Skocz do zawartości

Zdjęcie

Akcja dla zycia, bronisz nienarodzonych?

• Please log in to reply
359 replies to this topic

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Trajan, Tobie się wydaje, że nam chodzi o aborcje na życzenie. Czy przy każdym poście mam pisać, że chodzi mi o aborcję zlepka 200 komórek bez rozwiniętych organów wewnętrznych?

Widzę jaka jest różnica między śmiercią powiedzmy ze starości a śmiercią nagłą spowodowaną widzimisię napastnika. W obu przypadkach po fakcie to już nie będzie mój problem.

No i ani nie odpowiedziałeś na moje pytanie ani nie odniosłeś się do całej części posta.
  • 0

Szert.
  • Tematów: 23
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby ktoś mnie zabił, szczerze mówiąc miałabym to bardzo głęboko w duuu... żym pokoju. Trajan, co ty wciskasz? Aborcja była znana od wielu tysięcy lat, jest wiele ziół które powodują poronienie. Nie wiem, czy wiesz Trajan, ale ostatnio było w tv i gazetach o tym, że ludzi zostawiających niepełnosprawne dzieci w szpitalach się ściga. I zabezpieczyć katolikom też się nie wolno.
  • 0

Trajan.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Judas
I tak w kółko Macieju. Ten "zlepek komórek" jest człowiekiem na wczesnym stadium rozwoju, ty masz więcej komórek i jesteś człowiekiem na późniejszym niż on etapie rozwoju. Nie masz żadnych podstaw, żeby twierdzić, że wiesz, że od 3 tygodnia właśnie zaczyna się człowieczeństwo. Nie możesz tego wiedzieć, a ów brak wiedzy powoduje że nie masz prawa ryzykować, że kogoś zabijesz. A zwłaszcza, że uzasadniony jest pogląd, że człowiek jest człowiekiem od samego początku swojego istnienia.
@Szert

Aborcja była znana od wielu tysięcy lat

Pedofilia i handel niewolnikami również...

ludzi zostawiających niepełnosprawne dzieci w szpitalach się ściga

A jesteś pewien, że doczytałeś... Ściga się te matki, które nie dopełniły formalności, przez co sytuacja prawna dziecka jest nieuregulowana i nie może ono przez to trafić od razu do adopcji.
  • 0

Szert.
  • Tematów: 23
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dziecka jest nieuregulowana i nie może ono przez to trafić od razu do adopcji.

W Polsce? Kraje pomyliłeś? Skoro "tysiące par jest chętnych do adopcji" dlaczego są domy dziecka? Ano dlatego, że w tym kraju na adopcje czeka się wiele lat.
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja

Napisano

Trajan, mi ciągle chodzi o Twoje stwierdzenie, że przeprowadzając aborcje krzywdzi się dziecko. Nie można skrzywdzić czegoś, co nie jest świadome krzywdy.
  • 0

limonka.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Trajan, napiszę tylko, że w tym kraju zrobisz ogromną karierę polityczną. Większe pierdoły z moich wypowiedzi wycisnąłby może tylko prezes pewnej opozycyjnej partii. Bo znów tylko te części, które Ci pasują, brawo.

Na koniec zadam Ci pytanie jakie zadawałem w innej formie Judasowi. Czy jeżeli zostaniesz obezwładniona chloroformem, zawleczona do jakiejś meliny, tam Cię zatłuką na śmierć i umrzesz bez odzyskania przytomności, to czy to zabójstwo będzie wyrządzeniem CI zła, wyrządzeniem CI krzywdy? Czy to, że zakończysz swoje młode życie już teraz i nie będziesz mieć okazji przeżyć całej jego reszty nie jest dla Ciebie żadną szkodą/krzywdą, żadną stratą? Nie zostajesz niczego pozbawiona?

A może najpierw zadaj sobie sam to pytanie i uświadom sobie, jak idiotycznie brzmi. Myślisz, że martwy człowiek będzie miał świadomość tego, że już nie żyje? Omfsm, z tego wynika, że uważasz iż płód ma świadomość. Chyba dam Ci plusa za wybitne poczucie humoru.
  • 0

kiki17.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A czy wy byjąc płodem czuliście coś ? Pamiętaliście ?
Wiedzieliście w ogóle,że żyliście ?
Więc jak mogliście "chcieć żyć" ?
  • 0

ShadowLady86.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Można dyskutować, od którego momentu już jest człowiek. Czy od od momentu poczęcia, od momentu ukształtowania się mózgu, a może dopiero od momentu "pierwszego oddechu", jak w krajach Muzułmańskich. Czy plemnik i komórka jajowa to już "pół człowiek" i używanie kondomów to zbrodnia przeciwko ludzkości?

Każdy ma ten temat inną opinię. Ja natomiast się pytam: czemu wszyscy tak bardzo podniecają się aborcją czy in vitro? Według rozumowania np. Kościoła Katolickiego, należy chronić życie od momentu poczęcia do... momentu porodu, a potem olać. Jak KK tak bardzo troszczy się o życie poczęte, to niech pieniądze z tacy przeznaczą na dofinansowanie domów dziecka i pomoc dla rodzin wielodzietnych. Czemu nie zainteresują się obiadami w szkołach, albo stypendiami dla najzdolniejszych, ale biednych dzieci?
  • 0

leonardo49.
  • Tematów: 21
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

http://www.hli.org.p...str-dziecko.jpg

Czesc, w okresie wakacji zbierane byly przez HLI podpisy w sprawie obrony zycia.Wiem, ze czesc z Was- osob odwiedzjacych ten portal rowniez wzielo udzial w akcji i poparlo ja. W odpowiedzi dla tych osob Pani Ewa Kowalewska z Klubu Przyjaciol Ludzkiego Zycia sklada serdeczne podziekowanie. Wklejam ponizej jej list:
Gdańsk, dn. 10 lutego 2009 r.

Drogi Przyjacielu!

Przede wszystkim pragnę bardzo serdecznie podziękować za poparcie sprawy obrony życia i rodziny przez podpisanie petycji do Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie przestrzegania zapisów Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka w 60. rocznicę jej uchwalenia. To było naprawdę ważne!

Akcja zbierania podpisów była prowadzona i koordynowana przez Katolicki Instytut Praw Człowieka i Rodziny (C-FAM), organizację pozarządową, akredytowaną przy ONZ i lobbującą tam w sprawach obrony życia i rodziny. C-FAM był wspierany przez organizacje prorodzinne z różnych krajów. Podczas konferencji prasowej w siedzibie ONZ zaprezentowano 500 tys. imiennych podpisów z całego świata, w tym 44.311 z Polski. Zebrano je w niespełna pół roku. Kolejne podpisy napływają nadal, co budzi nadzieję, że podczas kolejnej sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ ich liczba przekroczy 1 milion.

Human Life International - Europa i Klub Przyjaciół Ludzkiego Życia zebrały poprzez portal www.worldcongress.pl/un ponad 100 tys. podpisów nadesłanych z krajów Europy zarówno Zachodniej, jak i Wschodniej. Zostały one dołączone do ogólnej liczby.

Prowadzimy też stały monitoring ważnych wydarzeń w zakresie dotyczącym ochrony życia i rodziny zarówno w Polce, jak i na całym świcie. Newsy na naszej stronie aktualizujemy kilka razy w tygodniu.

Zakładając, że bardzo interesująca dla osób, które podpisały protest do ONZ, będzie gazetka internetowa (podająca najnowsze informacje na temat zagrożeń i obrony życia i rodziny), pozwoliłam sobie wpisać ten adres internetowy na listę abonentów. Jeśli ktoś nie chce jej otrzymywać, należy to zaznaczyć przy najbliższej edycji.

Aby mieć bliższy kontakt z nami, można też zapisać się do Klubu Przyjaciół Ludzkiego Życia, przyłączyć się do wspólnej modlitwy o nawrócenie przeciwników życia, założyć Krąg Dyskusyjny, wesprzeć Fundusz Dar Życia im. prof. Włodzimierza Fijałkowskiego. Wszystkie informacje na naszej stronie internetowej www.hli.org.pl

Ufamy, że z Twoją pomocą uratujemy wiele dzieci i wiele rodzin.

W imieniu Klubu Przyjaciół Ludzkiego Życia

Ewa Kowalewska

Dołączona grafika
  • 0

Pierce.
  • Tematów: 7
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

leonardo49 świetnie dorzucaj obrazki z nadzieją, iż wzbudzisz w kimś litość. Myślisz, że niszczenie zarodków sprawia komuś przyjemność? Nie cierpię gdy ktoś kieruje się w podobny krótkowzroczny sposób. Jesteś w stanie zapewnić tym nienarodzonym istotom godne życie? Nie zasłaniaj się organizacjami, nie zdajesz sobie sprawy z tego jak nieudolnie one funkcjonują. Skazanie człowieka na życie w cierpieniach zapewni ci błogosławienie...

Wiele osób już wspominało, "dziwni" ludzie wojują o los nieświadomych, podczas gdy dziesiątki tysięcy świadomych pozostają bez wsparcia. Chęć narzucenia komuś swoich zasad, staranie się o rozgłos - tylko tego typu argumenty przychodzą mi na myśl gdy próbuję wytłumaczyć dlaczego ludzie przeciwni aborcji starają się decydować za całą ludzkość.

Moje słowa nie są równoznaczne z tym, iż przewiduję podjęcia się aborcji. Szansa, że się na to zdecyduję jest znikoma, lecz mimo to naprawdę nie potrafię zrozumieć ludzi walczący o ogólnoświatowy zakaz [wpis w regulaminie praw człowieka ma zasięg globalny]. Każdy ma prawo decydować za siebie, pisząc te słowa mam w głowie kontrę "te dzieci także" - otóż nie, jak już wspominano nie są świadome, ani też wystarczająco rozwinięte.

Nie ma dobra ani zła, czasem to co niektórzy nazywają złem okazuje się znacznie mniejszą krzywdą niż zbawienna pomoc, a następnie porzucenie.
  • 0

liwia.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Aborcja wogole nie powinna byc przeprowadzana! Bez roznicy czy w 1 czy w ostatnim tygodniu rozwju plodu. Jezeli matka naprawde nie chce dziecka to po urodzeniu niech zostawi je w szpitalu!

Wszystko fajnie, tylko rzecz nie zawsze rozbija się o niechęć do posiadania dziecka, ale też o niechęć do chodzenia z brzuchem przez kilka miesięcy i do wszystkich utrudnień, jakie się z ciążą wiążą. Jeżeli kobieta nie chce dziecka, to nie będzie gotowa wziąć na siebie odpowiedzialności za ciążę i zostawi w szpitalu dziecko donoszone w stresie/dymie papierosowym/z alkoholowym zespołem płodowym/trute kawą i złą dietą kobiety pracującej, która wcale nie chce być matką.

Jakoś w dyskusjach o obronie płodów nie pojawia się refleksja nad tym, czy i jak cierpi płód w łonie niegotowej na macierzyństwo, nieodpowiedzialnej kobiety. Jeżeli obrońcy tzw. życia poczętego zakładają, że płód czuje i ma świadomość, niech i to biorą pod uwagę.
  • 0

Romczyn.
  • Tematów: 76
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@up
zapomniałaś jeszcze o tym, że kobieta może mieć powikłania związane z urodzeniem dziecka, albo u dziecka można stwierdzić jakąś wadę. Dziecko może też być poczęte w wyniku gwałtu, a większość kobiet, na pewno nie chciałoby nosić w sobie takiego dziecka.
  • 0

London.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Co kogo zgwałcone kobiety obchodzą. Brońmy embriony! <---- IRONIA !!!!!11!11!!!onenoen1!11One!

Done. ;)
  • 0

kapuchy.
  • Tematów: 10
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

London - GRUBO przegiąłeś....
chyba że to ironia..... jeśli tak, to źle wyrażona.
  • 0

Ban.
  • Tematów: 4
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

No chyba oczywiste, że ironia. :) Czemu źle wyrażona?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych