Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rodzina NOLi :-) nad Brazylią 03 stycznia 2012

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

bobolino.
  • Tematów: 2
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

. Kolejnym dowodem na to, że to nie lampiony jest to, że "światełka" gasnął po czym za chwilę znowu świecą.

Nie wiem, jak Ty patrzysz, ale ja obserwowałem każde migające światełko i KAŻDE, które zaczęło migać po chwili zgasło, nie odnowiło się.
To jest coś lampionopodobne. Kwestia jest taka, co tam włożyli pod lampion. Jak ja kupiłem lampiony, to była zwykła kostka nasączona łatwopalną substancją. Tam w miejsce tej "mojej" kostki można przyczepić cokolwiek innego, gdzie przy końcowym spalaniu zapalają się jakieś drobne materiały pirotechniczne, stąd ten efekt.

Lampiony moim zdaniem można wykluczyć, wszelakie balony również. Ruch tych punktów był zbyt różnorodny by efektem ich poruszania się mógłbyć wiatr.

Puszczałeś kiedyś lampiony? Sądząc po twojej wypowiedzi, NIE.
Bo gdybyś był na weselu, gdzie puszczane było parędziesiąt lampionów, w odstępie paru minut, przy dosyć silnym wietrze, to wiedziałbyś, że one poruszają się z różną prędkością, zależnie od pułapu.
ALE ZAWSZE W TYM SAMYM KIERUNKU!!!
Pokaz choć jeden lampion, który na tym filmiku poruszał się pod wiatr w stosunku do innych najbliższych.
Jeden poleciał, ale nie wyleciał z kadru, bo akurat trafił na lekki powiew wiatru.
Jaka jest perspektywa tego filmiku? Żadna, bo jest robiony na duuużym zbliżeniu, więc wygląda to tak, jakby jeden obiekt zawrócił.
Sprawa wyjaśniona?

Użytkownik bobolino edytował ten post 12.01.2012 - 19:37

• 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Po pierwsze, muszę zgodzić się Ellsem.
Jako dokumentacja ewentualnej obserwacji NOL-i film jest bezwartościowy. Nic nie można na jego podstawie ustalić. Ani oszacować odległości, ani wysokości, ani nawet rozmiarów kątowych nagrywanych obiektów. Nawet nie można mieć pewności czy filmowane jest niebo. Ot, przez kilka minut widzimy kilka migających i przemieszczających się kropek. I to wszystko. A przecież starczyło choćby na chwilę zredukować zoom i pokazać ujęcie w szerszym planie. Dzięki temu można byłoby przynajmniej określić położenie obiektów względem jakichś naziemnych punktów odniesienia. W związku z powyższym zdecydowałem, że nie będę nawet próbował zgadywać, co na tym nagraniu widać.

Postanowiłem jednak zastanowić się nad czymś innym. Po krótkim poszukiwaniu udało mi się dotrzeć do informacji dotyczącej tego, gdzie dokładnie dokonano obserwacji. Miejscem tym jest Campinas - przeszło milionowe miasto, które wraz z sąsiednimi miejscowościami tworzy obszar metropolitarny zamieszkany przez niemal 3 mln ludzi. Liczba potencjalnych obserwatorów spora. Innych, niezależnych nagrań zatem powinno być więcej. Tym bardziej, że wg relacji obiekty podobno znajdowały się na dużej wysokości i były obserwowane przez wiele minut. Niestety, takowych nie ma. Jest tylko kilka niemal identycznych filmików pochodzących od jednego i tego samego obserwatora. Nic więcej. Fakt ten każe mi wątpić w to, że nagranie jest autentyczne.
  • 3

bobolino.
  • Tematów: 2
Reputacja Żałośnie niska
Reputacja

Napisano

Do Mariush.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem twój wpis wyżej, ale dla mnie, to nagranie może być (i raczej jest) autentyczne.
Tyle, że przedstawia wypuszczone z ziemi "coś" a'la lampiony.
O to ci chodziło?

EDIT:
Zresztą, ta muzyka podłożona, ech, o czym my rozmawiamy...

Użytkownik bobolino edytował ten post 13.01.2012 - 19:06

• 0

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jak już wcześniej napisałem, nie można stwierdzić, czy filmowane jest niebo. Nie można nawet stwierdzić, czy obiekty widoczne na filmie (czymkolwiek by były) w ogóle latają. Podsumowując, widoczne na filmie światełka nazwałbym NONL-ami, czyli Niezidentyfikowanymi Obiektami Niekoniecznie Latającymi.
  • 2

XGOŚĆ.
  • Tematów: 11
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Coraz więcej "fejków" można znajeźć w sieci. Na pewno nie jest to żadne UFO. Nie są to petardy, fajerwerki, balony i lampiony. Bardziej wygląda mi to na jakieś celowe przygotowanie efektów na niebie, coś jak kręgi w zbożu.

Już od dłuższego czasu kusi mnie, aby zrobić UFO i puścić nocą nad miastem. W moim regionie nieźle wieje więc efekt może być niezły. Zobaczymy co ludzie wtedy nakręcą :)

Więc do dzieła, obal ten filmik i nakręć własny z lampionami!

Użytkownik XGOŚĆ edytował ten post 28.01.2012 - 01:19

• 0

Morningstar.

לוציפר

• Tematów: 25
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Może helikopter/myśliwiec korzystał z systemu flar. Jeśli filmowane jest niebo to od kiedy można Lampiony puścić w locie, to delikatna konstrukcja. Stawiam na flary

Użytkownik Carmel edytował ten post 29.01.2012 - 13:43

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych