Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kim był Jezus?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

darokrol.
  • Tematów: 10
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

jezus, o ile był to był świrem jakich pełno było w jego czasach, bardziej popularny został dlatego bo jego nauki miały widocznie do zaoferowania ludziom coś więcej niż nauki innych
  • 0

Matt'.
  • Artykułów: 3
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

jezus, o ile był to był świrem jakich pełno było w jego czasach,[...]

No to to już powinno być nagrodzone warnem. Totalny brak kultury :roll:

Użytkownik Matt' edytował ten post 13.03.2008 - 18:25

• 0

Wyspa.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

troche szachunku dla Jezusa :s
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dlaczego, przecież on nie jest moim bogiem, gdybym napisał że jestem wyznawcą psich kup to odnosiłbyś się do nich z szacunkiem ? zresztą świr to raczej pozytywna ocena
i nie spamujcie, tylko piszcie na temat bo możecie dostać warny, jak nie macie nic do powiedzenia to swoje uwagi możecie mi wysłać na pw, przez was ja też musiałem naspamować :/
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ty poczekaj.
Idz na inne forum i im napisz, ze Mahomet to swir, ciekaw jestem co ci powiedza :lol
Ah, zapomnialem. Wobec islamu obowiazuje tolerancja i ostroznosc zeby nie obrazic, wobec chrzescijanstwa juz nie.
  • 0

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

dlaczego, przecież on nie jest moim bogiem

Wiesz co to jest tolerancja ?
Jest to coś czego wymaga się od innych :( Powinno się ją zastąpić słowem kultura osobista.
Różnica jest taka że trzeba jej szukać u siebie!
Może bardziej po chłopsku?

Włóż komuś palec w oko zgodnie z moją teorią obydwoje możecie twierdzić że macie palec w oku.
  • 0

Pingwin.
  • Tematów: 28
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oj Darkol Darkol

7.6 Zabronione są wszelkie formy rasizmu, nietolerancji: tzn. wypowiedzi antynarodowych i szerzących nienawiść; wypowiedzi wulgarne odnoszące się do innych nacji, kolorów skóry, wierzeń, osób; wypowiedzi obraźliwe skierowane pod adresem innych użytkowników forum.

I weź trochę szanuj słowa :fist: :omfg: :...:
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

dlaczego, przecież on nie jest moim bogiem

To dla Ciebie ktoś musi być bogiem żeby należał mu się szacunek wynikający ze zwyklej kultury osobistej?

gdybym napisał że jestem wyznawcą psich kup to odnosiłbyś się do nich z szacunkiem?

Psia kupa :roll: No naprawdę to już żal a nie porównanie. Ja wyznawcą Jezusa nie jestem dla ścisłości, ale należy mu się szacunek jak każdej innej osobie.
  • 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pięknie spamujecie naprawdę, tylko czekać aż jakiś moderator to zobaczy i da nam wszystkim warny :P

dla mnie to zwykła postać literacka i tyle, nie mam zamiaru kłaniać się takiej postaci tylko dlatego bo dla innych jest bogiem...
myślicie że laureaci "Świrów Roku" są obrażeni ?

mahomet to też świr i to z małej litery, ale on przynajmniej był na prawdę :)
  • 0

Wyspa.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

dostanie warna za bronienie godności Jezusa to zaszczyt :)
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

dla mnie to zwykła postać literacka i tyle

Dla Ciebie, co nie zmienia faktu, że o historycznym Jezusie pisał Józef Flawiusz, Tacyt (w Rocznikach) czy też Pliniusz Młodszy.

nie mam zamiaru kłaniać się takiej postaci tylko dlatego bo dla innych jest bogiem...

Nikt nie każe Ci się nikomu kłaniać, tu chodzi tylko o podstawową kulturę osobistą i zwykły szacunek.
  • 0

golibroda.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

pięknie spamujecie naprawdę, tylko czekać aż jakiś moderator to zobaczy i da nam wszystkim warny :P

dla mnie to zwykła postać literacka i tyle, nie mam zamiaru kłaniać się takiej postaci tylko dlatego bo dla innych jest bogiem...
myślicie że laureaci "Świrów Roku" są obrażeni ?

mahomet to też świr i to z małej litery, ale on przynajmniej był na prawdę :)

Apelujesz o tolerancje samemu jej nie okazujac. To sie dopiero nazywa hipokryzja :lol
  • 0

Berith.
  • Tematów: 26
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Ludzie, opamiętajcie się. Istnienie Jezusa jest udokumentowane w wielu źródłach, więc najprawdopodobniej on rzeczywiście istniał. To, czy był świrem (w pozytywnym, lub negatywnym znaczeniu tego słowa), prorokiem, Bogiem, czy jeszcze kimś innym zależy od naszego indywidualnego osądu. Wątpię, abyśmy mogli znaleźć dowody potwierdzające którąkolwiek z tych wersji.

Żebym jednak nie okazał się tak dobrym człowiekiem, który chce tylko pokoju na świecie i forum, dodam własną, krótką opinię:

Prędzej znajdziemy dowody wskazujące na to, że Jezus był świrem, niż na to, że był Bogiem.
  • 0

Matt'.
Reputacja

Napisano

Prędzej znajdziemy dowody wskazujące na to, że Jezus był świrem, niż na to, że był Bogiem.

No i racja, dowodów na to, że był Bogiem nikt nie znajdzie, w końcu Jezus sam wyraźnie zaznaczał, że nim NIE JEST.

Użytkownik Matt' edytował ten post 15.03.2008 - 15:52

• 0

darokrol.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dla Ciebie, co nie zmienia faktu, że o historycznym Jezusie pisał Józef Flawiusz, Tacyt (w Rocznikach) czy też Pliniusz Młodszy.

no i błąd, piszą o sekcie która czci Jezusa
ale na wszelki wypadek poczytaj sobie to[/color] i każdy kto chce twierdzić że Jezus to postać historyczna :)

Nikt nie każe Ci się nikomu kłaniać, tu chodzi tylko o podstawową kulturę osobistą i zwykły szacunek.

z powyższego linka widać wyraźnie, że dla myślących ludzi Jezus jest niczym więcej niż postać literacka, skoro historyczne postacie można nazywać szaleńcami, świrami i co tylko ślina na język przyniesie, dlaczego miałbym odnosić się z szacunkiem do postaci literackich ?

napisałem że mahomet z małej litery to świr i jakoś nie widzę żeby ktoś się o to oburzył, dlaczego ?

dostanie warna za bronienie godności Jezusa to zaszczyt

męczennik za wiarę ? :)

ale żeby połechtać wasze katolickie ego, cofam co napisałem, Jezus nie był świrem !!!! nie był bo być nie mógł, to tylko postać opisana w NT posiada cechy pozwalające uznać go za świra, "wiarygodne" źródła historyczne przedstawiają go też w takim świetle, bo jak inaczej nazywacie założycieli sekt ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych