Pierwszym , który zgłosił taakie zjawisko był Joseph Walker - na Narodowej Konferencji Badań Kosmicznych w 1962 stwierdził iż widział dwa dyskoidalne obiekty, które rzekomo uwiecznił na filmie.
Mercury 7 :

W kwietniu 1962 roku pilot Joseph Walker sfilmował 5 cylindrycznych i dyskoidalnych obiektów ze swojego pojazdu X-15. Inny pilot testowy informował o formacji UFO w czasie swojego lotu na pułapie 314,000 stóp.
NASA odmówiła ukazania wszelakich dowodów w tej sprawie - forografie jak i filmy nigdy niezostały ujawnione.
W kwietniu 1964 dwaj operatorzy radaru spostrzegli UFO śledzące kapsułe Gemini.
W roku 1965 FBI odebrała informacje iż informator NASA dzielił sie informacjami o UFO z dwoma Instytucjami Badającymi ten fenomen w Pittsburgu. Według akt FBI:
"Żródło ujawnia film na którym widać część promu która odłącza sie od całości i na ekranie pojawia sie obiekt UFO. Akta także zawierały rade dla pilotów promu 'Uważajcie na interesujace obiekty, ponieważ wasz statek jest wyposazony w urządzenia, które wykrywają te obiekty' "
Akta FBI zawierają teorie iż NASA posiada dowody na istnienie UFO , które niezostały pokazane opini publicznej. Jedną z takich relacji jest misja Gemini 4 ponieważ James McDivitt , pilot Gemini 4 potwierdził , że podczas swojej misji widział niezydentyfikowane obiekty latajace.
4 grudnia 1956 roku astronauta Borman i Lovell z misji Gemini 7 byłi zaangażowani w niżej pokazana rozmowę:
Gemini 7: 'Bogey' (niewiem jak tłumaczyć ten wyraz - to było chyba jakies hasło tej misji oznaczajace NOL) na godzinie dziesiatej, wysoko.
Kontrola lotów: Tu Houston, powtórz informacje, siedem.
Gemini 7: Mamy 'bogey' na godzinie dziesiątej, wysoko.
Kontrola lotów: Gemini 7 czy to jest 'booster' czy to jakaś aktualna obserwacja ?
Gemini 7: Mamy kilka, wyglądają jak szczątki. Aktualna obserwacja.
Kontrola lotów: Oceńcie dystans i rozmiar ?
Gemini 7: Mamy także 'booster' w polu widzenia.
12 września 1966 roku astronauci Gemini Richard Gordon i Charles Conrad złożyli raport do Kontroli Lotów , że ich pojazd jest obserwowany przez UFO z odległości 6 mil.
Niewyjaśniona relacja z misji Gemini 11:
13 września 1966 roku astronauci Charles Conrad i Richard Gordon obserwowali obiekt , który do dzis dnia pozostał sklasyfikowany jako niezydentyfikowany. Obiekt , który udało im sie nagrać na film, przemieszczał sie tak blisko Gemini 11 iż łatwo byłoby go rozpoznać gdyby był czymś znanym dla astronautów - obiekt nadal pozostaje tajemniczy.
20 lipca 1969 roku astronauci misji Apollo 11 postawili pierwszy krok na powierzchni Księżyca. Poniższa rozmowa odbyła sie pomiędzy załogą Apollo 11 a Kontrola Lotów:
Apollo 11: Co to było? Co to do diabła było? Tylko tyle chcem wiedzieć. Te maleństwa były ogromne, poruczniku ......... O mój Boże, nie uwierzy pan ...
NASA : Co ... co do diabła sie tam dzieje ?
Apollo 11: Oni tu są, pod powierznią.
NASA : Co tam jest ? Kontrola Lotów wzywa Apollo 11 ?
Apollo 11: Odbiór, jesteśmy tu , wszyscy trzej. Lecz odnależlismy jakichś 'gości'......... Byli tu przez jakiś czas w obrębie instalacji........ Mówie wam , że tu są inne obiekty latajace. Stoja w lini po odległej stronie przy krawędzi krateru .......

C.D.N.
[ Dodano: 2006-03-14, 13:53 ]
Otto Binder - pracownik NASA potwierdził, iz ta rozmowa była przechwycona przez amatorów radio-odbiorników , którzy dostali sie na kanał gdzie odbywała sie rozmowa. Neil Armstrong - zaprzeczał tej informacji. 17 marca 1990 roku ok. godziny 6:30 rano Radio-fascynat/amator Donald Ratsh, nasłuchiwał transmisji z Discovery - słyszał m.in takową rozmowę: "Houston, tu Discovery, mamy problem. Mamy pożar". Krótko po tym Ratsh twierdzi, iż słyszał następujące zdanie: "Houston tu Discovery, nadal obserwujemy obcy pojazd". Specjalista NASA Bob Oeschler potwierdził , iz w tej sprawie był prowadzone wielkie śledztwa ... poniewaz nzjadowały sie i takie teorie , że wiadomośc została wysłąna z Bazy Narodowej Agencji Bezpieczeństwa (Fort Made, Maryland).
Następne dowody z czasem wychodziły na światło dzienne. Jeden z pracowników NASA informował Oeschler'a , że Discovery był zaangażowany w incydent z UFO , który trwał 8 godzin. Podczas "spotkania" na pokładzie Discovery wystapiły problemy ze sprzętem elektrycznym.
Prezentacja Thomasa P. Stattford'a z NASA Channel (20 października 2002 r. - godz. 13:00-14:00) o misji NASA Gemini i Apollo i programach Apollo-Soyuz. W trakcie prezentacji Stattford wygłosił kilka ciekawych treści:
(godzina: 13:52) - "A teraz do miejsca , które znacie ... zwanego Stref'ą 51. Tam gdzie mamy ciała obcych. Wcześniej mielismy je w Roswell, ale to było zbyt publiczne miejsce , więc przetransportowano je do Strefy."
Reakcją tłumu był śmiech. Rozśmieszony tłum przerwał mu wypowiedź ... Stattford zniesmaczony tym iz został wysmiany po przerwie wywołanej śmiechem przeszedł od razu do tematu F-16, B-1 i innych samolotów testowanych w STrefie 51.
"Ludzie szukają informacji w aktach i sledzą te historie przez lata. Akta sa bardzo przekonywujace. Jedyną rzeczą , która przeszkadza w końcowych dowodach i sledztwach jest Rząd" - Edgar Michell - astronauta misji Apollo 14.
W kwietniu 1979 roku Rosyjski kosmonauta Victor Afanasyev potwierdził zauważenie Obcego pojazdu w przestrzeni kosmicznej - mówił:
"Myślę, że nie jesteśmy sami, odiwedza nas coś co jest spoza Ziemi. Obcy obiekt skierował sie w naszym kierunku, śledził nas lecąc 25/29 metrów od nas. Sfotografowaliśmy metaliczną "strukturę" , która miała 40 metrów długości. Film został skonfiskowany".
Gennadij Strekhalov, inni kosmonauta ze stacji MIR twierdzi:
"Podczas ostatnich dwóch ostatnich lotów widziałem "coś". Podczsa lotu w 1990 wezwałem Gennadij'ego Manakov'a , naszego komandora aby wyjżał prze okno - nizdążyliśmy w szybkim czasie umieścić filmu w kamerze. patrzeliśmy na Nową Funlandię, atmosfera byłą absolutnie czysta - nagle pojawiła sie jakaś sfera. Była piekna, lśniąca i gładka. Widziałem ją przez 10 sekund - nastepnie zniknęła. Czym była, jaki miała rozmiar ? Nie wiem do czego mógłbym to porównać - kształt był idealny. Poinformowałem o tym Kontrole Lotów, lecz niepowiedziałem, że widze UFO - powiedziałem , że widze niezrozumiały fenomen. Musiałem być skupiony i skoncentrowany w doborze słów , ponieważ niechciałem aby potem spekulowano co to mogło być".
Podczas dokowania do stacji MIR astronauta Musa Manarov sfilmował nieznany obiekt - mówi: "Pdczas kręcenia filmu ujrzałem coś dziwnego i myslałem że to coś odłączyło sie od naszego statku. Jendak nic niemogło sie odłączyć - niewłączyły sie żadne alarmy na pokładzie.