Póki temat jest świeży, chciałbym zaproponować, do przedyskutowania, kilka zmian w kolejnej edycji ZS. Jako jeden z pomysłodawców/organizatorów, czuję się za to trochę odpowiedzialny. Na początek mały "audyt" wszystkich kategorii (głównym kryterium oceny poszczególnych kategorii jest liczba oddanych głósów):
- Największy wkład w forum - wrócę do niej przy kategorii Złoty Szarak Publiczności
- Najlepszy zwolennik - pierwsza kategoria, której sens jest dla mnie wątpliwy. Z roku na rok coraz trudniej jest zagłosować. Kilka opinii:
Tutaj to ciężka sprawa, bo zwolennicy z krwi i kości to na tym forum ginący gatunek (o ile nie wymarły), więc trzeba kombinować
Tak swoją drogą to właśnie w kwestii "zwolenników" mam naprawdę problem kogo wytypować. Kompletna pustka, może Universe24 jedynie mi chodzi po głowie.
Ze zwolennikami zawsze był problem. Łatwiej wytypować po jednostkowych przypadkach. Nie znam nikogo, kto byłby zawsze po tej samej stronie.
Krótko. Jak napisał Kazuhaki w komentarzach, coraz trudniej się zorientować kto jest zwolennikiem, a kto sceptykiem. Więc dwie pierwsze pozycje będą za konkretne tematy
Takich "uniwersalnych" zwolenników teoryj wszelakich, którzy kiedyś dość licznie reprezentowali forumową brać chyba obecnie brak (troli pomijam). Ale nadal są osoby, które w wybranych tematach zasługują na wyróżnienie.
W efekcie mamy mało oddanych głosów. Nie potrafię zaproponować tutaj niczego sensownego - bo trochę słabym pomysłem jest likwidowanie tej kategorii, pozostawiając kategorię Najlepszy sceptyk, która przecież...
- Najlepszy sceptyk - ...ma się dobrze. Nadal jest spora konkurencja wśród tego rodzaju użytkowników, a liczba głosujących jedna z najwyższych (jak zwykle z resztą). Forum zesceptyczało - czego ja nie uważam za coś złego. Taki jest po prostu fakt.
- Najciekawsze posty - OK
- Najwyższa kultura wypowiedzi - OK
- Najlepszy newsman - wrócę do niej przy kategorii Redaktor/Tłumacz
- Najlepszy moderator - OK
- Najlepszy debiut - OK
- Złoty Szarak Publiczności - ta kategoria zaliczyła chyba największy upadek, w stosunku do I edycji. I zarazem niechlubny rekord dziesięciu oddanych głosów. Nie będę owijał w bawełnę - bo tutaj akurat mam konkretną propozycję - zlikwidowałbym ją, a jednocześnie zmieniłbym nazwę kategorii Największy wkład w forum na Użytkownik roku - w domyśle ta kategoria miała być najważniejsza (wzorując się na Oskarach, a to jest właśnie pierwowzór Złotych Szaraków, to taki odpowiednik Najlepszego filmu/aktora/aktorki), a ta nazwa lepiej to podkreśla. Ma zarazem tę dowolność, która cechowała Złotego Szaraka Publiczności - nie chodzi tylko o pracę na rzecz forum, ale wszelki rodzaj aktywności, choćby tylko (i aż) pisanie postów, rozkręcanie dyskusji, etc. Więc kategoria ZSP staje się zbędna.
- Najlepszy Redaktor/Tłumacz - kategoria dodana w 2014, bez mojego udziału (!) Oceniam ją jednak pozytywnie. W ogóle to we wszystkich kategoriach, w których z góry narzucona jest lista użytkowników, których można nominować (redaktorzy/tłumacz, moderatorzy i poniekąd debiutanci), nie ma problemów z ilością głosów. Wygląda na to, że podanie na tacy wszystkich możliwości, ułatwia oddanie głosu
No i wracając do kategorii Najlepszy newsman - wg mnie, pojawienie się kategorii Najlepszy Redaktor/Tłumacz, powinno skutkować odcięciem kategorii Najlepszy newsman od artykułów. To powinna być kategoria dla osób, które zamieszczają jakieś... newsy. W tym słownikowym znaczeniu (zwłaszcza punkt 1).
Newsami są informacje kpiarza o konflikcie w Syrii, raporty Zaciekawionego nt. trzęsień/tornad/eboli/etc. oraz newsami jest to, co wrzuca nasz Profesor Księżycologii.
Tyle ode mnie. Teraz Wy - ale najpierw to co już było:
1)
Dodałbym też "Złotą Malinę" - to była fajna koncepcja. Szkoda, że poszła do kosza.
2)
Przydała by się kategoria "najlepszy temat w roku" też by można coś wybierać wtedy. Może na następny rok warto o tym pomyśleć.
Sądzisz, że ktoś by pamiętał w grudniu tematy ze stycznia, jak dziennie przybywa tu z 5 albo i więcej tematów?Przydała by się kategoria "najlepszy temat w roku" też by można coś wybierać wtedy. Może na następny rok warto o tym pomyśleć.
Ale Twój pomysł całkiem niezły, zmodyfikowałabym go jedynie na "Temat miesiąca"![]()
Dalszy ciąg dyskusji tutaj: http://www.paranorma...ia/#entry661563
3)
Jeżeli można jednak małą sugestię, to w przyszłym roku oddzieliłbym moment wstępu pisanego do danej kategorii, od momentu ogłoszenia wyników (zrobiłbym to w drugim wpisie).
Raz - zbuduje to napięcie (chociaż wiem, że duża część użytkowników i tak podlicza głosy wcześniej).
A dwa - pozwoli nasycić oczy treścią wstępu (a warto) i nie pominąć ogłoszenia właściwych wyników (co mi się znów przytrafiło przy pierwszej
Jeśli chodzi o mnie:
1) Ideą ZS jest nagradzanie , ale czy Złota Malina to znowu taka kara? Traktowałbym to z dystansem. Poza tym rozważyłbym jej powrót niekoniecznie w połączeniu z ZS.
2) Całkiem ciekawa propozycja, mi tam się podoba.
3) Ta też, jestem ZA, a nawet ZA.
PS: Pani Admin wskazała mi Pokój Opinii, ale ankiety, jak widać, brak. Więc może jednak tutaj?