Skocz do zawartości


Zdjęcie

Lactobacillus rhamnosus i jego wpływ na zdrowie


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1

Solfuga.
  • Postów: 88
  • Tematów: 13
  • Płeć:Nieokreślona
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Pierwszy raz w historii tego bloga napiszę o probiotyku. Będzie o Lactobacillus rhamnosus. Jest to bakteria kwasu mlekowego działająca symbiotycznie w organizmie człowieka, bytująca w jelitach. Badania z ostatnich dwóch dekad jasno wskazują na to, że mikrobiota jelitowa ma istotny wpływ na zdrowie człowieka. Działając na metabolizm różnych związków w jelitach czy też syntetyzując je de novo oddziałuje na cały organizm. W związku z tym istotne jest by dbać o właściwe proporcje bakterii symbiotycznych w stosunku do tych patogennych.

 

Lactobacillus rhamnosus występuje w produktach fermentowanych, produktach mlecznych. W aptekach można go zakupić w postaci leków wydawanych bez recepty lub środków dietetycznych specjalnego przeznaczenia medycznego, na przykład Lakcid, Prolactiv, Trilac, Laximed, Lacidofil. W artykule skupię się na kilku schorzeniach, w leczeniu których gatunek ten może być pomocny oraz na bezpieczeństwie jego stosowania, a także na to jak może metabolizować niektóre spożywane przez nas substancje.

 

Najpierw badania toksykologiczne, badania sprawdzające bezpieczeństwo stosowania. W jednym z nich podawano dwa razy dziennie 1010 jednostek tworzących kolonię (o ile dobrze rozumiem z angielskiego, bo dawka jest dziwnie niska) osobom w wieku 66-80 lat przez cztery tygodnie. W teście udział wzięło 15 osób. Wyniki wskazują na brak niepożądanych czy też poważnych konsekwencji przyjmowania preparatu [1]. W kolejnym eksperymencie udział wzięły 34 osoby, 17 otrzymywało 1011 jednostek tworzących kolonię (CFU, nie lubię tego skrótu bo są też komórki CFU-s, CFU-Mon, CFU-G i inne, z których powstają monocyty czy granulocyty, a że skrót ten sam, może się komuś pomylić), 17 osób placebo. Badanie trwało 3 tygodnie. Sprawdzane osoby były zdrowe. Wyniki wskazują na brak działań niepożądanych i bezpieczeństwo stosowania [2]. Lactobacillus rhamnosus został także podawany niemowlętom, u których również nie powodował niebezpieczeństwa [3]. Istnieje jednak kilka doniesień o niekorzystnym działaniu tej bakterii, głównie w specyficznych przypadkach. Jednym z nich jest sytuacja, gdzie L. rhamnosus wywołał u osoby chorej na białaczkę, w trakcie chemioterapii, silne zakażenie jamy ustnej [4]. Kolejnym przykładem jest śmierć 80 letniej kobiety, w wyniku zakażenia opon mózgowych tą bakterią, jako powikłanie po zabiegu chirurgicznym [5]. Znany jest także przypadek 24 letniej kobiety, której podawano przed operacją probiotyk z L. rhamnosus, który, jak wykazały późniejsze badania, wywołał sepsę [6]. Wszystko jednak wskazuje na to, że w normalnej sytuacji spożywanie tej probiotycznej bakterii jest korzystne i bezpieczne.

 

Lactobacillus rhamnosus wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, dzięki czemu może być pomocny przy leczeniu grzybicy jelita. W jednym z badań wykazano, że działa antagonistycznie na wiele gatunków i synergistycznie z octanem sodu [7]. Udowodniono, że L. rhamnosus i L. reuteri hamują metabolizm Candida albicans, prowadząc do śmierci grzyba [8], [9]. Opisywana bakteria ma korzystny wpływ nie tylko na jelita przy zakażeniach grzybiczych. Wykazano na szczurach, że działa wspomagająco przy wrzodach żołądka [10]. L. rhamnosus zmniejsza też przepuszczalność ścian jelita [11], dzięki czemu może być pomocny przy chorobach takich jak celiakia czy zespół jelita drażliwego oraz przy alergiach pokarmowych. Ponad to wykazano, że gatunek ten wpływa na metabolizm izoflawonów. Przekształca on daidzeinę w genisteinę i wpływa na powstawanie ekwolu [12]. Są to związki o działaniu estrogenowym, zwane fitoestrogenami, które mogą pomagać w redukcji masy ciała, osteoporozie, nowotworach hormonozależnych i innych chorobach.

 

Ciekawym okazało się podwójne badanie na myszach z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi, czyli z nerwicą. Za pierwszym razem podawano im 10^9 jednostek tworzących kolonię L. rhamnosus, drugiej grupie podawano roztwór soli. Probiotyk wykazywał działanie korzystne przy powyższym zaburzeniu. Za drugim razem myszy z OCD (zaburzeniem obsesyjno-kompulsywnym) podzielono na grupę otrzymującą L. rhamnosus, grupę otrzymującą roztwór soli oraz trzecią grupę, która otrzymywała fluoksetynę – lek przeciwdepresyjny i przeciwnerwicowy. Badanie trwało 4 tygodnie, a jego wyniki wskazują na to, że probiotyk działał porównywalnie do fluoksetyny [13], można zatem sądzić, że suplementacja L. rhamnosus może okazać się pomocna przy leczeniu zaburzeń depresyjnych i nerwicowych.

 

Lactobacillus rhamnosus wykazuje pozytywne działanie przy chorobach alergicznych. Według wielu badań działa korzystnie przy astmie, porównywalnie do budezonidu (przeciwzapalnego i przeciwalergicznego leku steroidowego) [14], tłumi nadaktywność oskrzeli czy eozynofilię (nadmiar granulocytów kwasochłonnych) płuc [15], łagodzi objawy alergiczne skóry i płuc [16], kolejna publikacja naukowa również wskazuje, że suplementacja L. rhamnosus pomaga w nadaktywności oskrzeli i łagodzi stan zapalny przy astmie [17]. Jedno z badań na myszach wskazuje także na to, że spożywanie podawanie przed poczęciem, w czasie ciąży i w trakcie laktacji L. rhamnosus znacznie zmniejsza ryzyko chorowania na astmę u potomstwa [18]. Kolejną chorobą alergiczną jest atopowe zapalenie skóry, przy którym L. rhamnosus także działa wspomagająco według wielu badań [19], [20],  [21], [22], [23], [24], [25].

 

Leptyna to hormon wydzielany przez komórki tłuszczowe. Reguluje ona poziom głodu, odpowiada za zwiększenie aktywności lipolizy (rozkładu tłuszczy z tkanki tłuszczowej) i zmniejszenia aktywności lipogenezy, czyli gromadzenia tłuszczy w tkance tłuszczowej, działa zatem korzystnie przy otyłości i odchudzaniu. Adiponektyna to kolejny hormon wytwarzany przez adipocyty (komórki tłuszczowe), który reguluje metabolizm tłuszczy, korzystnie wpływając na prewencję miażdżycy czy otyłości. Niewłaściwa regulacja tych hormonów może przyczyniać się do miażdżycy, otyłości, cukrzycy typu 2, obżarstwa i innych problemów. Przeprowadzono badanie na myszach będących na diecie wysokotłuszczowej. Podawano im L. rhamnosus i L. plantarum. Następnie przeprowadzono analizy, które wskazywały na pozytywne zmiany przy stężeniu cholesterolu, trójglicerydów. Masa ciała myszy spadła, a stężenia leptyny i adiponektyny wzrosły [26]. Istnieje więcej badań, dowodzących temu, że L. rhamnosus zwiększa poziom adiponektyny w organizmie [27]. L. rhamnosus wpływa także korzystnie na ochronę wątroby przy spożywaniu etanolu [28], [29], [30] oraz przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby [31]. Przeprowadzono także badania na ludziach pod kątem otyłości. Kobietom i mężczyznom podawano 1,6 x 10^8 jednostek tworzących kolonie L. rhamnosus dwa razy dziennie, wraz z inuliną i fruktooligosacharydami (prebiotyki). Eksperyment trwał 24 tygodnie. Zauważono, że o ile u mężczyzn efekt przeciw otyłości był niewielki, tak u kobiet miał znaczące działanie [32].

 

Sprzężony kwas linolowy działa korzystnie na profil lipidowy organizmu, wspomaga odchudzanie, łagodzi objawy alergiczne i wzmacnia ochronę organizmu przeciw wirusom. Jak się okazuje, bakterie L. rhamnosus potrafią w ludzkim jelicie syntetyzować ten związek [33] w ilości wystarczającej by wywołał efekt biologiczny, redukujący masę [34].

 

Podsumowując, suplementacja probiotykiem z Lactobacillus rhamnosus w normalnej sytuacji powinna być bezpieczna. Bakteria ta bytując w naszych jelitach może poprawić odporność, wspomóc odchudzanie, zadziałać przeciwmiażdżycowo, uregulować uczucie głodu, złagodzić objawy niektórych chorób autoagresywnych.

 

Źródła: 
1. http://www.ncbi.nlm....pubmed/25438151
2. http://www.ncbi.nlm....pubmed/20691131
3. http://www.ncbi.nlm....pubmed/19264721
4. http://www.ncbi.nlm....pubmed/25115834
5. http://www.ncbi.nlm....pubmed/21352851
6. http://www.ncbi.nlm....pubmed/21848974
7. http://www.ncbi.nlm....pubmed/12117257
8. http://www.ncbi.nlm....pubmed/22811591
9. http://www.ncbi.nlm....pubmed/19703242
10. http://www.ncbi.nlm....pubmed/17395175
11. http://www.ncbi.nlm....pubmed/25517879
12. http://www.ncbi.nlm....pubmed/21365446
13. http://www.ncbi.nlm....pubmed/24257436
14. http://www.ncbi.nlm....pubmed/24735374
15. http://www.ncbi.nlm....pubmed/22548208
16. http://www.ncbi.nlm....pubmed/21386995
17. http://www.ncbi.nlm....pubmed/20592920
18. http://www.ncbi.nlm....pubmed/17359385
19. http://www.ncbi.nlm....pubmed/23957340
20. http://www.ncbi.nlm....pubmed/22742655
21. http://www.ncbi.nlm....pubmed/22702506
22. http://www.ncbi.nlm....pubmed/20687891
23. http://www.ncbi.nlm....pubmed/19555432
24. http://www.ncbi.nlm....pubmed/19496662
25. http://www.ncbi.nlm....pubmed/17250703
26. http://www.ncbi.nlm....pubmed/25518825
27. http://www.ncbi.nlm....pubmed/23313485
28. http://www.ncbi.nlm....pubmed/24987799
29. http://www.ncbi.nlm....pubmed/23618528
30. http://www.ncbi.nlm....pubmed/22093263
31. http://www.ncbi.nlm....pubmed/24475018
32. http://www.ncbi.nlm....pubmed/24299712
33. http://www.ncbi.nlm....pubmed/20075628
34. http://www.ncbi.nlm....pubmed/16807088

 

Źródło: http://polowanie-na-zdrowie.blogspot.com/2014/12/lactobacillus-rhamnosus.html


Użytkownik Solfuga edytował ten post 28.12.2014 - 20:08

  • 0



Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych