Zamek Frankensteina i zjawiska które się tam dzieją.
Witam was, to mój pierwszy temat nie licząc przywitania proszę o maksymalną krytykę, w celu nauki na przyszłość
Zapewne każdy z was zna ten zamek głównie z bajek i opowieści, jeśli usłyszymy nazwisko Frankenstein, pierwsze co przychodzi nam na myśl to wampiry i Transylwania. Prawda jest całkiem inna, przynajmniej z tego co mi udało się znaleźć i zbadać. Zamek wspomnianego Frankensteina leży niedaleko Darmstadt w Niemczech. Został zbudowany w roku ok. 1250 przez Konrada Reiz von Breuberge. Na początku był to gród, lecz w roku 1292 został przebudowany na zamek. W latach 1673 - 1734 obiekt zamieszkiwał niemiecki alchemik oraz filozof Johann Conrad Dippele. Najprawdopodobniej był on prawzorem Frankensteina z powieści Mary Shelley. I tu zaczyna się wszystko plątać, prawda ? Już tłumaczę
Jednym z władców wspomnianego zamku był filozof i alchemik, w powieści Mary Shelley (spodziewam się, że bardziej kojarzycie film pt. Frankenstein) Otóż ta pani nazwała wspomnianego władce tak jak w tytule, niektóre wieści donoszą, że wspomniany władca rzeczywiście miał takie przezwisko. Lecz w rzeczywistości nosił nazwę Johann Conrad Dippele.
Oto zamek Johann-a, obecnie popadł w ruiny. Niestety wielkość zdjęcia się zmieniła, ponieważ nie do końca ogarniam serwer hostujący. Mam nadzieję, że nie robi to wam problemu.
Kontynuując w tamtych czasach wiele osób starało się dojść do jednego- tajemnicy życia, a co za tym szło- eliksiru życia. Johann był jednym z tych, duchowni nazywali go krewnym szatana, dlaczego ?
Otóż podobno wykopywał on ciała ludzi z cmentarza i znosił do swojej pracowni, opowieść nie kończy się " I żyli (w tym wypadku żył) długo i szczęśliwie" Frankenstein niedługo po wypiciu wykonanego eliksiru zmarł, chyba nie trzeba tłumaczyć dlaczego. W przyszłości w zamku nie działo się nic szczególnego.
Przed rokiem 1968 w posiadłości wybudowano restaurację. W 1976 roku amerykańscy żołnierze stacjonujący w Darmstadt stworzyli w tym miejscu festiwal Halloween. Od tego czasu jest on jednym z największych festiwali w Europie. Lecz po latach zamek niezupełnie zamek został "opuszczony". Wiele wieści donosi, że dzieją się tam zjawiska paranormalne, m.in. duch na kaplicy.
Do stworzenia tego tematu szczególnie zainspirował mnie odcinek "Łowców duchów" muszę przyznać, że szczególnie mnie zdziwił, znaleźli dosyć mocne dowody które zostały potwierdzone. Polecam wam oglądnięcie tego filmu, naprawdę ciekawy. Osobiście uważam, że w tym zamku rzeczywiście może się coś dziać, przez ten czas twierdza obrosła w legendy, lecz niektóre z nich szczególnie odróżniają się od innych, mam nadzieję, że będzie wam się podobało i będzie o czym dyskutować
Oto wspomniany film, jeśli namieszałem to piszcie postaram się poprawić Pozdrawiam
Tutaj zamieszczam źródła: "http://planergo.com/...-Frankensteina/", "http://pl.wikipedia.org/wiki/Frankenstein"
Użytkownik marcel0908 edytował ten post 21.06.2014 - 07:47