Jestem świeży na forum, ale śledzę paranormalne sprawy od czasu do czasu.
Nie wiem też czy ten wątek jeszcze żyje, ale po walce z mapami satelitarnymi Google i wikipedią i kilkoma jeszcze stronkami, pozbierałem do qpy Wasze dane i trochę tu rozbieżności geograficzno-nawigacyjnych muszę sprostować.
- Po pierwsze Łańcuch Medveditskhaya, który znajduje się na terenie obwodu wołgogradzkiego w Rosji, owszem, ma w sąsiedztwie miejscowości Mirnyy (деревня Мирный) i Zhirnovsk (город Жирновск), które też znajdują się w tymże obwodzie jednak to nie ten sam Mirnyy, który jest w Jakucji, we wschodniej Syberii, 20km za kołem polarnym w którym ulokowana jest największa na świecie kopalnia odkrywkowa diamentów "MIR".
- Wprawdzie wołgogradzkie Mirnyy i Zhirnovsk są niedaleko podejrzanych o tajne sprawy rosjan Jaru Kapustina(Капустин Яр) w obwodzie astrachańskim i nadwołżańskiego miasta Saratov (Саратов) stolicy obwodu saratowskiego, ale... no właśnie ale jest miejsce, które dorównuje swoją funkcją wyżej wymienionym i... jest to miasto o takiej samej nazwie czyli Mirnyy (juz trzecia w tej historii miejscowość o takiej samej nazwie) tym razem bardziej na północy Rosji usytuowane bo w obwodzie archangielskim. Również w tymże obwodzie, w sąsiedztwie Mirnyy jest miasto Plesetsk (Плесецк). Miasto, które powstało na początku lat 60' jako sowiecka baza rakietowa oraz kosmodrom. Obecnie rosjanie planują, aby kosmodrom plesiecki całkowicie przejął kosmiczną schedę Bajkonuru i stał się główną bazą lotów kosmicznych naszych wschodnich sąsiadów. Sam kosmodrom znajduje się na północ od miejscowości Plesetsk, nad rzeką Emtsa (Река Емца - tł. rzeka Zemsta
).
Cóż, konkludując: są trzy miejscowości Mirnyy (jest ich znacznie więcej, ale skupiłem się na tych co w tym wątku były wspomniane)

:
A. Mirnyy (Jakucja - wschodnia Syberia) - tam jest kopalnia diamentów "MIR" - więc to nie ona pyli na srebrno w Łańcuchu Medveditskhaya.
B. Mirnyy (obwód Wołgogradzki - na północ od Wołgogradu i na wschód od Saratowa) - ten gdzie są zdarzenia paranormalne.
C. Mirnyy (obwód Archangielski) - sąsiedztwo bazy rakietowej i bardzo aktywnego kosmodromu Plejstoceńsk nad rzeką Zemstą.
I jeszcze kwestia Jaru Kapustina - na satelicie widać tylko wioseczkę, obok sporą polanę, łąki i las, a także rzekę Wołgę - zatem nie wiem gdzie tam niektórzy dostrzegają jakieś infrastruktury militarne lub para-militarne.
Trzeba uważać na te nazwy - np. wieś Tunguska na syberii nijak się ma do faktycznej lokalizacji katastrofy sprzed wieku, a faktycznie mającej miejsce nad rzeką Kamienna Tunguska (wielu to kuma, ale wielu się myli).
Teraz, kiedy sprawy nawigacyjnie są uchierarchizowane, zapraszam do kontynuacji wątku.