Skocz do zawartości

Zdjęcie

Psychokineza i jej rozdzaje

psychokineza rozdzaje telekineza

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wyróżniamy naprawdę wiele odmian psychokinezy. W artykule chciałbym przedstawić ich jak najwięcej.

Zacznijmy od pojęcia psychokinezy:

Psychokineza jest fizycznym wpływaniem na otoczenie za pomocą umysłu.

1. Telekineza

85337871154197327534.jpg

Jednym z najbardziej podstawowych i znanych jest telekineza.

Umiejętność poruszania przedmiotami na odległość  siłą umysłu lub zniekształcanie ich bez użycia siły fizycznej.

2.  Lewitacja

64234965142821589128.jpg

Unoszenie się obiektów fizycznych poprzez przełamanie siły grawitacji.

3. Atmokineza

Zdolność kontrolowania warunków atmosferycznych przy użyciu siły umysłu

4. Materializacja

Zdolność materializowania przedmiotów przy pomocy siły myśli.

5. Biokineza

Umiejętność wpływania na wygląd nasz lub innych organizmów (zmiana koloru oczu, wzrostu, włosów, zmiana wagi itp.)

6. Hydrokineza

79230832746552604780.jpg

Zdolność manipulowania cieczą i wytwarzania jej

7. Pirokineza

22960196163652923319.jpg

Zdolność manipulowania ogniem  i wytwarzaniem go.

8. Elektrokineza

34882232900917723394.jpg

Zdolność manipulowania elektrycznością i jej przepływem.

9. Chronokineza

38112997809504004931.jpg

Zdolność manipulowania czasem i jego przepływem.

10. Fotokineza

52520095923026868844.jpg

Zdolność kontrolowania światła; jego nasycenia, siły, koloru.

11.Aerokineza

69321039152882267077.jpeg

Umiejętność kontrolowania gazów i czasem także zmian stanu skupienia.

12. Geokineza

Zdolność zmieniania przejrzystości bądź kształtu materiału krystalicznego.

13. Witakineza

Zdolność leczenia, uzdrawiania siebie lub innych organizmów

Istnieje jeszcze kilka "kinez", lecz bez problemu można je wpleść w te wypisane.

Wyróżniamy także:

inokinezę

audiokinezę

gyrokinezę

magnetokinezę

( Są to najrzadziej odnotowywane przypadki )

źródło: http://pl.wikipedia....ki/Psychokineza

Ps: Przepraszam, znowu popełniłem błąd w nazwie tematu. 

Użytkownik Kazuhaki edytował ten post 24.04.2014 - 23:51

• 0

Aracz.

Armata to broń popularna

• Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Dobra, niektóre z nich zrozumiem że mogły by być nawet prawdopodobne. Jednak ta chronokineza wydaje mi się najbardziej absurdalna. W końcu czas to nie wartość, tylko, że tak to ujmę, moment od czegoś, do czegoś. Nie da się go cofnąć, bo on jest ciągle. By cofnąć się w czasie, trzeba by dokładniej wszystkie cząsteczki świata cofnąć do poprzedniego stanu. 

A przynajmniej tak to wygląda z tego, co wiemy w dzisiejszych czasach, i wydaje się niemożliwe, by czas był czymś pokroju odległości. Gdy mamy metr, możemy zrobić krok w przód, a później w tył. Ale z czasem tak zrobić nie można, bo on jest teraz. Jakby być pod ścianą w pokoju 1x1 metra i zrobić krok do przodu, a przy tym ciągle być od drugiej ściany oddalonym o metr. Przebyliśmy go, ale on nie minął. 

Za to możliwa jest podróż w przyszłość. Polega ona na tym, by cząsteczki danego ciała poruszały się wolniej, niż innego. Czyli wszystko w okół tego ciała trwa, ale ono pozostaje we wcześniejszym stanie. Tak samo spowolnienie czasu - tyle, że cząsteczki ciała muszą poruszać się szybciej. 

Dla tego ta chronokineza musiała by być taką w jedną stronę, by istnieć. Nie możliwe jest jak dla mnie nawet paranormalne, nie naukowe, cofanie się w czasie, bo jest po prostu wbrew prawom wszelkiej możliwej fizyki.

No i tak, to, o czym piszę, piszę na podstawie tego co zapamiętałem z programu telewizyjnego dosyć długi czas temu, więc możliwe, że napisałem coś z błędem, ale nie jestem tego do końca pewien. 

• 0

Wszystko.
  • Tematów: 74
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Ten filmik z youtube w punkcie atmokineza to pokaz normalnych trików. Jeśli chcesz kazuchaki, wyjaśnię je w pw.
  • 0

Kazuhaki.
  • Tematów: 176
  • Artykułów: 6
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Chciałbym urozmaicić trochę temat i zapytać was, która zdolność wy chcielibyście posiadać :)

Ja osobiście marzę o hydrokinezie i o lewitacji.

• 0

Aracz.

Armata to broń popularna

Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

A ja to bym chciał telekinezę, lewitację i materializację. 

Tyle możliwości. Można sobie wyprodukować co się chce, trollować ludzi odsuwając im krzesła spod tyłka na (prawie) dowolne odległości, a w razie potrzeby można sobie szybko odlecieć. To by było życie...

• 0

Slimok.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bawi mnie to, że niektórzy twierdzą, że tego nie da się zrobić :D

np, ZUS ma Witakineze :} Politycy Materializację :D

A tak na serio....sama materializacja jest raczej niemożliwa chyba, że działałaby na zasadzia teleportacji tzn. Myśle o sztabce złota i ją dostaje ale ona znika z jakiegoś banku bo jakby dało rady coś materializować z niczego to wszechświat by się zapadł :D

Sam chciałbym umieć tele,hydro i witakineze(ale nie tą co ZUS :] ) może jeszcze piro i krio (tej tu nie ma, możesz dopisać)

• 0

Auegamma.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam,

ooooookej... dzielić włos na 4 można zawsze, podobnie jak komplikować sprawę dorzucają coraz to nowe i nowe -kinezy, krzykiem mody jest Technokineza (kontrolowanie urządzeń elektrycznych jak kukiełkami, nie ściemniam...) i Umbrakineza, (kontrolowanie cienia, cienia na miłość boską!) a przecież część tych umiejętności jest komplementarna, przykład? Pyrokineza i Cryokineza, gdzie jedno to podnoszenie temperatury obiektu, a druga powoduje opadanie temperatury, aka: działają z tym samym mechanizmem, ale w różne strony. Podobnie cała ta Fotokineza i Umbrakineza, które w zasadzie są tą samą umiejętnością z różnicą w postrzeganiu.

Tak że, zamiast komplikować sprawę, może lepiej było by po prostu ogarnąć to jak to jest? I zamiast skupiać się na tych umiejętnościach jak na cechach super bohaterów, może lepiej zrozumieć że nie tak wiele jest potrzebne do ogarnięcia tego tematu? Może tak trochę praktyki by się przydało by sprawdzić czy w ogóle jest to możliwe?

I tak tak, zgadzam się z tym że Chronokineza jest lekko naciągana, ale wystarczy zmienić definicję na zmianę subiektywnego postrzegania czasu, bez skoków w przyszłość czy przeszłość, i cała sprawa zacznie nabierać sensu. Dla ciekawych, fotamecus ;)

Pozdrawiam,

Auegamma

• 0

Inne tematy z jednym lub większą liczbą słów kluczowych: psychokineza, rozdzaje, telekineza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości oraz 0 użytkowników anonimowych