Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dust devil

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

oops.
  • Tematów: 1
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Witam chcialbym podzielic sie 3 filmikami z dust devilami, na poczatku moze wytlumacze co to takiego:

Dust devil - (pylowy diabel) jest to slup powietrza wirujacy wokol wlasnej osi, powstajacy na skutek miejscowego przegrzania powietrza i sa to najczesciej male wiry piaskowe badz pylowe.

A teraz filmiki:

http://www.maxior.pl...Pilka_i_tornado

http://www.maxior.pl...il_at_Dome_Rock

http://www.dojarka.p...4116/Dust_Devil

Szczegolnie zadziwil mnie pierwszy filmik :o jak dla mnie jest to niezwykle zjawisko, co wy na to? :mrgreen:
  • 0

Leni.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Raz w życiu byłem świadkiem podobnego zdarzenia. Byliśmy na boisku(boisko z piasku jak na 1 filmiku) cała ekipą(około 20 osób) i za chwile od strony budowy jakieś 200m od boiska zaczął wiać duuuży wiatr i na boisku uformowało sie podobne tornado i zmieszało sie jeszcze z pyłem z budowy ^^. Fajnie to wyglądało ale szybko sie skończyło ;/(po około 1 min ;( ).
  • 0

Miruś.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam!
Też coś takiego widziałem tylko że w zimie i o wiele mniejsze.
  • 0

Azyl.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Takie coś widziałem wiele razy, tylko w o wiele mniejszym stopniu.
Najczęście takię coś widziałem na polu podczas prac "rolniczych" (typu wykopki ;) ), ale trwało to może ok 30 sekund i było bardzo małe ... :)
  • 0

Qrczak11.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wow ! Niezwykły widok. ;) Byłem świadkiem czegoś podobnego, ale było to o wiele mniejsze ...
  • 0

optyk.
  • Tematów: 5
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Widziałem to z dużej odległości (przynajmniej na to by wychodziło).
Jechałem z kolegą do pobliskiej wsi i po obu stronach drogi były pola, bodajże tytoniu.
Wiało praktycznie tyle, co od przejeżdżających z rzadka samochodów.
Temperatura-dużo ;) w końcu to był środek wakacji i popołudnie.
W zasięgu wzroku było około 3 dobrze widocznych, a reszta była ledwie co widoczna.
To wszystko trwało parę minut chyba (nie pamiętam dobrze tego).
Dodam jeszcze, że te "diabły" były oddalone os siebie na oko o 300m minimum.
  • 0

Hunter.
  • Tematów: 6
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Fajnie to wygląda. Cisza, wszystko w porządku a tu nagle niespodzianka:) Ciekaw jestem jaką ma siłę? Bo raczej nie można porównać go do siły "zwykłych" tornad.
  • 0

Blazi.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Moim marzeniem jest zobaczyć prawdziwe tornado, choćbym miał w nim zginąć... bardzo bym chciał.

Takie coś widziałem trzy razy w życiu. Najpierw na szkolnej bieżni. Tam to powstało i było bardzo małe, jakieś 3m. Po prostu 3m -trowy słup rozkruszonej cegły :) . Później widziałem to na ulicy koło lasu, było podobnej wielkości, tylko że unosiło liście. Ostatnim razem widziałem to koło tej samej szkoły co to pierwsze, jednak powstało na targowicy (jakieś 300m od nas). Było całkiem wysokie - na wysokości 200m mogliśmy zobaczyć latające śmiecie :) . Jestem bardzo podniecony jak widzę takie coś i zawsze mam nadzieję, że urośnie w siłę :D .
  • 0

judas666.
  • Tematów: 12
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Swego czasu widziałem takie małe trash devile. Nic nadzwyczajnego.

Użytkownik judas666 edytował ten post 22.03.2008 - 19:14

• 0

Vvoltaire.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Takie coś widziałem wiele razy, tylko w o wiele mniejszym stopniu.
Najczęście takię coś widziałem na polu podczas prac "rolniczych" (typu wykopki ;) ), ale trwało to może ok 30 sekund i było bardzo małe ... :)

właśnie. sam widziałem to ze trzy czy cztery razy. właśnie na wykopkach. raz tak zawiało,że musiałem zbierać worki (puste) po całym polu (400 na 500 m ) i było dość wysokie na może 100 m w mojej miejscowości (Tereszpol woj. lubelskie) jhest wiadukt, gdzie zawsze wieje. kiedyś nie mogłem przejechać pood nim na rowerze, bo wiatr zaczął mnie cofać. to było dziwne uczucie.... :o
  • 0

optyk.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Tylko to jest bardziej "trąba powietrzna" niż "dust devil".
Przeczytajcie przyczynę powstawania tego zjawiska.
  • 0

Pawel22.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To dość częste zjawisko. Sam byłem świakiem takiego zajścia 2 razy. Grałem w piłkę tatą i kolegą, a tu nagle zerwał się ogromny wiatr, wiał z taką siłą, że cofał lecącą piłkę. Te "tornado" miało około 5 m wysokości. Unosiło głównie liście z pobliskiego laski i pył z boiska. Dla mnie to nic nadzwyczajnego. x]
  • 0

Darken.
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

To w końcu czym grałeś tatą czy piłką :P
Osobiście nigdy nie widziałem takiego zjawiska na oczy. Podobała mi sie panika tych dzieciaków z pierwszego filmiku, niezłe musiało być ich przerażenie gdy ujrzeli coś takiego :D
  • 0

oops.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

On gral tata i kolega przeciez wyraznie napisal :lol3: A sila tego nie jest duza (w porownaniu do tornad i trab ;p ) Watpie by sama sila mogla wyrzadzic jakies szkoda, predzej wyrzucane przez devila kamienie i jakies smieci.
  • 0

Not Normal.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

U mnie w szkole na boisku się takie same stało , tylko że mniejsze i przestańcie przecież to nie ma takiej mocy jak tornado czy trąba .
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych