(ur. 24 sierpnia 1947 w Rio de Janeiro), zanim w wieku 38 lat zadebiutował jako autor powieści, był autorem sztuk teatralnych, reżyserem teatralnym, hippisem, a także pisał teksty piosenek dla najpopularniejszych w Brazylii gwiazd muzyki pop. Wkrótce potem zajął się dziennikarstwem telewizyjnym i pisaniem scenariuszy dla TV. Wychowany w katolickiej rodzinie, uczeń jezuickiej szkoły w poszukiwaniu swojej drogi duchowej poznał w młodości inne religie, sekty, tajemnicze ugrupowania. Przełomem w jego życiu była odbyta w 1986 pielgrzymka do słynnego hiszpańskiego sanktuarium Santiago de Compostella. "Mistyka tego miejsca wywołała we mnie taki wstrząs, że musiałem to opisać", wspominał po latach. Świadectwem tego przeżycia była opublikowana w 1987 roku książka "Pielgrzymka". Rok później powstał "Alchemik", który po pokonaniu początkowej nieufności wydawców stał się niezwykłym fenomenem wydawniczy i czytelniczym w wielu krajach wiata. Następnie wydał powieści "Brida" (1990), "Walkirie" (1992), "Maktub" (1994) oraz tytuły, które obecnie rywalizują z "Alchemikiem" na światowych listach bestsellerów: "Na brzegu rzeki Piedra usiadłam i płakałam" (1994), "Piąta góra" (1997). W 1997 wydał w Brazylii "Podręcznik wojownika światła". Jego najnowsza powieść to "Weronika decyduje się na śmierć", opublikowana w 1998 w Brazylii ma według zapowiedzi wydawców szansę stać się kolejnym światowym przebojem czytelniczym. Jego książki zostały opublikowane w 23 milionach egzemplarzy, w ponad 100 krajach wiata, w przekładach na 42 języki. Otrzymał dziesiątki prestiżowych nagród. Trzy tytuły Paulo Coelho trafiły na listy bestsellerów jednoczenie we Francji, Polsce, Szwajcarii, Argentynie i Brazylii. "Alchemik" jest zalecany do użytku w szkołach we Francji, Włoszech, Portugalii, Brazylii, Hiszpanii, w USA i na Tajwanie. Prawa do filmowej adaptacji tej powieści zostały zakupione przez Warner Brothers, zainspirowała francuskiego kompozytora Walter Taieba do stworzenia symfonii ("The Alchemists Symphony"), w Japonii powstał na jej kanwie musical, we Włoszech przedstawienie muzyczne Irlando Danieliego. Jej adaptacje teatralne powstają w Turcji, Norwegii, Boni, Chorwacji i Słowacji. Coelho dwa razy z rzędu zapraszany był na głośną konferencję w Davos, gromadzącą elity politycznego całego wiata. W roku ubiegłym został przyjęty na osobistej audiencji przez Ojca Świętego Jana Pawła II. Krytycy piszą, że jego symboliczny język przemawia nie do rozumu, lecz do serca. Czytelnicy a najwięcej ich ma wśród młodzieży, choć także Madonna i Julia Roberts uznają ją za ulubioną powieść wyznają, że "Alchemik" zmienił ich życie. Czy mamy do czynienia z mistrzem rozwoju duchowego ery globalizacji? Czy z umiejętnym trafieniem w gust masowej publiczności poddającej się nastrojom końca wieku ?
W wywiadzie dla "Zwierciadła" (październik 1999) autor wyznawał polskiej publiczności:
"Z moimi czytelnikami dzielę się jedynie doświadczeniem. Nie próbuję tłumaczyć im wszechświata. Nie wiem, co oznaczają znaki, omeny. Nie udzielam nauk. Jestem po prostu dobrym kompanem, ale na pewno nie mistrzem. Jestem starszym bratem, nie guru".