Skocz do zawartości

Zdjęcie

Charakterystyka forumowiczów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Z onetu wzięte - o forumowiczach..

PROWOKATORZY - specjalnie prowokują, oczekując na ostro dyskusję,
ich przeciwieństwem jest podgrupa

WIETRZĄCY PROWOKATORÓW - niezależnie, czy to prowokacja, czy typowa głupota forumowiczów, wietrzą prowokacje, czy to z powodu obsesji, czy też udowodnienia sobie i innym, że oni nie dali sie nabrać na tę marną prowokację.
Niezależnie od tego, bydwie zależne od siebie grupy uchodzą za szczęśliwe.

maleńką podgrupę prowokatorów stanowią:

SKOŃCZYLISIĘNAKILLEMALLOWCY - stali bywalcy działu muzycznego, dobitnie ubnażający komercyjne podejście każdej kapeli, po swej debiutanckiej płycie w łapskiem i młotkiem.

MIASTA, KTÓRE… NIECH SIĘ WPISZĄ - przy każdej okazji, gdzie można podeprzeć (podetrzeć?) się statystyką rozpoczynają łańcuszek miast popierających, sprzeciwiających się, czy czegóż tam tylko dusza zapragnie. Po kilku wpisach krajowych miast, zaczynają się trafiać wioseczki, miasta zagraniczne świadczące o wielkim zaangażowaniu świata w wyłuszczony problem.

Podobną grupę do powyższej, związanej z wyliczanką stanowią

ZAPALMYŚWIECZKOWCY - przy każdej tragedii, mniejszej, czy to większej rozpoczynają łańcuszek róznego rodzaju światełek, popartej różnego rodzaju graffiti w kodzie ASCII tworzących świeczki, znicze itp. Istnieje tu pewna rywalizacja zapalmyswieczkowców w postaci coraz to większej ilości świeczej we wpisie.

ŻALMICIEBIOWCY - osoby, które przy braku jakichkolwiek kontrargumentów, kwitują swojego przedmówcę zdaniem: Żal mi ciebie.

ŁOWCY SPISKÓW - pojawiają się w związku z planami lądowania na Księżycu, czy też Marsie. Udowadniają swoimi argumentami, a obalają inne, aby tylko sprowadzić ludzkość do prymitywów nie potrafiących mimo technologii, osiągnąć Księżyc. Grupa ta ma świetlaną przyszłość, za 15-30 lat po lądowaniu ludzi na Marsie, będą znów mieli polę do popisu i nowe argumenty.
Pomijam ich adwersarzy, bo kto by sie przejmował kimś, kto mysli logicznie.
Księżyc to tylko ich część, mogą to być Obcy.

ZEWNĘTRZNOŚCIOWCY - pojawiają się przy okazji każdego artykułu o żywieniu, czy modzie. Ich wpisy praktycznie polega na: mam metr 67, ważę 64 kg, czy uważacie, że…
od razu też zlatują się jak ptaki na Hitchcoku

WNĘTRZNOŚCIOWCY - ci pocieszają uważając, że nie ma się czym przejmować, bo liczy się tylko wnętrze człowieka, co wpędza tę pierwszą grupę w jeszcze większe kompleksy.
Prawdopodobnie wnętrznościowcy, to zewnętrznościowcy, tylko ci, co nie zdążyli zadać pytania.

PROFESORY MIODKI - od razu chciałbym przeprosić Pana Miodka, pozyczyłem jego nazwisko w celach uwypuklenia geniuszu tej grupy. Są to osoby, które w 20 zdaniach, nawet poprawnych merytorycznie i inteligentnych potrafiły znaleźć jeden “płąt ortograficzny” i święcić triumfy, jak to obnażyły braki w ortogtrafii u swojego przedmówcy.

TURNIEJOWCY MIAST - kochające sie reprezentacje miast, biorące udział w turniejach, przy każdej większej wzmiance dotyczacej jakieś polskiej mieściny, Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania itd, itp. Ta grupa potrafi sciągnąć do siebie wręcz niewyobrażalną ilość rycerzy uprawiających niesamowite krucjaty słowne. Czasem przy dobrych okolicznościach, kilka miast potrafi zjednoczyć się przeciw jednemu adwersarzowi.

Jeśli kogoś brakuje proszę dopisać !

Onet.pl

może tak może nie.
  • Tematów: 17
  • Artykułów: 2
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Ja, choćby ze względu na specyfikę tego forum, dodaje jeszcze parę nowych.

PARADOŚWIADCZENI - ludzie ze zdolnościami paranormalnymi, moderatorzy jak i "zwykli" użytkownicy. Ludzie Ci stanowią w pewnym sensie elitę, w swoich wypowiedziach odwołując się do własnych doświadczeń z telepatią czy OOBE, stanowiąc w ten sposób rarytasek dla DRĄŻYCIELI PRAWDY. Do tej grupy zalicza się również psionkarzy i uzdrawiaczy, oraz Tych, "co znają kogoś, kto potrafi coś tam a ich babcia też to kiedyś potrafiła"

STRYCHOWCY i OKNOWCY - chyba najliczniejsi, brylujący szczególnie przy zakładaniu nowych dyskusji. Jeśli nowy temat zaczyna się od "Od dawna czytam te forum, ale dopiero dziś postanowiłem się odezwać, bo przydarzyło mi się coś dziwnego..." to bez cienia wątpliwości mamy do czynienia ze Strychowcem bądź Oknowcem. Taki tekst musi zawierać obowiązkowe uprzedzenie, będące zarazem usprawiedliwieniem - "..przepraszam za błędy ale się śpieszyłem". Historyjki opowiadają głownie o duchach (duchy=trzaski na strychu, otwierające sie okno lub cień na suficie), czemu zwykle towarzyszy śmierć bliskie dla autora osoby. Podgrupę w tej szerokiej kategorii stanowią REJESTRATORZY - fotografowie amatorzy, o specjalności "plamy, błyski świateł i inne zamazane obiekty".

WYJAŚNIACZE - Ci karmią się na Strychowcach, na których nabijają sobie posty. W tym miejscu istnieje pewien zbiór "wyjaśnień uniwersalnych", którymi można skwitować prawie wszystkie historie Strychowców. "Czy w twoim domu ktoś umarł" (jeśli umarł, to historia jest już "wyjaśniona"), "Ktoś robi sobie z Ciebie jaja" (znacie kogoś kto się przyzna do tego, że ktoś inny z niego żartuje?), czy mój ulubiony "Paraliż senny" (niewyczerpalne źródło zjawisk posądzanych o paranormalność)

DRĄŻYCIELE PRAWDY - tak się składa że większość nowych tematów idzie po łańcuszku - Strychowcy (skrzypiąca podłoga na strychu) -> Wyjaśniacze (kuna tudzież szczury) -> i właśnie po nich wchodzą Drążyciele Prawdy. Najczęściej stają w obronie Strychowców, zachowując jednak dystans do całej historii. Ludzi tych charakteryzuje nie mniejszy zapał (jeśli nie większy) w chęci wyjaśnienia całej sytuacji, niż ma się to w wypadku Wyjasniaczy. Ich poznaje się po zdaniu "czemu naukowcy w końcu tego nie zbadają"

GRUPA SZPERACZNO-TRANSLACYJNA - barki i filary forum, Osoby które poranny rozruch zaczynają od przeszukiwania internetu pod kątem tematów zdatnych do upchania na forum. Grupa bardzo zróżnicowana - od wklejaczy tematów o kotce która "urodziła" szczeniaki, po tłumaczy artykułów z zagranicznych serwisów o podobnej tematyce

PYTAJNIKI - grupa przypominająca ZEWNĘTRZNOŚCIOWCÓW z tekstu przytoczonego przez Tatika. Użytkownicy specjalizujący się w zadawaniu głupszych i mądrzejszych pytań. Począwszy od "czy jestem normalny..." po "co myślicie o...."

może jutro coś dopisze jeśli pojawi się potrzeba, teraz kładę się spać.

Asieńka.

Wiedźma

• Tematów: 28
  • Artykułów: 1
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

:mrgreen: Chłopaki podoba mi się, homo scepticus gratuluję pomysłowości w nazewnictwie.

WAZELINIARZE - grupa która zawsze ze wszystkim się zgadza byle tylko uzyskać przychylność innych. Wazelinują i wychwalają jak tylko sie da by stać się popularnym.

KRYTYKANCI - Grupa, której cel jest podobny jak powyższej, ale stosują inne metody. Wiecznie sceptycznie nastawieni, krytykują wszystko i wszystkich, nawet jeśli prowadzi to do absurdów. Niemniej nie chodzi tutaj o żadną logikę, a jedynie o dogryzienie przeciwnikowi i ukazanie jego braków w wiedzy, co pozwala stanąć na pierwszym planie pozostawiając krytykowanego daleko w tle.

Sabaku No Gaara.
  • Tematów: 97
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

MILCZĄCE OWCE - ich aktywność na forum ogranicza się do czytania postów; nie wnoszą nic od siebie, nie licząc warnów, o które część z nich się stara, aby podkreślić swą egzystencję na forum. Istnieją dwa podtypy takich użytkowników. Pierwszy typ czyta posty, aby się dokształcić i w przyszłości wziąć aktywny udział w dyskusjach. Drugi typ to urodzeni introwertycy, którzy nie potrafią się wypowiadać w grupie, a jeśli już to robią, jest to najczęściej ich wołaniem o pomoc - często również kończy się na ostrzeżeniu lub usunięciu z forum.

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Dla mnie najbardziej zalosni sa Ci, ktorzy nabieraja sie na prowokacje. Np. kiedys widzialem komentarz o mlodym plywaku Pawle Korzeniowskim. Ktos napisal "To jest gosc, najpierw chodziarz, teraz plywak..." a ponizej komentarze "haha, debilu, to nie ten", albo "ale ty jestes glupi, pzreciez to nie o tego chodzi, tamten to Robert". Zawsze mam polewke z takich bystrzakow.

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

ŻALMICIEBIOWCY - osoby, które przy braku jakichkolwiek kontrargumentów, kwitują swojego przedmówcę zdaniem: Żal mi ciebie.

---------------------
ŻALMICIEBIOWCY-To moim zdaniem najczęściej spotykana grupa.Mało kto z nich pisze 'żal mi Ciebie' tylko - 'żal.pl','żal'.A nawet spotkałem się z 'ŻMC' skrót od 'żal mi Ciebie'.

może tak może nie.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

ANTYKRZYŻOWCY - użytkownicy przekonani o spisku jaki zawiązał Kościół Katolicki w celu zniszczenia cywilizacji. Specjalizują się w wymienianiu zła jakie dokonało się za sprawą Kościoła, w magiczny sposób przemieniając każda dyskusje w pole do takiej sposobności. Śmieją się z wiary w Boga, wierząc przy tym we wszystkie New Ageowskie zjawiska, jak reinkarnacja, duchy i UFO. Lubią cytować Biblie.

POZNAJMYSIĘ - osoby które zaczynają i kończą swoją przygodę z forum, na dziale "Poznajmy się". Mniej więcej połowa z osób która tak zaczyna swoją działalność, nigdy nie wychodzi poza temat, w którym się przedstawiła (jeśli ktoś nie wierzy można sprawdzić)

TWÓRCZYŚCI - w przeciwieństwie do GRUPY SZPERACZNO-TRANSLACYJNA Ci zamieszczają teksty własnego autorstwa. Rozległa, rozbudowana i bardzo nierówna grupa. "Najciekawsze" rodzaje tych użytkowników to: WIKIPIDZIARZE - artykuły swojego pióra opierają na Wikipedii, żywcem kopiując jak wlezie - łącznie z podpisami pod obrazkami których nie przenoszą; oraz OŚWIECENI - tematem ich autorstwa, jest ich własną wizją rzeczywistości, pisaną wzniosłym, dramatycznym tonem. Ich teksty zawierają ukrytą bądź jawną funkcje misyjną, z kluczem do rozwiązania zagadki świata.

Do innych ciekawych zjawisk tego forum, należy GRUPA KORWINA - użytkownicy przekonani co do wizjonerskości i geniuszu, jednego z polityków z rodzimego marginesu politycznego; oraz PACJENCI - osoby traktujące swoją obecność tutaj jako autoterapie - ujawniamy ich po tym, że w swoich wypowiedziach zawierają bardzo nieprzyjemne i traumatyczne przeżycia ze swojej własnej przeszłości

tatik.
  • Tematów: 291
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

MODERATORZY

Grupa trzymająca władzę za cichym przezwoleniem Stwórcy Wirtualnego Wszechświata oraz Regulaminu Forum.Nierzadko o zdolnościach Paranormalnych dumni ze swoich praw dowolnie interpretują DEKALOG stworzony przez EUREGO wprowadzając ogólny chaos.Nocami korzystając z ciszy układają między sobą kolejne teorie spiskowe mające na celu całkowite zniewolenie forumowiczów.W celu zrealizowania swoich niecnych planów nie przebierają w środkach stosując metody których pozazdrościliby im nawet Święci Inkwizytorzy.Podejrzani o kontakty z cywilizacją Pustej Ziemi i mieszkańcami Nibiru.

Swoją moc czerpią z warnów i ostrzeżeń.

1. Moderator nie nabija postów - moderator ma wiele do przekazania.
2. Moderator nie myli się - moderator ma inne zdanie.
3. Moderator nie obija się - moderator czuwa.
4. Moderator nie rozmywa tematu - moderator przypomina o innych ważnych sprawach.
5. Moderator nie obraża innych - moderator dobitnie zwraca uwagę.
6. Moderator nie flooduje - moderator ekspresywnie wyraża swoje myśli.
7. Moderator nie wykłóca się - moderator szkoli forumowiczów.
8. Moderator nie zakłada głupich tematów - moderator sprawdza czujność forumowiczów.
9. Kto przychodzi ze swoimi przekonaniami - wychodzi z przekonaniami moderatora.
10. Szanuj moda swego - możesz mieć gorszego.

A ten dowcip niech dla wszystkich będzie przestrogą !!

Siedzi trzech Modów w łódce na środku jeziora. Połowy nocne, wędki w wodzie, spokój, sielanka, powoli zaczyna się rozwidniać. Jeden z nich mówi:
- Słońce wschodzi.
Drugi mówi:
- Faktycznie, dawno nie widziałem takiego wschodu.
Nagle trzeci szybkimi ruchami ramion wypycha dwóch pozostałych z łódki. Ci, przerażeni, machając gorączkowo rękoma wołają do pozostałego w łódce:
- Odbiło ci!? Za co?
Ten mówi:
- Pierwszego za offtopic, a drugiego za flooda.
Na to wściekli wędkarze w wodzie:
- A ty to co, cwaniaczku jeden!!
Ten w odpowiedzi chwyta za wiosło i wpychając końcem dwóch pozostałych pod wodę mówi:
- A za niepotrzebne dyskusje BAN!

michalp.
  • Tematów: 98
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

FORUMOWI GOORU - osoby zazwyczaj posługujace się grą opartą na fałszywym przeświadczeniu, o ich stworzeniu w celach wyższych. Zazwyczaj obierają sobie dziedzine x za pole do popisu i tam demonstrują jakimi są expertami z dziedziny x.
Często bywa, że wokół gooru zaczyna narastać tłumek ślepo wierzących wyznawców, zajadle broniących racji swego mentora przed atakami troli sceptyków.
Wyeliminowanie guru jest ważniejsze niż walka z dziećmi-neostrady dla zachowania dobrej kondycji waszego forum.

Wiecej postaram się napisać wkróce.

Izdeb.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Chyba zapomnieliście o najważniejszej i najprężniejszej grupie w internecie: PoKeMoNaCh!
PoKeMoN: osoba, najczęściej płci żeńskiej w wieku 12-16 lat. Charakteryzuje się miłością do wszystkiego i wszystkich i bycia "słit". Używają bliżej niezrozumiałego pisma polegającego na naprzemiennym pisaniu wielkich i małych liter (tzw. fala), czasem wtrącając cyfrę jako zamiennik jakiejś litery (np. 3=e). Słuchają muzyki pokroju Tokio Hotel (sam nie wiem jak mi to przeszło przez klawiaturę), Blog 27 itp.

Tiamat.
  • Tematów: 29
Reputacja

Napisano

Izdeb opis to mi wyglada na EMO :P

Izdeb.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Gdyby to było Emo dopisałbym coś o podcinaniu żył i mówieniu "jaki ten świat jest straszny".

może tak może nie.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

PRZEMOWCY - osoby z łatwością utożsamiające się z określonymi grupami użytkowników, odczuwające przy tym strach i niepokój przed takim sklasyfikowaniem, przez osoby trzecie. Ludzie Ci mogą samemu umieszczać się w gronie osób uznanych za gorsze, jednak nie godzą się na takie ich postrzeganie przez innych. Wynika to z ich klasycznego neurotyzmu - niskiego poczucia własnej wartości przy silnej potrzebie potwierdzania swojej "atrakcyjności" w oczach innych. Zaznaczam że nie ma to nic wspólnego z użytkownikiem Przemo. :)

Bobek.
  • Tematów: 30
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

A co z 'Dziećmi Neo' ?

może tak może nie.
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wiesz co, miałem nadzieję, że stać Cię na coś bardziej oryginalnego i wyszukanego. Wygląda na to, że trochę Cię przeceniłem. Myślałem, że nie posuniesz się do granic dobrego smaku. Niestety, zawiodłem się na Tobie.

SZUFLADKOWCY - Często mają pretensje, pisząc "jak mogłeś wyrazić takie zdanie", czy "nie spodziewałem się tego po Tobie".

To jest już bardziej błyskotliwe? :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych