To zależy o jakiego opiekuna Wam chodzi, czy o "zwierzę" opiekuna, czy o ducha opiekuńczego.
O kontakt ze zwierzakiem trza by się zapytać jakiegoś szamana (takiego indiańskiego, nie maga szamańskyiego), albo druida bo oni się znają na takich sprawach na pewno lepiej niż ja:P Sam typ zwierzaka można wyczuć u siebie tak samo jak żywioł energetyczny, i potem można z kości tego zwierzaka zrobić sobie dobry talizman, albo amulet (ja będę miał z tym chyba mały problem bo wychodzi na to że moim zwierzakiem jest smok - żywioł zodiakalny powietrze + żywioł energetyczny ogień + urodzony w roku smoka + podobieństwo zodiaków Wagi i Smoka ( można sobie zrobić takie równanie

)) Ale wiedzę w te dziedzinie mam wąska więc nie traktujcie moich słów zbyt wiarygodnie.
A co do ducha opiekuńczego, to jest bardzo proste ćwiczenie (czytałem dawno i nie pamiętam szczegółów więc...) Wyobraź sobie wysoką górę pośrodku polany, na jej szczyt prowadzi tysiąc schodów, a na samym szczycie jet ogród, w nim czeka Twój opiekun. Wchodź powoli na szczyt zatrzymując się na każdym schodku na długość głębokiego oddechu, im będziesz bliżej tym bardziej będziesz odczuwać radość z nadchodzącego spotkania... pamiętaj, że twój opiekun jest bezgranicznie dobry i może odpowiedzieć na wszystkie twoje pytania.
( to jakoś tak z grubsza było, jeszcze czytałem wersję z windą i wewnętrznym "Ja", może to nie jest zbyt szczegółowe, ale zasada jest zazwyczaj ta sama, i sami możecie "upiększyć" to w taki sposób,żebyście odczuli to jak najbardziej skutecznie.