Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kontakt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

Kicu.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@UP Tylko szkoda, że ja tego nie obliczałem :D Jednak zostaję Ci to wybaczone, a twój tok rozumowania jest prawidłowy i mi pasujący. 1340 ras to zdolnych do podróży międzygwiezdnych to już bardziej imo prawdopodobna liczba. Poza tym wziąłem pod uwagę tylko naszą galaktykę, która w stosunku do rozmiarów całego wszechświata jest niczym.
  • 0

klaq.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

***Pomijajac juz to ze 0,002% daje 1340 a nie 134 000 ***

67 000 000 * 0.002 daje 134 000; włącz sobie kalkulator, sprawdź - każdy Windows jest wyposażany w ów funkcję.

Kazda z tych 137 tys miala by 500 planet do odwiedzenia, a niewiem jak rozwinieta cywilizacja by nie byla to i tak napewno na jednej planecie bedzie miec co badac przez cale dekady.. my naszej wlasnej jeszcze do konca nie znamy..

Dodam jeszcze od siebie, że część z tych 137 tysięcy posiadając już umiejętności podróżowania nie jest głupia i skanuje każdą planetę w poszukiwaniu nawet pewnych anomalii, u nas to sygnały radiowe, różna energia wypływająca z naszej planety. Jaki mądry podróżnik, odkrywca sprawdzał by każdą planetę bez żadnej wiedzy. Po co sprawdzać niektóre planety gazowe jeżeli szansa na życie tam jest dużo mniejsza niż na takim Marsie czy Ziemi dla ew. odkrywcy międzyplanetarnego. Oczywiście to tylko część z możliwości.

Użytkownik klaq edytował ten post 10.05.2012 - 22:21

• -2

MrOsamaful.
  • Tematów: 14
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

67 000 000 * 0.002 daje 134 000; włącz sobie kalkulator, sprawdź - każdy Windows jest wyposażany w ów funkcję.

Skoro 100% to 1 a 10% to 0.1, to 1% to 0.01, 0.1% to 0.001 oraz 0.01% to 0.0001, 0.001% to 0.00001

Więc 67000000 * 0.00002 daje 1340.
  • 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem co wy liczycie. W wszechświecie mogą istnieć miliony ras. Ale to nie jest powód by nas odwiedzać. Czy któryś z Was odwiedzał kiedyś kopce termitów albo mrowiska? Dla wysoko rozwiniętych cywlizacji tym właśnie możemy być - pozycją w międzygalaktycznej wiki. Jeśli już znajdziecie jakąś kolonię stworzeń to idziecie się z nimi witać w stylu: Hej jestem ziemianinem a Wy?
  • 3

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Kazda z tych 137 tys miala by 500 planet do odwiedzenia, a niewiem jak rozwinieta cywilizacja by nie byla to i tak napewno na jednej planecie bedzie miec co badac przez cale dekady.. my naszej wlasnej jeszcze do konca nie znamy..

Dodam jeszcze od siebie, że część z tych 137 tysięcy posiadając już umiejętności podróżowania nie jest głupia i skanuje każdą planetę w poszukiwaniu nawet pewnych anomalii, u nas to sygnały radiowe, różna energia wypływająca z naszej planety. Jaki mądry podróżnik, odkrywca sprawdzał by każdą planetę bez żadnej wiedzy. Po co sprawdzać niektóre planety gazowe jeżeli szansa na życie tam jest dużo mniejsza niż na takim Marsie czy Ziemi dla ew. odkrywcy międzyplanetarnego. Oczywiście to tylko część z możliwości.

Co prawda stary byk ze mnie - mam 28 lat i zdawalem mature bez kalkulatora pomocy, ale wiem co ta za urzadzenie i w Windowsie tez to cudo widzialem.. natomiast tobie radze zajrzec do linka ponizej, bo widze ze szkola sie nie wywiazala z obowiazkow.. ale nie winie ciebie, bo to wina nowego systemu (gimnazja itd)
http://www.math.edu.pl/procenty

Nastepnie zwroc uwage na czytanie ze zrozumieniem, bo piszesz tu o skanowaniu planetu w poszukiwaniu mozliwych warunkow do zycia na nim, ale przeciez w poscie byla mowa o 67 mln planet juz zamieszkalych przez mniej lub bardziej rozwiniete cywilizacje, wiec co skan tu do rzeczy?? :roll:
  • 0

wieslawo.
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Wyobraź sobie proszę ja Ciebie, że tu na ziemi jeszcze istnieją plemiona, które nigdy nie widziały człowieka z zewnątrz. Jeżeli przyjąć, że nasza galaktyka to nasza ziemia to w takim razie zupełnie niemożliwe jest by przy 6 miliardowej populacji dookoła, te ludy nigdy nie widziały innej cywilizacji prawda? A jednak prawdziwe.

Co więcej, nawet odkrycie takiej społeczności nie prowadzi do gromkiego witania. Raczej jest obserwacja, potem powolne wtapianie się w społeczność i poznawanie języka, rytuałów mentalności, tak by nie naruszyć ich naturalnych praw.....co jest cholernie trudne. Bo szlag mnie trafia, jak widzę wioski, w których przez tysiące lat było dobrze teraz biegają w koszulkach pepsi i piją z plastikowych butelek.
  • 4

Lawok.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Poza tym, 67 mln ras to dosyć mało jak na szacowane 50 mld planet w naszej galaktyce. Nie mówiąc już o tych przypuszczalnych 134 tys zdolnych do podróży kosmicznych. Daje to prawie 400 tys planet do przeszukania dla każdej rasy! Jedną z tych planet jest Ziemia. Szanse na trafienie tutaj są dosyć małe dla jednej rasy, a co dopiero dla kilku.

Użytkownik Lawok edytował ten post 13.05.2012 - 23:43

• 1

starscream.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

ponoć wszystko ma koniec a cywilizacje rozwinięte na ziemi zazwyczaj upadały i jest to normalne to czy może my jesteśmy najbardziej rozwinięci i na naszych barkach leży poznanie kosmosu. A jak latają gdzieś tam z dzidami polując na kosmodziki. Człowiek zejdzie na ich ląd i da im komputery, koszule ;p oraz okłamaną demokracje wyrządzi im krzywdy i odleci.

Użytkownik starscream edytował ten post 14.05.2012 - 09:22

• 0

Andy-1970.
  • Tematów: 22
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

@Lawok - właśnie, nasza galaktyka jest ogromna, a co dopiero wszechświat.
W ostatnich latach galaktyka trochę nam zmalała, głównie za sprawą filmów i seriali SF.
Może to stąd bierze się przeświadczenie że tak łatwo każdemu ufokowi tu trafić, chociaż w BSG kilka lat szukali ziemii.

Swoją drogą wspomniałem o BSG. Ci którzy obejrzeli całość wiedzą że autorzy nawiązali na końcu do początków naszej cywilizacji. Przez chwilę wyobraźmy sobie że tak właśnie było. Cywilizacja stąd zasiedliła kosmos a potem zapomniano o nas. Upadliśmy i powstajemy na nowo.... Kim są wtedy ufoki, które nas odwiedzają? - naszymi braćmi ;)
może to offtop, ale musiałem :)
  • 0

real.
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

• 2

ultimate.

Animam debeo !

• Tematów: 46
Reputacja znakomita