Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nicość

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

Gabriel.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zawsze sie nad tym zastanawialem i nie umiem.
Jak wyobrazic sobie "Nicośc"????
Czy to jest niemozliwe????
Piszcie swoje wyobrazenia na ten temat.
  • 0

Jack Bauer.
  • Tematów: 4
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Szczerze powiedziawszy... raczej nie da się tego wyobrazić.
Kiedyś nicość kojarzyła mi się z totalną ciemnością i niczym więcej, lecz w końcu sama nazwa mówi, iż nic tam nie ma, nawet ciemności...
Człowiek musiałby się tam znaleźć, aby móc później sobie to wyobrazić...
  • 0

Refused.
  • Tematów: 46
  • Artykułów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Często o tym myślę - jak sobie wyobrazić NIC, że nic nie istnieje, nie ma wszechświata, nie ma kompletnie nic ! Ale to jest trudne do myślenia, zawsze jest jeden problem - nasz umysł, który myśli i my wiemy, że niestety on istnieje, gdyż właśnie o tym myślimy - o nicości. Nie da się wyobrazić niczego :D
  • 0

Danki.
  • Tematów: 6
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

ja zawsze wyobrażam sobie jako próżnie kosmiczną. tylko że jeszcze doskonalszą. gdzie nie ma żadnych atomów.
  • 0

Scroll Lock.
  • Tematów: 14
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

tak naprawde chyba nie da sie tego dokładnie wyobrazic.
Jak bylem maly nicosc byla dla mnie wejsciem do szafy i zamknieciem sie w niej. Zero swiatła zero jakichkolwiek dzwiekow :)
  • 0

Mentoris.
  • Tematów: 32
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie da się wyobrazić sobie nicości, bo nicość z samej definicji nie może mieć granic, które gdyby istniały, byłyby już czymś.
Umysł ludzki żyjąc bez przerwy w ograniczeniach, nie potrafi wyobrazić sobie czegoś bez granic.
  • 0

Martyna.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To jest faktycznie niemożliwe. Każde wyobrażenie o nicości jest już czymś, więc wracamy znowu do punktu wyjścia.
  • 0

Ladd.
  • Tematów: 49
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Póki masz świadomość nie uda ci się tego wyobrazić (a bez niej tym bardziej nie ;) )bo człowiek nigdy tego nie doświadczył i nie może doświadczyć, a wyobrażanie czegoś człowiek zawsze opiera w pewnym stopniu na czymś co już widział lub doświadczył więc wyobrażenie sobie dokładnie takich rzeczy jak np. "wielkość wszechświata", "uczucie nieistnienia", czy też ta "nicość" są po prostu niemożliwe :) .

pozdro :drink:
  • 0

tofic85.
  • Tematów: 9
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jest pewien sposób żeby sobie wyobrazić nicość. Ja to robie w ten sposób: wyobrażam sobie że przestaje istnieć umieram a po śmierci nie ma nic. To trudne i na tyle ciężkie dla mojego umysłu ze długo nie mogę o tym myśleć. tak po prostu umierasz życie toczy sie dalej ale juz bez Twojego udziału. Ludzie robią to co zawsze ale Ciebie już nie ma.
  • 0

Pyziak.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

dokładnie, śmierć = nicość. inaczej nie wiem jak to sobie wyobrazić.
  • 0

barteqx.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

No właśnie - nicość == śmierć.

Ciekawe czy coś jest po śmierci?

Spotkałem się z opinią, ze te wszystkie tunele i światełka poczas śmierci klinicznej to takie "artefakty" w mózgu spowodowane brakiem tlenu - ten ktoś był katolikiem, a mówił jak ateista...
  • 0

Refused.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Widzę że wiele osób nie rozumie tematu - nicość - nie ma nic - NIE MA MYŚLENIA, a wy odpowiadacie : "Ja myślę że", "wyobrazić" - te stwierdzenia już mówią nam o tym że nie da się wizualizować 'niczego' !

barteqx - o życiu po śmierci poczytaj na forum lub weź się za książkę - popostuj w dot. tego zagadnienia tematach jeżeli Cię to interesuje.
  • 0

RedHousePainters.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jak już tutaj wspomnieliście strasznie trudno wyobrazić sobie stan nicośći. Ale nie wiem dlaczego, mnie "nicość" kojarzy się z nieskazitelną wręcz oślepiającą bielą. Jeżeli ta owa Nicosć w ogóle istnieje to jestem dziwnie przeswiadczony, że jest to "miejsce" raczej nie czarne

Pozdrawiam
  • 0

Refused.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

RedHousePainters - wyobrażasz sobie nicość poprzez kolory ? nie ma kolorów, nie ma nic ! xD To jest naprawdę trudna teza, ale nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić nicości.
  • 0

ciemność.
  • Tematów: 21
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

nikt nie jest w stanie sobie wyobrazić nicości.

Otóż to :roll:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości oraz 0 użytkowników anonimowych