Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim był Jezus?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

Wyspa.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no po twoim awatarku widac ze tys nie z pozytywnego bieguna : P
  • 0

Rockyyy.
  • Tematów: 23
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dla Ciebie, co nie zmienia faktu, że o historycznym Jezusie pisał Józef Flawiusz, Tacyt (w Rocznikach) czy też Pliniusz Młodszy.

no i błąd, piszą o sekcie która czci Jezusa
ale na wszelki wypadek poczytaj sobie to[/color] i każdy kto chce twierdzić że Jezus to postać historyczna :)

Nikt nie każe Ci się nikomu kłaniać, tu chodzi tylko o podstawową kulturę osobistą i zwykły szacunek.

z powyższego linka widać wyraźnie, że dla myślących ludzi Jezus jest niczym więcej niż postać literacka, skoro historyczne postacie można nazywać szaleńcami, świrami i co tylko ślina na język przyniesie, dlaczego miałbym odnosić się z szacunkiem do postaci literackich ?

napisałem że mahomet z małej litery to świr i jakoś nie widzę żeby ktoś się o to oburzył, dlaczego ?

dostanie warna za bronienie godności Jezusa to zaszczyt

męczennik za wiarę ? :)

ale żeby połechtać wasze katolickie ego, cofam co napisałem, Jezus nie był świrem !!!! nie był bo być nie mógł, to tylko postać opisana w NT posiada cechy pozwalające uznać go za świra, "wiarygodne" źródła historyczne przedstawiają go też w takim świetle, bo jak inaczej nazywacie założycieli sekt ?

Widać że Ewangelii nie znasz.

Bo wystarczy przeczytać, żeby zrozumieć jego mądrość - choćby jego wręcz błyskotliwe odpowiedzi dla Faryzeuszy "oddajcie cesarzowi co należy do Cesarza a Bogu co należy do Boga", "Ten między wami który jest bez grzechu, niechaj pierwszy rzuci kamień"... to tylko dwie z naprawdę wielu. Sięgnij po Ewangelię to samemu się przekonasz o jego wielkiej mądrości. Nigdy nie czytałeś NT, to widać na pierwszy rzut oka. Nawet Ci którzy nie uznają Jezusa za Boga, a czytali NT przyznają że był On kimś o wręcz niezwykłym intelekcie(np. Przemo)

Użytkownik Rockyyy edytował ten post 15.03.2008 - 18:08

• 0

Matt'.
  • Tematów: 10
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

no po twoim awatarku widac ze tys nie z pozytywnego bieguna : P

To akurat z płyty Metallicy i nie świadczy o niczym złym ;)
  • 0

Wyspa.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

no moze nie wiem ale nie wygląda mi pozytywnie ;)
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Czyżby znalazł się wśród nas pan Nowak, który tak usilnie zwalcza złych metalowców, którzy propagują satanizm i wiarę niezgodną z katolicyzmem? Gratuluje, słowa uznania - Wyspo.

darokrol, słowo Mahomet odwołuje się do imienia i powinno być pisane z wielkiej litery.

Rockyyy, ja również mogę włączyć sobie edytor tekstu, wpisać kilka mądrych słów, które już ktoś wcześniej powiedział, nieco przeredagować i zostać uznanym za inteligentnego człowieka. Kto chce mi pomóc tworzyć nową Biblię?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości oraz 0 użytkowników anonimowych