Napisano 08.05.2009 - 17:46
Napisano 08.06.2009 - 17:57
Napisano 08.06.2009 - 18:22
Napisano 09.06.2009 - 22:24
Napisano 20.06.2009 - 16:02
To, że zostały tam wmurowane kości jest potwierdzone przez byłego właściciela domu, który go również 'postawił'. A to, że był tam kiedyś cmentarz wiem od mojego nauczyciela historii.Pardon moi, jeśli kogoś urażę, ale trochę nieprawdopodobnie to brzmi, żeby wmurować czyjeś kości w fundament.
![]()
Mieszkam w niewielkiej miejscowości, nieopodal której znajduje się dosyć pokaźne bagienko. Chodzą słuchy, że w miejscu w którym jest to bagno, były kiedyś kościół i cmentarz, ale nagle, niespodziewanie, znienacka i bez wyraźnej przyczyny owe 'zabudowania' się zapadły. Co więcej, nagle, znienacka, itd. w tym miejscu pojawiło się wyżej wymienione bagienko. I teraz tam straszy.
Po co o tym piszę? Bo takich historii jest wiele i jakieś 90% z nich jest niepotwierdzone.
Smok_, mógłbyś powiedzieć skąd wiesz że tam był cmentarz na którym chowano zmarłych na cholerę? Mógłbyś napisać coś jeszcze o tej sprawie?
Napisano 20.06.2009 - 16:32
Będę
Mam już pewne informacje. Tylko nie udzielam ich do czasu wyprawy do Przebrodu ktora odbędzie się w maju. Do tego czasu informacje na ten temat bedzie można znaleść na mojej stronie.
"Podobno" - czyli równie dobrze to zdjęcie mogło nie istnieć. Nawet, jeśli istnieje, to zapewne okazałoby się, że owy "duch" to palec, który ktoś przyłożył do obiektywu, kurz albo efekt z Photoshopa (czyli: jeśli nie masz solidnych dowodów na to, że na danym zdjęciu rzeczywiście jest "coś", to nie licz na to, że ktokolwiek weźmie je pod uwagę jako "dowód rzeczowy")Znajomi przejeżdżając kiedyś tamtędy, zrobili zdjęcie tego domu (nie wiem po co i czemu to miało służyć). Po wywołaniu na zdjęciach widać było podobno "duchy". Osobiście nigdy nie widziałem zdjęcia, ale podobno naprawdę było "coś" na nim widać.(...)
No więc trzeba temat odświeżyć
Nie wiem czy wspomniałem, ale przyczyną tego całego 'straszenia' jest to, że w miejscu, w którym obecnie stoi ten dom, był kiedyś cmentarz, na którym chowano ludzi, zmarłych na panującą wówczas cholerę. Podobno przy budowie domu, odnaleziono kości, które zamiast zakopać z boku, wmurowano w fundamenty.
Napisano 20.06.2009 - 17:55
Nie wiem czy orientujesz się , lecz gdy w czasach komuny znajdowano szczątki kości ludzkich (choć i jest tak nie kiedy dziś), człowiek nie chcąc robic sobie większych problemów albo zakopywał takie szczątki albo gdzieś indziej albo po prostu zalewał je betonem. To po to aby nie robić sobie problemów z papierowymi problemami i z urzędnikami. Tak to wygląda. To tak wygląda. Problem tego typu istniał i będzie istniał. Nic temu nie poradzi się. Po co człowiek na sobie problemy robic z urzędowymi pismami? Tak to wygląda.Poza tym - nie widzę sensu we wmurowywaniu kości w fundamenty. Kości nie są tam wytrzymałe jak beton (albo inne materiały budowlane), więc wmurowanie ich w budynek mogłoby spowodować, że po kilku latach pojawiłyby się pęknięcia, problemy techniczne z budowlą etc., w wyniku czego ten, kto był odpowiedzialny za budowę miałby nieprzyjemności.
Wymówek nie ma. Wyjazd był planowany. Ale przez to iż cała nasza ekipa pracuje, wyjazd nie doszedł do skutku. Ale w najbliższym czasie, może w końcu ją dokończymy. Póki co New case . Wkrótce info i na ten temat na łamach forum.Wyprawa miała być w maju, a jest połowa czerwca - gdzie relacja? Czyżby wyprawa została anulowana? osoby mające brać udział w wyprawie dopadł słomiany zapał? (czekam na wymówki xP)
Napisano 27.10.2011 - 14:28
Sante, gdzie jest Twoja relacja?Wymówek nie ma. Wyjazd był planowany. Ale przez to iż cała nasza ekipa pracuje, wyjazd nie doszedł do skutku. Ale w najbliższym czasie, może w końcu ją dokończymy. Póki co New case . Wkrótce info i na ten temat na łamach forum.
Napisano 08.05.2012 - 15:49
Napisano 15.05.2012 - 22:06
0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych