Cześć!
Ostatnio przeglądałem pełnowymiarowe zdjęcia Egiptu i zobaczyłem coś na czubku Sfinksa, wie może ktoś co to takiego? Zamieszczam zdjęcie.
Napisano 04.08.2015 - 18:14
Jest to prawdopodobnie właz, który pozwala/ł dostać się do wnętrza Sfinksa.
Ooo, takiej właśnie odpowiedzi oczekiwałem, nigdy o tym nie słyszałem. Sprawdzał to ktoś w ogóle? W internecie nie widziałem o tym żadnych wzmianek, dlatego ująłeś to też "pozwala/ł"?. Rzeczywiście to wygląda jak właz, jest innego koloru i jest charakterystyczny ale dziwne mi się wydaje, że nikt o tym nie mówi.
Napisano 04.08.2015 - 19:23
Powyższy rysunek opublikował w roku 1913 w swoim amerykańskim niedzielnym wydaniu Times of India. O tych odkryciach mówi się dzisiaj rzadko.
Napisano 04.08.2015 - 20:52
Użytkownik Kazuhaki edytował ten post 04.08.2015 - 20:53
Napisano 04.08.2015 - 21:11
No niestety, ale tamta publikacja z marca 1913 roku dość szybko się wyjaśniła - w kwietniu wyszło na jaw, że artykuł był mistyfikacją dziennikarską:
http://trove.nla.gov...article/5392892
Napisano 04.08.2015 - 22:58
Albo jest to wypłaszczenie związane z tym, że głowa jest z grubsza zaokrąglona ale była wycinana ze skały o płaskim szczycie i został kawałek płaskiego, albo coś się tam kiedyś znajdowało - jakieś zwieńczenie głowy, rzeźba która się nie zachowała. Nakrycie głowy przypomina ceremonialną czapkę z okresu Starego Państwa, z trójkątnymi płaszczyznami za uszami i stylizowaną kobrą na czole. Tylko, że z kobry zachował się tylko niego wystający grzbiet na czole.
Więc kto wie - może na czubku głowy miało coś stać?
Napisano 04.08.2015 - 23:13
Napisano 04.08.2015 - 23:35
Warto zauważyć, że w okresie kiedy Egipt odwiedzał Napoleon Sfinks był przedstawiany z częścią "wypukłą" na czole prowadząca przez sam środek głowy, przez górę prawdopodobnie też która aktualnie jest trochę zdarta i nie wygląda tak efektownie. Z tej perspektywy rzeczywiście może to przypominać część węża którą przedstawił Zaciekawiony, jednak tak naprawdę trudno powiedzieć co tam było zważywszy na to, że sama głowa nie jest proporcjonalna do ciała i wiele razy mogła być przebudowywana.
Napisano 04.08.2015 - 23:46
I o to mi też chodziło. Nie muszą być zdjęcia tylko jakiekolwiek ilustracje. Nie orientuje się ktoś czy istnieje jakaś ilustracja ze starożytności przedstawiająca Sfinksa? Egipcjanie zbyt realistycznie nie malowali, ale Egipt odwiedzali też przedstawiciele innych ludów, Grecy, Sumerowie, Fenicjanie, Puntyjczycy. Może ktoś tam gdzieś uwiecznił jakiegoś Sfinksa.
Może za brakującym czubkiem stoją Asterix i Obelix, nosa to oni go ponoć pozbawili.
0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych