Skocz do zawartości


Zdjęcie

Resveratrol


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1

rybak.
  • Postów: 175
  • Tematów: 19
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Eliksir długiego życia

Amerykanie masowo kupują preparaty zawierające resveratrol, który ma przedłużać życie i zapobiegać wielu chorobom. Nadchodzi prawdziwa rewolucja w leczeniu chorób - zapowiada Leonard Guarente, biolog z renomowanego Massachusetts Institute of Technology.

W Stanach Zjednoczonych mieszkańcy masowo zaopatrują się w preparaty zawierające substancję o nazwie resveratrol. Niektórzy wykupują całe zapasy na pniu. W znaczący sposób wzrosła też w USA konsumpcja czerwonego wina. Przyczyniły się do tego informacje przekazane przez poważne magazyny naukowe "Nature" i "Science" oraz francuski "Cell". Harry Highkin, 89-letni emerytowany biolog mieszkający w Kailua na Hawajach, zażywa 36 kapsułek resveratrolu, czyli 1,44 g, dziennie. Jest pewien, że ta substancja ocaliła go przed śmiercią, gdy w 2000 r. zapadł na rzadką chorobę, poprzedzającą białaczkę. Highkin czuje się znakomicie i liczy, że dożyje setki. Być może nie są to bezpodstawne nadzieje. Jak wykazały doświadczenia przeprowadzone na myszach, resveratrol gwarantuje znakomitą kondycję, przedłuża życie, zapobiega cukrzycy, chorobom serca i układu krążenia oraz innym dolegliwościom.

"Resveratrol zapewnia wygląd atlety, przy czym wcale nie trzeba trenować", twierdzi francuski badacz Johan Auwerx z Instytutu Genetyki i Biologii Molekularnej w Alzacji. Czyżby pojawił się cudowny preparat oznaczający spełnienie marzeń przeciętnego obywatela sytego Zachodu - obfite posiłki, siedzący tryb życia, a przy tym
długie życie w zdrowiu?

Od lat naukowcy wiedzieli, że jedynym skutecznym sposobem przedłużenia życia jest ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Dowiodły tego eksperymenty przeprowadzone na wszelkiego rodzaju organizmach - drożdżach, pająkach, rybach i myszach. W 1989 r. w Centrum Badań nad Naczelnymi w Madison w amerykańskim stanie Wisconsin rozpoczęto długoterminowy eksperyment. 30 dziesięcioletnich małp rezusów zostało zamkniętych w pozbawionych okien pomieszczeniach. Połowa zwierzaków mogła objadać się do woli, ale pozostałym ograniczono ilość spożywanych kalorii o 30% (z zachowaniem niezbędnej dawki witamin i minerałów). Obecnie
pozostało przy życiu dziesięć małp "głodujących" i tylko siedem "tłustych". Rzeczywiście tłustych, rezusy karmione obficie mają o 70% więcej tłuszczu. Małpy wygłodzone są żwawsze, mają gęstsze futro, a za to mniej zmarszczek, rzadziej zapadają też na choroby nowotworowe i demencję. Nie ma wątpliwości, że ta metoda, zwana "restrykcją kaloryczną", jest skuteczna. W warunkach niedoboru organizm uruchamia ukształtowany przez ewolucję
mechanizm przetrwania.

Temperatura ciała poddanych postowi małp spadła o pół stopnia - zaoszczędzoną w ten sposób energię organizm przeznaczył na reperację szkód w strukturach komórkowych, powstałych na skutek przemiany materii i produkcji energii w mitochondriach, strukturach, które odgrywają rolę komórkowych siłowni. Wiele wskazuje na to, że zasada: "Chcesz dożyć późnej starości, musisz ostro pościć" ma zastosowanie także do ludzi. Wydaje się,
że ograniczenie ilości spożywanych kalorii o połowę mogłoby także o połowę wydłużyć życie. Tylko ilu znajdzie się surowych ascetów, skłonnych jeść co drugi dzień? Badacze w różnych krajach pracują więc z zapałem nad wykryciem zadziwiającej substancji, która zapewni wszelkie dobrodziejstwa "restrykcji kalorycznej", jednakże bez konieczności poddania się głodowej kuracji.

David Sinclair, biolog molekularny z Harvard Medical School, jest pewien, że takim "boskim eliksirem" jest resveratrol, polifenol znajdujący się m.in. w eukaliptusie, śliwkach, winogronach,
orzeszkach ziemnych, a zwłaszcza w rdestnicy japońskiej. Ta wysoka, krzaczasta roślina występuje na Dalekim Wschodzie, ale od lat 80 jest coraz bardziej pospolita także w Polsce. Resveratrol zawarty jest także w czerwonym winie.
Sinclair sam zażywa resveratrol od trzech lat, podobnie jak członkowie jego zespołu badawczego. Badacz nie chce zdradzić, jaką zaaplikował sobie dawkę, toteż należy przypuszczać, że jest potężna. Sinclair podawał tę substancję także tasiemcom, muchom, komórkom drożdży oraz myszom. Wniosek z doświadczeń jest fascynujący - resveratrol przedłuża życie wszystkim organizmom. Włoscy badacze testowali "cudowny związek chemiczny" na pewnym gatunku rybki, żyjącej zazwyczaj około dziewięciu tygodni. Osobniki, którym podano średnią dawkę resveratrolu, żyły dłużej o 27%, te, które dostały dawkę wysoką - nawet o 50%, przy czym także starsze wykazywały znakomitą sprawność pamięciową i ruchową. Alessandro Cellerino, neurobiolog z Pizy, doszedł do
wniosku, że resveratrol chroni komórki centralnego układu nerwowego przed szybkim starzeniem się.

Światowy rozgłos zdobyły eksperymenty, które David Sinclair przeprowadził na myszach. Gryzonie poddano zabójczej diecie - 60% podawanych im kalorii pochodziło z tłuszczu. Po kilku miesiącach większość zwierząt z grupy pierwszej była martwa - zabiły je otłuszczenie wątroby, cukrzyca i inne dolegliwości wynikające z przejedzenia. Myszy z grupy drugiej były karmione w podobny sposób, zaaplikowano im jednak wysoką dawkę resveratrolu. Gryzonie również obrosły w tłuszcz, ale ich wątroby pozostały zdrowe, a przeciętna długość życia się nie zmniejszyła. Badacze francuscy wykazali, że myszy z resveratrolowym dopalaczem potrafią biegać dwa razy
dłużej niż normalne gryzonie, ponadto mają równiejszy rytm serca i więcej produkujących energię mitochondriów w komórkach tkanki mięśniowej.
Naukowcy przypomnieli paradoks francuski. Mieszkańcy Francji traktują sprawy kulinarne niezwykle poważnie, lubią pojeść obficie i niezbyt zdrowo, a jednak rzadko padają ofiarą zawałów serca. Magazyn "Nature" napisał niedawno, że ten fenomen występuje zwłaszcza w południowo-zachodniej części Francji, gdzie wino produkowane według tradycyjnej receptury zawiera szczególnie dużo polifenoli.

Kiedy opublikowano wyniki badań, Amerykanie hurmem rzucili się do aptek. W ciągu tygodnia sprzedano więcej preparatu Longevinex zawierającego resveratrol niż w poprzednich sześciu miesiącach. W listopadzie sprzedaż czerwonego wina wzrosła w Stanach Zjednoczonych w stosunku do tego samego miesiąca roku ubiegłego o 8,3%. Winiarze zacierają ręce, a przerażony David Sinclair oświadczył, że nie zamierzał poprzez swe badania promować opilstwa. Być może amatorzy szlachetnych trunków tylko szukają okazji do zwiększenia konsumpcji, gdyż w tym samym czasie nie wzrosło w USA spożycie także bogatych w resveratrol orzeszków ziemnych. Wielu naukowców ostrzega przed popadaniem w alkoholizm, a także przed masowym zajadaniem preparatów z eliksirem życia, których skutki uboczne nie są jeszcze znane. Do tej pory przypuszczano, że reakcja przetrwania głodzonego organizmu ma charakter pasywny, obecnie jednak wiadomo, że jest to swoista reakcja stresu, która uaktywnia określone enzymy. Nie wiadomo, jakie skutki dla organizmu będzie miało sztuczne wprawienie tego mechanizmu
w ruch. "Rezultaty testów rzeczywiście są intrygujące, ale ludzie to nie myszy", podkreśla Brent Bauer, dyrektor programu medycyny komplementarnej w Klinice Mayo w Rochester (USA). Przypomina to podobną gorączkę w przypadku beta karotenu, jakoby chroniącego przed rakiem. Dopiero przeprowadzone w 1996 r. badanie wykazało, że beta karoten nie zapobiega nowotworom płuc ani chorobom serca, dla palaczy zaś może się okazać szkodliwy. Być może podobnie zakończy się obecna fascynacja resveratrolem. Amatorzy czerwonego wina nie powinni mieć wielkich nadziei. Aby otrzymać taką dawkę cudownej substancji, jaką dostały supermyszy, należy wychylić 100
kieliszków wina dziennie. Niektórzy mówią nawet o 150 butelkach... Ale te ostrzeżenia nie znajdują posłuchu. Sprzedaż resveratrolowych preparatów stale wzrasta. Firmy inwestują też milionowe kwoty w badania. Badacze z Harvardu założyli przedsiębiorstwo Sirtris Pharmaceuticals, które przygotowuje oparte na resveratrolu lekarstwo
przeciw cukrzycy. Wyników badań jeszcze nie ujawniono, ale dyrektor firmy, Christoph Westphal, daje do zrozumienia, że ten specyfik okaże się tysiąckrotnie potężniejszy od wielu dotychczasowych. Na rezultaty studiów i testów przyjdzie jeszcze poczekać, ale jeśli na świątecznych stołach naszych Czytelników mają się pojawić
szlachetne trunki, niech to będzie dobre czerwone wino z magicznym resveratrolem.

Eliksir długiego życia /wp.pl
  • 0

#2

rybak.
  • Postów: 175
  • Tematów: 19
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak wiec, zamiast kupowac tabletki, mozna pic duzo czerwonego wina. Byleby nie taniego :)
  • 0

#3

Eternal Moonshine.
  • Postów: 119
  • Tematów: 11
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Można chyba powiedzieć, że TO, już się zaczęło ;) Elita będzie żyć kilka razy dłużej niż zwykli ludzie. Oczywiście żartuję ale kto wie co będzie za n lat.
  • 0

#4

Mr. Mojo Risin'.
  • Postów: 988
  • Tematów: 23
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Śmierci nie pokona żaden człowiek. Może przedłużać sobie życie o parę lat, ale i tak w końcu zejdzie z tego padołu.
  • 0



#5

limonka.
  • Postów: 920
  • Tematów: 29
  • Płeć:Kobieta
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Wino można pić, bez problemu. Dajmy na to butelka za jakieś 15 zł, czyli takie średniej jakości. I pijąc po kieliszku dziennie, można pić je sobie przez tydzień, albo i więcej, czyli koszty wcale nie takie duże. :]
  • 0

#6

judas666.
  • Postów: 1468
  • Tematów: 12
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Z winem jest taki problem, że mi nie smakuje. Wolę wódkę. W ogóle nie dość, że ludzi już jest o wiele za dużo, to teraz jeszcze więcej będzie... Zaraza się rozplenia.
  • 0

#7

limonka.
  • Postów: 920
  • Tematów: 29
  • Płeć:Kobieta
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Judas, ale wódka bardziej szkodzi niż pomaga, a wino odwrotnie :]
(smaczniutkie jest półwytrawne z colą - ach ta profana wina)
  • 0

#8

judas666.
  • Postów: 1468
  • Tematów: 12
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

I dobrze, że szkodzi :P
  • 0

#9

scpt.
  • Postów: 522
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jako ciekawostka z wikipedii :) :

Resweratrol (Nazwa systematyczna:trans-3,5,4'-trihydroksystilben) to organiczny związek chemiczny z grupy fenoli, który jest obecny w skórce wielu owoców, m.in. czerwonych winogron, morwy, czarnej porzeczki a także w orzeszkach ziemnych. Resweratrol jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem oraz nietoksycznym fungicydem (środkiem antygrzybicznym) i jako taki jest masowo stosowany jako dodatek do żywności. W skali przemysłowej otrzymuje się go z wysuszonych skórek czerwonych winogron.

Wzór strukturalny obok przedstawia izomer geometryczny trans resweratrolu, który występuje w owocach. Izomer trans może być przekształcony w izomer cis poprzez działanie na niego światłem UV. Aktywność biologiczną wykazuje tylko izomer trans. Posiada on zdolność aktywowania genu SIRT1, który jest obecny genomie wszystkich ssaków.

Resweratrol jest syntezowany przez rośliny z użyciem enzymu - syntazy stilbenowej. Oprócz własności przeciwutleniaczowych i przeciwgrzybicznych posiada on nie do końca zbadane własności przedłużania długości życia ssaków. Początkowo sądzono, że posiada on zdolność do regulowania szybkości przemiany materii, ale badania wykazały, że to nieprawda. Prawdopodobnie jego działanie przedłużające długość życia jest złożone i składa się z kilku mechanizmów na raz - poczynając od prostych własności przeciwutleniających (podobnych do witaminy C), ukatywnianiu genu SIRT1 i kończąc na blokowaniu apoptozy (zaprogramowanego genetycznie "samobójstwa" komórek).

Wielu badaczy uważa, że związek ten jest odpowiedzialny za tzw. francuski paradoks - tzn. - wyjątkową w Europie Zachodniej średnią długość życia Francuzów, mimo ich teoretycznie niezbyt zdrowej, zbyt tłustej diety i picia dużej ilości alkoholu. Alkohol ten jest jednak spożywany głównie w formie czerwonego wina, w którym występuje wysokie stężenie resweratrolu. Odpowiedzialność tego związku za francuski paradoks nie jest jednak w żaden sposób potwierdzone badaniami naukowymi.

Badania przeprowadzone przez zespół Davida Sinclaira z Uniwersytetu Harvarda, opublikowane w Nature opisywały badania dowodzące znacznego wzrostu długości życia drożdży po podaniu im resweratrolu. Naukowiec ten uruchomił przedsiębiorstwo o nazwie Sirtris pharmaceuticals która sprzedaje parfarmaceutyki mające przedłużać życie. Testy tych leków przeprowadzone przez Food and Drug Administration nie potwierdziły jednak efektywności tych leków.
  • 0

#10

Mariush.
  • Postów: 4319
  • Tematów: 60
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Badania przeprowadzone przez zespół Davida Sinclaira z Uniwersytetu Harvarda, opublikowane w Nature opisywały badania dowodzące znacznego wzrostu długości życia drożdży po podaniu im resweratrolu. Naukowiec ten uruchomił przedsiębiorstwo o nazwie Sirtris pharmaceuticals która sprzedaje parfarmaceutyki mające przedłużać życie. Testy tych leków przeprowadzone przez Food and Drug Administration nie potwierdziły jednak efektywności tych leków.

Czyli krótko mówiąc, ów specyfik działa tylko na grzyby. A więc dziadki, jest dla was jakaś nadzieja. ;)
  • 0



#11

rybak.
  • Postów: 175
  • Tematów: 19
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Resveratrol jest produkowany dopiero od kilku lat, wiec nie wiem jak mogli oni przeprowadzic jakies testy na ludziach i znac ich wyniki :) Troche to za ogolnikowe, w USA jest wiele firm produkujach suplementy z resveratrolem, wiec moze tym akurat nie wyszlo bo zle cos dobrali w skladnikach, lub inne czynniki wplynely na nieefektywnosc ich tabletek.
  • 0

#12

rybak.
  • Postów: 175
  • Tematów: 19
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Prosze zajzec na strone http://en.wikipedia....iki/Resveratrol
Nic tam nie ma o badaniach przez FDA, wiec informacja z polskiej wikipedki jest wyssana z palca.
  • 0

#13

scpt.
  • Postów: 522
  • Tematów: 1
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Resverator skutecznym środkiem opóźniającym procesy starzenia

Wyniki ostatnio przeprowadzonych badań, wspieranych przez organizację National Institute on Aging (NIA) pokazały, że resveratol, aktywator rodziny enzymów zwanych sirtuinami, może mieć wpływ na zdrowie i przeżycie ssaków.

Badania prowadzone wcześniej przez kilka lat pokazały, że substancja ta ma prawdopodobnie, także wpływ na długość życia drożdży, much oraz ryb.

Resveratol jest niewielką molekułą produkowaną przez rózne rośliny w czasie stresu. Często jest sprzedawana jako suplement diety. Korzystne działanie substancji na zdrowie, m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwstarzeniowe, przeciwinfekcyjne, przedłużające życie zostało stwierdzone.

Resveratol występuje prawdopodobnie w skórce czerwonych winogron, jest także składnikiem czerwonego wina.

Oprac.: Marta Sztybrych
Źródło: www.cosmeticsandtoiletries.com



7 listopada 2006

Ze strony biotechnologia.pl

Szczerze jak to taki dochodowy interes to raczej sie nie dowiemy w najbliższym czasie :)
  • 0

#14

Artur Gutowski.
  • Postów: 308
  • Tematów: 73
  • Płeć:Mężczyzna
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dołączona grafika


Zgodnie z wynikami przeprowadzonych badań owoce winogron zawierają więcej resveratolu niż pterostilbenu, jednocześnie czerwone winogrona mają większą zawartość omawianych związków niż winogrona zielone. Obecność resveratolu stwierdzono również w czerwonym winie, nie znaleziono natomiast w winie obecności pterostilbenu. Ponadto resveratol znaleziono także w innych owocach takich jak np.: żurawina czy borówki.

Jak wskazują wyniki wcześniejszych badań pterostilben zmniejsza poziom glukozy w osoczu (jak do tej pory przeprowadzono badania na szczurach), uzyskane wyniki sugerują jednak, że może on znaleźć zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Obecność pterostilbenu stwierdzono w niektórych roślinach stosowanych przez medycynę niekonwencjonalną w leczeniu cukrzycy.
  • 0



#15

rybak.
  • Postów: 175
  • Tematów: 19
  • Płeć:Mężczyzna
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Związek obecny w dużych ilościach w czerwonym winie - resveratrol, może chronić przed powikłaniami cukrzycy, takimi jak choroba serca, uszkodzenie siatkówki oka czy nerek - informuje pismo "Diabetes, Obesity and Metabolism".
Wysoki poziom glukozy we krwi pacjentów z cukrzycą ma bardzo szkodliwy wpływ na różne narządy i tkanki. Wynika to z oddziaływania glukozy na mitochondria - maleńkie struktury, które wytwarzają energię na potrzeby komórek. Pod jej wpływem mitochondria komórek wyściełających naczynia krwionośne zaczynają produkować duże ilości toksycznych wolnych rodników, które niszczą m.in. błony komórkowe i materiał genetyczny komórek.

W rezultacie u cukrzyków stopniowo dochodzi do uszkodzenia małych i dużych naczyń krwionośnych, a następnie ważnych narządów - np. nerek, tzw. nefropatia, serca i układu krążenia oraz siatkówki oka, tzw. retinopatia, która nieleczona prowadzi do ślepoty. Brytyjscy naukowcy z Peninsula Medical School wykazali teraz, że resveratrol, związek obecny w skórkach i pestkach winogron oraz w czerwonym winie, stymuluje produkcję enzymów, które z kolei powstrzymują nadprodukcję wolnych rodników w mitochondriach.

"Nasze badania wyraźnie wskazują, że wysoki poziom glukozy uszkadza komórki i że resveratrol może temu zapobiegać, jak również naprawiać szkody" - komentuje prowadzący badania dr Matt Whiteman. Jego zdaniem, rodzi to nadzieję, że resveratrol lub spokrewnione z nim związki, mogą, jako składniki diety, pomóc w profilaktyce groźnych powikłań cukrzycy.

wiadomosci.onet.pl
  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych