieci jest dosyć mocno rozbudowana wyobraźnia. Znowu - worek, do którego można wrzucić każdego.
[quote]20. Czy twoje dziecko posiada bardzo stare, głębokie, mądrze wyglądające oczy?[/quote\
Mocno subiektywne pytanie. Z mojego punktu widzenia żaden człowiek nie posiada takich oczu, bo takie oko powinno mieć podłużną źrenicę. xP
[quote]21. Czy posiada ono dobrze rozwiniętą inteligencję duchową?[/quote]
"Inteligencja duchowa" - pewnie większość wypełniających ten test odpowiedziało "tak", nawet nie wiedząc, co to znaczy.
Generalnie rzecz ujmując - z tego, co widzę, to te "indygo" to tak naprawdę dzieciaki z ADHD, które do tego posiadają skrajnie rozdmuchane ego i mają rodziców uważających je za doskonałe (pomimo oczywistych wad w rodzaju braku cierpliwości). Nic paranormalnego, jedynie schorzenie neurologiczne. Na uwagę zasługuje też fakt, że większość cech można przyporządkować większości dzieci - i to nie tylko tych urodzonych po 1970, ale praktycznie z dowolnych czasów. "Dzieciom indygo" sugeruję się nie wywyższać - bo nie ma się czym chwalić. No chyba, że choroba jest powodem do dumy.
[quote name='Aton' date='28.09.2009 - 10:12' timestamp='1254121964' post='360336']
(...)Dziwnym zbiegiem okoliczności indygo zostali wymyśleni tuż po tak zwanej rewolucji obyczajowej i w dziwny sposób ich misją jest dążenie do osiągnięcia czerwonych i zielonych socjalistów. To jest "uwolnijmy kaczki klozetowe" zerwijmy z zaściankiem przeszłości itd. itp.(...)
[/quote]
Jak dla mnie wplatanie we wszystko polityki jest lekką nadinterpretacją. xP Dzieci indygo to pseudonaukowa teoria (czytaj: niepoparte żadnymi dowodami, wyssane z palca gadanie) stworzona przez ruch New Age. Socjaliści/Komuniści, ani tym bardziej bolszewicy nie mają z tym nic wspólnego.
A teraz, skoro już ten temat mam za sobą, do hymnu!
*za Tekeeusem samoistnie rozwija się czerwona flaga przedstawiająca skrzyżowany Sierp i Młot, a nad nimi - pięcioramienna gwiazda*
Sajuz niezruszymił respublik swabodnych... (...)
Нас к торжеству коммунизма ведёт! ^.,,.^
Użytkownik Tekeeus edytował ten post 29.09.2009 - 00:55