Poziom informacji, jakie pojawiają się w mediach zajmujących się sprawami niewyjaśnionymi jest wręcz żałosny, powiedziałbym nawet paranienormalny...Skąd to się bierze? Z czystej chęci zysku. Tematy tego typu są poruszane praktycznie w każdego typu mediach: stacje radiowe i tv, książki, dvd, gry komputerowe, kino. Naiwni, pozbawieni konkretnej wiedzy o świecie ludzie, są w stanie uwierzyć w odpowiednio spreparowane, nierzadko zupełnie absurdalne informacje i opowieści. W przypadku "Głosów z piekła" mamy do czynienia z typowym, mało wiarygodnym hoaxem\oszustwem, co w połączeniu z powtarzaniem info przez kolejne "media" daje dystrybucję absurdu na terenie wielu krajów. W arcie (czytałem też wersję ang.) jest mowa o grupie geologów, dlaczego nie ma mowy o zleceniodawcy i sponsorze tego projektu? Jest wymienione nazwisko szefa projektu, jest nawet foto, ale dlaczego nie istnieje jakikolwiek wiarygodny wywiad z tym człowiekiem?
W arcie na
www.truthorfiction.com autor, radiowiec, pisze, że info o sprawie otrzymał od swoich słuchaczy, następnie wysłano go do jakiejś kobiety (wiedźma Blair?!!!), pracownicy Trinity Broadcasting Network (chrześcijańska stacja tv), która powiedziała, że to wszystko prawda - osz ku..., wszystko wiedząca babka, pracująca w żałosnej amer. tv kablowej, potwierdza sensacyjne wieści! Jezus Maria! Chwalmy Boga bo zagłada już się zbliża!!!
Na koniecOdsłuchałem nagrania na youtube i myślę że jest to nagranie zrobione w porcie lotniczym, odpowiednio przerobione, odtworzone z pewnym przyśpieszeniem. Sądzę, że niejeden pasjonat zajmujący się obróbką dźwięku, jest w stanie spreparować podobne nagranie.
No i na koniec pytanko: kto odniósł zysk z publikacji tego materiału? Wspominałem wcześniej o chrześcijańskiej tv? No to mamy odpowiedź...Napewno wielu niezdecydowanych dotąd amerykanów nawiązało z nimi bliski kontakt za pomocą przelewów bankowych wspierających wątpliwą działalność stacji, bojąc się o swoje dusze! Niech im ziemia lekką będzie!