Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Coś dziwnego w domu ?

• Please log in to reply
13 replies to this topic

Revan27.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam !

Od blisko tygodnia w moim domu dzieją się rzeczy które nie do końca jestem w stanie wytłumaczyć i liczę na pomoc ale pokolei.

Zacznę od tego, że mieszkam w kamienicy w której głównie mieszka moja rodzina po za jednymi lokatorami. W zeszły poniedziałek zmarł mi wujek który mieszkał piętro niżej.

Od ponad tygodnia co noc słyszę jakby stukanie nad oknem co akurat tłumaczę sobię gołębiami na strychu. Jestem nocnym markiem, pracuje w nocy i kładę się praktycznie codziennie o 4 rano więc cały czas słyszę co dzieje się w mieszkaniu. Dwa dni temu nie pamiętam godziny ale na dosłownie kilka sekund zgasła mi lampka nad komputerem oraz w tym samym momencie zgasło radio w telefonie po drugiej stronie pokoju, natomiast telewizor i komputer działały bez problemu więc wykluczam tutaj sprawy z prądem. Później gdy kładłem się spać usłyszałęm jakby coś spadło w przed pokoju poszedłem sprawdzić i faktycznie z szafy spadły pudełka które teoretycznie nie miały prawa spaść gdyż były ułożene wręcz przyciśnięte do ściany na szafie daleko od jej brzegu. Dzisiaj rano gdy tata wrócił z pracy usłyszał ten sam huk, myślałem że to pudełka poszedł sprawdzić jednak tym razem nic nie spadło.

I tutaj moje pytanie do znających się bardziej niż ja na rzeczy ludzi czy może to być jakiś duch(wujka) ? Czy to tylko zwykłe zbiegi okoliczności ? Z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedź i proszę o wyrozumiałość.

• 0

Panjuzek.
  • Tematów: 20
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A nie mieszkasz przypadkiem w pobliżu jakichś kopalni?
  • 0

Revan27.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie mieszkam na południe ok Krakowa nie ma tutaj żadnych kopalni. Dodam, że wcześniej nie było niczego takiego a praktycznie codziennie siędzę do 3-4 rano więc bym słyszał.

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Co do prądu, to akurat nie byłbym przekonany na 100% czy nie było to przebicie. U mnie na przykład, kable majstry tak porozrzucali, że jak jest przebicie jakieś w instalacji, to wyłącza mi się światło i TV a nie wyłącza się router i komp. Także tutaj można upatrywać jakiegoś zwarcia chwilowego w instalacji.

Co do pudełek to Ci nie poradzę nic, bo o takich "faktach" ciężko dyskutować ;) nie zrozum mnie źle, ale praktycznie raz w tygodniu przynajmniej mamy tutaj szczekające firanki i znikające tosty, więc spadające pudełka albo faktycznie spadły albo podkoloryzowałeś (czego Ci nie zarzucam), tłumaczę tylko jak to odbieram.

Jeśli masz kamerkę/aparat foto to idź na strych i spróbuj postawić ją i skierować w miejsce gdzie słyszysz te odgłosy. Jeśli to jakieś zwierzaki, to przynajmniej to wyeliminujemy ;)

• 0

Revan27.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja właśnie wyeliminowałem przebicie ze względu na wyłączenie się równocześnie radia w telefonie który nie był podpięty do ładowarki :) Spoko ja nie biorę tego do siebie tylko szukam jakiegoś wytłumaczenia ;) Kamerki nie mam więc na strychu nic nie zrobie, byłem tam trzy dni temu i faktycznie jeden ptak gdzieś tam gonił ale wątpię by takie stukanie nad oknem powodował bo po prostu strych nie sięga nad okno. W każdym razie będę nasłuchiwał czy w najbliższym czasie się to powtórzy czy nie. 

• 0

Piotr_Dark.
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

Od razu mi się przypomina jak w moim starym mieszkaniu czasami słyszałem zamykające się drzwiczki od szafek w kuchni tak jakby ktoś energicznym ruchem je zamykał ..zazwyczaj były to dwa , trzy uderzenia i nastawała cisza..

Na początku wstawałem i chodziłem sprawdzać co to mogło być sugerując się ,że coś spadło itp ale nigdy nie znalazłem przyczyny..co najdziwniejsze zawsze te odgłosy były  w nocy. :o

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem ale nie ukrywam ,że było to dziwne.

Użytkownik Piotr_Dark edytował ten post 11.06.2015 - 19:07

• 0

Revan27.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zgadza się dom nawet bardzo stary bo to przed wojenna kamienica i na pewno ma ponad sto lat :) Pewnie jak byłem młodszy to też coś stukało w szklanki, ale to jest chyba normalne :)

• 0

bobi7700.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ja dorzucę tyle że to z pewnością nie przebicie  w instalacji, chociaż tak się to potocznie mawia, przebicie to nieco inne zjawisko, rzadziej spotykane w mieszkaniach, częściej w pojazdach i urządzeniach elektrycznych, w twoim przypadku chodzi o to że np. dwa gniazda są połączone jednym obwodem elektrycznym, i nie ma styku w puszcze przyłączeniowej (przed lub w pomieszczeniu) bądź przy tablicy rozdzielczej na bezpieczniku. Generalnie rozchodzi się o to że sprawę z prądem można łatwo wybadać i potwierdzić bądź wykluczyć i mieć z tym spokój raz na zawsze, koszt takiej elektrycznej diagnozy z naprawą nie powinien przekroczyć 50zł a i tak by to warto naprawić, nie z powodu „duchów” ale z troski o sprzęty RTV

Wiem że to nie elektroda ale opisuję temat a żeby zmobilizować kolegę do naprawy, a co za tym idzie wyeliminowania elektryczności z kręgu podejrzeń o nawiedzenie.

ps. Swoją drogą punkt za podzielność uwagi, słuchać radia z telefonu, oglądać tv i siedzieć przed kompem za razem to niezłe zamieszanie do ogarnięcia.

• 1

Revan27.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Jeżeli chodzi o problem z elektryką to po prostu nie brałem tego pod uwagę gdyż zdarzyło się to jak dotąd jeden raz, więc na razie nie myślę o naprawach, natomiast co do reszty to dzięki radiu lepiej mi się pracuje a tv chodzi tak sam od siebie.

• 0

D!vine.

超自然現象調查

• Tematów: 11
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zwykły zbieg okoliczności. :>

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Co do prądu, to akurat nie byłbym przekonany na 100% czy nie było to przebicie. U mnie na przykład, kable majstry tak porozrzucali, że jak jest przebicie jakieś w instalacji, to wyłącza mi się światło i TV a nie wyłącza się router i komp. 

To może krótka lekcyjka z elektryki :) To są FAZY i jest to zrobione umyślnie. Inna sprawa, że mogli to zrobić trochę bez pomyślunku np pod tą samą fazę podpieli lodówkę i telewizor 3 pokoje dalej. A właśnie FAZA może tłumaczyć zdarzenie, które miało miejsce w domu autora.

• 0

#12 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Jezeli to byl impuls bez pradu to komputer Ci sie nie wylaczy ale swiatlo mrugnie
  • 0

Revan27.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dzisiaj było spokojnie w nocy przynajmniej ja nic nie słyszałem. Na pewno to nie faza jak kolega pisał wyżej, bo tak jak wspomniałem radio było w telefonie który nie był podpięty do ładowarki. Mógł być to jakiegoś rodzaju impuls jak w poście powyżej.

• 0

Silv.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Hey dude!

Pudełka pełne czy puste? Jak puste, to może po prostu gdzieś zostawiłeś otwarte okno, zawiało mocniej i wiatr zwiał? Ew. masz kota czy coś w tym rodzaju? Też mógł zrzucić. Albo młodsze rodzeństwo czy coś chciało sięgnąć, zrzuciło, wystraszyło się i odbiegło? Kolejne stuknięcie bez zrzuconego pudełka może było w innym pokoju po prostu?

Stukanie - jeśli jest to dość stary dom, to czasem tak się dzieje. U mnie też uporczywie trzaskają szklanki i szafki tylko dlatego, że z półką jest coś nie halo, tak ją kilkanaście lat temu zrobiono no i tak sobie leży, da się przeżyć. Możesz spróbować nagrać, ale to raczej nic niezwykłego. Może stukało już jakiś czas, tylko po śmierci wujka zacząłeś się na tym bardziej skupiać?

Co do lampki - zmień żarówkę. A do telefonu - może przestało na moment odbierać radio i dlatego zgasło?

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych