Skocz do zawartości


Zdjęcie

SZKODLIWOŚĆ JEDZENIA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1

toomiii.
  • Postów: 7
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Polscy naukowcy dowiedli, że chipsy szkodzą zdrowiu
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia. Ma to związek nie tylko z niezdrowymi tłuszczami czy dużą ilości soli, ale też z zawartym w chipsach akrylamidem, który działa rakotwórczo.
Artykuł na ten temat ukaże się w marcowym wydaniu prestiżowego pisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Jak wyjaśnił prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierujący badaniami, chipsy zawierają duże ilości akrylamidu, który jest toksyczny dla układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na różne nowotwory.

Stan zapalny w paczce "cebulowych"

Najnowsze badania po raz pierwszy dowodzą, że wywołuje on także przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

Według badacza, akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący.

Polscy naukowcy jako pierwsi zbadali zdrowotne konsekwencje regularnego spożywania produktów spożywczych o dużej zawartości tej toksyny.

Chipsy z bonusem

Zalicza się tu m.in. pieczywo chrupkie i płatki kukurydziane, ale szczególnie dużo akrylamidu zawierają smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę, wyjaśniła prof. Naruszewicz. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Badania przeprowadzono w grupie 14 osób, z czego 6 paliło duże ilości papierosów (ponad 20 dziennie). Codziennie przez 4 tygodnie każdy badany spożywał paczkę chipsów ziemniaczanych (160 gramów), która zawiera ok. 157 mg akrylamidu.

Okazało się, że regularne jedzenie chipsów zwiększało poziom akrylamidu we krwi, zarówno u osób palących, jak i niepalących. Znacznie wzrósł też poziom związków wywołujących stany zapalne w organizmie, tj. białka C reaktywnego (CRP) oraz interleukiny 6 (IL- 6), jak również utlenionej postaci tzw. złego cholesterolu (LDL). Wszystkie te substancje są znane z tego, że przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Polscy naukowcy dowiedli, że chipsy szkodzą zdrowiu
dżek, PAP
2009-02-18, ostatnia aktualizacja 2009-02-18 10:56
Regularne spożywanie chipsów ziemniaczanych znacznie zwiększa ryzyko choroby serca - wykazali polscy naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia. Ma to związek nie tylko z niezdrowymi tłuszczami czy dużą ilości soli, ale też z zawartym w chipsach akrylamidem, który działa rakotwórczo.
Chipsy znikają ze szkolnych sklepików bardzo powoli
Fot. Dominik Dziecinny / AG
Chipsy znikają ze szkolnych sklepików bardzo powoli
ZOBACZ TAKŻE

* Czy radni wyperswadują dzieciom chipsy? (17-02-09, 22:17)
* Szkolne sklepiki muszą wyrzucić chipsy i batony (02-10-08, 07:52)

Artykuł na ten temat ukaże się w marcowym wydaniu prestiżowego pisma "American Journal of Clinical Nutrition".

Jak wyjaśnił prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierujący badaniami, chipsy zawierają duże ilości akrylamidu, który jest toksyczny dla układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na różne nowotwory.

Stan zapalny w paczce "cebulowych"

Najnowsze badania po raz pierwszy dowodzą, że wywołuje on także przewlekły stan zapalny w organizmie, przez co podnosi ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej serca.

Według badacza, akrylamid dostaje się do ludzkiego organizmu trzema drogami: przez układ pokarmowy; skórę - bo jest zawarty w kosmetykach i w wodzie oraz przez układ oddechowy - bo duże jego ilości powstają w czasie palenia papierosów. Dlatego palacze mają kilkakrotnie wyższy poziom akrylamidu niż ludzie niepalący.

Polscy naukowcy jako pierwsi zbadali zdrowotne konsekwencje regularnego spożywania produktów spożywczych o dużej zawartości tej toksyny.

Chipsy z bonusem

Zalicza się tu m.in. pieczywo chrupkie i płatki kukurydziane, ale szczególnie dużo akrylamidu zawierają smażone produkty z ziemniaków, jak chipsy i frytki, zaliczane do "śmieciowej żywności" ("junk food"). Dzieje się tak, gdyż ziemniaki są bogate w skrobię i zawierają aminokwas asparaginę, wyjaśniła prof. Naruszewicz. Pod wpływem wysokiej temperatury - powyżej 120 st. Celsjusza - po pewnym czasie dochodzi do reakcji sprzężenia między asparaginą oraz węglowodanami, w wyniku czego powstaje akrylamid.

Badania przeprowadzono w grupie 14 osób, z czego 6 paliło duże ilości papierosów (ponad 20 dziennie). Codziennie przez 4 tygodnie każdy badany spożywał paczkę chipsów ziemniaczanych (160 gramów), która zawiera ok. 157 mg akrylamidu.

Okazało się, że regularne jedzenie chipsów zwiększało poziom akrylamidu we krwi, zarówno u osób palących, jak i niepalących. Znacznie wzrósł też poziom związków wywołujących stany zapalne w organizmie, tj. białka C reaktywnego (CRP) oraz interleukiny 6 (IL- 6), jak również utlenionej postaci tzw. złego cholesterolu (LDL). Wszystkie te substancje są znane z tego, że przyczyniają się do rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

REKLAMY GOOGLE

* Terapia antynikotynowa
90% skuteczności już po 1 zabiegu - koszt terapii od 59 PLN
www.alergie.net.pl
* Zaparcie? Obstrukcja?
Jak to definitywnie pokonać? Naszą kuracją z naturalnych ziół!
www.colonix.pl
* Zdrowa dieta
Skuteczna i wygodna dieta na odchudzanie - zobacz rezultaty!
www.mojawaga.pl

Glutation: twój przyjaciel

Zdaniem prof. Naruszewicza, zmiany te były spowodowane tym, że akrylamid znacznie obniżał w organizmie zapasy naturalnego przeciwutleniacza - glutationu (GSH). Jego rola polega na neutralizacji wolnych rodników tlenowych, które uszkadzają komórki i w ten sposób przyczyniają się do starzenia tkanek, rozwoju nowotworów oraz chorób serca i układu krążenia.

- Ludzki organizm broni się przed trucizną, jaką jest akrylamid, przez łączenie go z glutationem i wydalenie tego kompleksu na zewnątrz. To powoduje, że w komórkach zaczyna spadać poziom glutationu, a zapasy, który pozostają już nie wystarczają, by przeciwdziałać powstawaniu wolnych rodników. Można więc powiedzieć, że jedząc chipsy sami pozbawiamy się naturalnych mechanizmów obronnych - mówił prof. Naruszewicz.

Naukowcy wykazali też, że akrylamid łączy się z hemoglobiną we krwi, a tak zmodyfikowana hemoglobina nie jest sprawnie usuwana z organizmu. Innymi słowy, akrylamid spowalnia metabolizm hemoglobiny, co dodatkowo wywołuje stany zapalne.

Chipsy tak, ale najwyżej od święta

- Nasza praca jako pierwsza na świecie dowodzi, jak duże są zagrożenia dla zdrowia z powodu regularnego spożywania chipsów. Stanowi ona jeszcze jeden argument w dyskusji, że powinno się zrobić wszystko, by zmniejszyć spożycie tego rodzaju "śmieciowej żywności" szczególnie przez dzieci i młodzież - podkreślił prof. Naruszewicz.

Chipsy precz ze szkół

Zdaniem badacza, powinna ona zniknąć ze sklepików szkolnych, a decyzja na ten temat powinna być podjęta na poziomie rządowym. Również rodzice powinni mieć świadomość, że kupując stale chipsy narażają dzieci na ogromne problemy zdrowotne, bo zawierają one nie tylko akrylamid, ale też duże ilości soli i złej jakości tłuszczów.

Stałe spożywanie chipsów i frytek może silnie wpływać na centralny układ nerwowy, a to będzie się przekładać m.in. na niepowodzenia w szkole; zwiększa też ryzyko chorób serca i nowotworów w przyszłości. Prof. Naruszewicz przypomniał, że już obecnie obserwuje się ogromną liczbę dzieci i młodzieży z nadciśnieniem tętniczym.


źródło: http://wiadomosci.ga...za_zdrowiu.html


i teraz pojawia się pytanie czy nasz rząd coś z tym zrobi?
to że chipsy są szkodliwe wiemy nie od dziś, ale że szkodliwe aż tak bardzo, nie było wiadomo...
  • 0

#2

Paweł.
  • Postów: 1000
  • Tematów: 22
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak, jedzenie ogólnie jest szkodliwe. Najgorzej, że nie ma żadnej alternatywy. Bo jak zjesz to i tak umrzesz. Jak nie zjesz, to też, tylko szybciej.

i teraz pojawia się pytanie czy nasz rząd coś z tym zrobi?
to że chipsy są szkodliwe wiemy nie od dziś, ale że szkodliwe aż tak bardzo, nie było wiadomo...

Nasz rząd zrobi to samo co z papierosami, alkoholem, smogiem, CO2, dziurawymi drogami, tłustym żarciem, psimi kupami po zimie, itd, które są również szkodliwe, czyli nic, bo i po co.
  • 0



#3

frosti.
  • Postów: 654
  • Tematów: 3
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Primo naukowcy nie mają pojęcia o prawdziwym życiu... nie wzieli pod uwagę, np czy jak ktoś sportuje sie to może mu to zmniejsza te 'toksyny' czy jak je jakieś inne jedzenie to może to odtruwa organizm... tylko wzieli pod uwagę co by było jakby przez rurkę nieruchomemu organizmowi dawać czipsy...


Secundo podobno 2 promile alkoholu we krwi zabijają człowieka o masie 80kg... jak z tym jest w rzeczywistości wszyscy wiemy....
  • 0

#4

Brivion.
  • Postów: 282
  • Tematów: 13
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

ok chipsy moze i sa niezdrowe (nie wszystkie) ale coraz czesciej pojawiaja sie tematy typu (nietylko na tym forum) : "nie pij wody gazowanej!!!- ona zabija" "nie oddychaj bo umrzesz!!!- najnowsze badania naukowcow!!" to jakas paranoja (nietwierdze ze ten tamat jest zly, musialem poprostu to z siebie wyrzucic.)
  • 0

#5

Chessman.
  • Postów: 1031
  • Tematów: 11
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To prawda, pojawia się dużo takich tematów/artykułów, ale jest tego przyczyna. Człowiek tak zatruł wszystko wokół siebie że już nie ma nic zdrowego. OK nie ma co popadać w paranoję, ale tak niestety jest :/
  • 0

#6 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Najgorsze są chipsy z biedronki po nich mam duszności :[
  • 0

#7

kapuchy.
  • Postów: 591
  • Tematów: 10
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

a nie wysypkę na czerwonej skórze.....????
:lol3:
  • 0

#8

Hippo.
  • Postów: 350
  • Tematów: 0
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A po cholerę męczyć tym naszych kochanych polityków, i tak teraz mają od cholery problemów z kryzysem. Pierwszym krokiem powinno się doinformować rodziców i im zaproponować zaprzestanie dofinansowywania dzieci na chipsy :P
  • 0

#9

Tiger.
  • Postów: 24
  • Tematów: 3
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja mysle, że z tymi chipsami to jest tak jak z każdą inną rzeczą którą spożywa się w nadmiarze...Jak ktoś wpieprza paczke chipsów dziennie to oczywiście, że szkodzi. Ale od czasu do czasu czemu nie ;p Jakies przyjemności w życiu człowiek musi mieć. Jeść niewolno bo genetycznie pozmieniane..pić nie wolno bo szkodzi, ale wszyscy jakoś żyją dalej :)
  • 0



#10

Cahir.
  • Postów: 1195
  • Tematów: 74
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Chrupki biedronkowe właśnie bardzo dobre są :) Wiadomo, że wszystko w nadmiarze szkodzi.
Od czasu do czasu można jakieś niezdrowe żarcie przekąsić raczej bez szczególnego uszczerbku na zdrowiu.
Robię tak i jak narazie nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów.

Szczerze. Gdyby tak patrzeć co zdrowie, a co nie, co wolno, w końcu okazałoby się, że oddychanie też poważnie szkodzi zdrowiu. A o zjedzeniu czegokolwiek można by było zapomnieć.
  • 0



#11

Paweł.
  • Postów: 1000
  • Tematów: 22
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jakies przyjemności w życiu człowiek musi mieć.

Bo zdrowa żywność do przyjemności nie należy. :) Czy to nie dziwne? Najgorsze dziadostwo najlepiej smakuje.
  • 0



#12

SapereAude.
  • Postów: 276
  • Tematów: 6
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Paweł, czy ja wiem? Wolę zjeśc smaczne jabłko niż hamburgera :D A co do jedzenia: naukowcy cały czas raczą nas szkodliwością raz tego raz tamtego. Właściwie nic nie powinniśmy jeść tak sumując ich badania. Myślę, że po prostu trzeba zachowac jakąś normę, a będzie dobrze. Skrajności są najgorsze.
  • 0

#13

Ban.
  • Postów: 352
  • Tematów: 4
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dokładnie. Mi się po zjedzeniu połowy paczki wymiotować chcę, ale dalej je jem, to cholernie uzależnia.
  • 0

#14

Paweł.
  • Postów: 1000
  • Tematów: 22
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Paweł, czy ja wiem? Wolę zjeśc smaczne jabłko niż hamburgera :D

To tak jak ja. Ale nie miałbym nic przeciwko, gdyby hamburger miał taką wartość odżywczą jak jabłko.
  • 0



#15

Rockmenka85.
  • Postów: 148
  • Tematów: 1
  • Płeć:Kobieta
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wszystko dla ludzi ,ofkors w odpowiednich ilościach.
Chociaż ja wolę zjeść sobie smacznie pachnącą przyrumienioną rybencje niż
ociekający tłuszczem schaboszczak heheh.Co kto lubi :D
  • 0


 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych