Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwna rzecz z moim telewizorem.

• Please log in to reply
15 replies to this topic

Zanda.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam. Pragnę podzielić się z wami moim doświadczeniem nocnym a dokładniej z dziwną rzeczą która dzieje sie z moim telewizorem.
Od jakiegoś czasu, gdy siedziałem późno przed kompem czy nawet gdy już leżałem w łóżku i zasypiałem zauważyłem, że mój telewizor zachowuje się dziwnie a dokładniej (gdy jest wyłączony) dioda stanu On/Off zaczyna mrugać a telewizor wydaje dziwne buczenie. Niby nic dziwnego w tym gdyby nie fakt, że dzieje się to - jeżeli już - zawsze o 3 w nocy.. Wiem ze ktoś może powiedzieć że to wymyśliłem, że to jakaś tam godzina demonów czy inne tego typu rzeczy, chociaż z tego co wiem to ta godzina to 3:15, natomiast naprawde nie wiem co się dzieje. Jestem Elektronikiem więc sprawdzałem telewizor wewnątrz, wszystko jest okej. Raz gdy kładłem się i zaczęło sie to dziać, próbowałem włączyć telewizor i wyłączyć z myślą że może przestanie. Niestety nie.. Trwa to 2-3 minuty i samo przestaje..
Ktoś ma jakieś pomysły o co chodzi?

Telewizor mam marki "OK".
Pozdrawiam

Użytkownik Zanda edytował ten post 28.05.2015 - 20:29

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Mój TV też buczy, ale tylko jak jest ciemny ekran, jak jest jasno/jest dużo kolorów, to tego nie ma. Dekoder UPC to jest dopiero szatan, oglądam sobie coś a tu nagle na dekoderze same się kanały zmieniają, wyłącza się godzina, mruga na czerwono - no masakra :D

Ot, takie to małe złośliwości rzeczy martwych, nic paranormalnego. Proponuję zapytać w sklepie elektronicznym albo lepiej pana Ziutka, który w piwnicy naprawia TV - tacy spece wiedzą wszystko ;)

• 0

Zanda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziękuje za szybką odpowiedź ;) Uspokoiłeś mnie :D Mimo wszystko pierwszy raz się z takim czymś spotkałem ;D A ta godzina w takim razie to chyba zbieg okoliczności po prostu ;p Pozdrawiam

• 0

JachuPL.
  • Tematów: 7
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Mój TV też buczy, ale tylko jak jest ciemny ekran, jak jest jasno/jest dużo kolorów, to tego nie ma. Dekoder UPC to jest dopiero szatan, oglądam sobie coś a tu nagle na dekoderze same się kanały zmieniają, wyłącza się godzina, mruga na czerwono - no masakra :D

Ot, takie to małe złośliwości rzeczy martwych, nic paranormalnego. Proponuję zapytać w sklepie elektronicznym albo lepiej pana Ziutka, który w piwnicy naprawia TV - tacy spece wiedzą wszystko ;)

ogólnie z tymi dekoderami to też jest ciekawa sprawa, bo mam podobne objawy co Ty. Przykładowo, dekoder sam z siebie się włącza (nigdy sam się nie wyłącza), restartuje tuż po wyłączeniu, włącza się o losowych godzinach (zawsze w nocy) itd., więc na szczęście nic nam nie grozi :D

co do tematu,  może któryś kondensatorek przeoczyłeś, a on po prostu grzecznie i powoli sobie puchnie? Może to też być wina chwilowych spadków napięć w sieci (u mnie w 'starym' - '78 rok budownictwie czasem tak się zdarza) w związku z jej przeciążeniem.

Użytkownik JachuPL edytował ten post 29.05.2015 - 13:18

• 0

Zanda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Sprawdzałem kondensatory. Nie mam pojęcia czemu tak się dzieje. Chociaż jak widzę te tekturowe płyty na których teraz robią telewizory to właściwie wszystko możliwe..
Tak czy inaczej mogę chyba spać spokojnie ;)

• 0

tuptus.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tak, kondensatory na zasilaniu. Niekoniecznie muszą być spuchnięte, mogły zwyczajnie wyschnąć. Spadek w sieci o 5-10V i już przetwornica zaczyna wariować. A co do samo włączającego się dekodera to któryś z przycisków na tunerze (włącznik, ch+ ch-) albo ma zworę albo są zakurzone i też tak będą wariować. Jak przynoszą do naprawy, czy to TV czy dekoder to zawsze na pokwitowaniu piszę "dostał diabła" :)

• 0

NTM.

Nie dotykaj mnie...

• Tematów: 6
Reputacja Nieszczególna
Reputacja

Napisano

jak telewizor jest z tych nowych, modnych, z internetem i aplikacjami, to może po prostu pobiera aktualizację lub łączy się z serwerem? Albo próbuje tego dokonac, lecz nie może bo nie ma połączenia z Siecią?

• 1

set.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ale się boicie... BU! xD 

Sprawdź czy któryś z sąsiadów nie włącza o tej porze mocnego nadajnika bądź odbiornika fal radiowych albo czy w okolicy nie ma jakiejś bazy wojskowej...

• 0

Zanda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nie, bazy wojskowej na 100% nie ma xD Odbiornik fal radiowych.. Też nie wydaje mi się. Telewizor wewnątrz jest wyczyszczony, sprawdzałem na wszelkie sposoby połączenia itd. Telewizor nie jest na tyle nowy aby miał możliwość podłączenia się do neta. Możliwe że ten spadek w sieci. Wydaje mi się najbardziej prawdopodobne

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niektóre telewizory mają opcję aktualizacji programów lub włączenia na wybraną godzinę. Zdaje się że Samsungi przy włączeniu przypadkowo tej opcji włączają się standardowo o 3 lub 4 w nocy, z podgłośnieniem. Już tu było na forum kilka takich historii "telewizor sam się włączył w nocy, czy to duch?"

• 0

Jequon.
  • Tematów: 0
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

Zgodzę się z przedmówcami, co do dekoderów, to faktycznie w nocy między 3-5 rano ściągają aktualzację, lub ściągają na dysk filmy dla ppv. Tak działała cyfra. Dlaczego akurat w nocy? bo wtedy niby najmniej ludzi ogląda tv i nikomu to nie powinno przeszkadzać. Co do telewizorów, to pewnie smart tv działąją tak samo, ale nie sądze, że masz smart tv firmy OK.

U mnie często tak się dzieje z tv, albo wieżą jak córka dopadnie do pilota :)

• 0

Zanda.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może tak jeszcze kilka rzeczy odnośnie tej sprawy:
- Nie posiadam dekodera do tego tv
- Tv nie posiada opcji aktualizacji programu
- Tv nie posiada opcji włączenia się w danej godzinie (nawet gdyby się włączył to dioda by zgasła a nie zaczeła mrugać)
- Tv ani się nie podświetla (ekran) ani nic. Mruga tylko ta dioda i buczy. Przypominam że to trwa kilka minut

• 0

set.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Nagraj to i wstaw tutaj, z chęcią zobaczymy jak to wygląda i co słychać. Jak będzie się to działo to wstań, zapal światło i nagraj kamerką albo telefonem żeby była dobra jakość. JEżeli zależy Ci na zrozumieniu Twego problemu bardzo, nawet jak nie masz urządzenia nagrywającego to go pożycz. Nagranie będzie najbardziej wiarygodnym dowodem.

• 0

Ebola.

sceptyczny sceptyk

• Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

To raczej temat na elekroda.pl, chyba że jest na sali jakiś elektronik?:)

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Niekoniecznie, bo mój dekoder też wykazuje zdolności paranormalne, przed którymi klękają wszyscy technicy / serwisanci z Multimedia.

Podobno to ewenement, z którym się NIGDY nie spotkali (chociaż, szczerze mówiąc - ja im nie wierzę :D)

I tylko ta niewiara powstrzymuje mnie przed założenieniem podobnego tematu.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych