Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pałac Zamoyskich

pałac zamoyskich klemensów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

Ziio.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam!

Jestem tu nowa,  i od razu chciałam zapytać, czy ktoś słyszał jakieś interesujące rzeczy związane z pałacem Zamoyskich w Klemensowie (nieopodal Szczebrzeszyna) 

http://www.polskaniezwykla.pl/pictures/original/44869.jpg 

Istnieją jakieś legendy z nim związane? oczywiście mowa o duchach...

Dziękuję za informacje!

• 0

#2 Gość_c✪nvers

Gość_c✪nvers.
  • Tematów: 0

Napisano

Jestem z Zamościa. Nie ma nic. Ale ponoć w jedym z pomieszczeń w ratuszu zamojskim straszy :D

• 0

pishor.

sceptyczny zwolennik

• Tematów: 275
  • Artykułów: 16
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Coś tam jednak ludzie gadają.

Jak każda tego typu budowla również i pałac w Klemensowie ma swoje legendy i historie. Podobno w jego piwnicach została żywcem zamurowana ciężarna księżna oskarżona o mezalians  a samobójstwo popełniła jej piastunka, która  skacząc ze środkowego balkonu nie godziła się na los jaki spotkał Księżną.

Lokalna ludność przekazuje sobie z pokolenia na pokolenie inne informacje mówiące o tym że w Pałacu zamurowano nie jedną, ale dwie kobiety w stanie błogosławionym . W całym okalającym pałac parku znajduje się kilka podziemnych lochów prowadzących do budynku jednak do chwili obecnej nie pozwolono ich odmurować.

Podobno nocą w pałacu usłyszeć można płacz dziecka i jego matki dobiegający z lochów. Ci co widzieli zjawę opisują ją jako ubraną na biało kobietę bądź też zakonnicę. Późnym wieczorem można tu również usłyszeć odgłosy kroków niewidocznego bytu przemierzającego parkowe alejki oraz śmiech dobiegający z pałacowych korytarzy.

źródło

• 0

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Czasem mam wrażenie że takie legendy pączkują jak miejski mit - gdy mit dojdzie do jakiejś okolicy, stały schemat podczepiany jest pod warunki lokalne. Jeśli mit mówi o porwaniu dziecka w supermarkecie, to będzie wędrował, tak, że najpierw będzie to Leclerc w Tczewie, potem Auchan w Makowie, potem Kaufland w Białej Podlaskiej itd. Na tej samej zasadzie stała opowieść o diable co chciał głazem kościół przywalić spowodowała, że każdy większy głaz w okolicy zaczął być nazywany diabelskim, i stąd 70 bliźniaczo podobnych "lokalnych legend", na tej zasadzie w każdym pałacu ma straszyć duch kobiety, najlepiej zamurowanej za życia, a każdy zamek posiadać tunel prowadzący kilometrami do kościoła, który kiedyś gdzieśtam widział jakiś chłopiec.

• 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych