Skocz do zawartości

Zdjęcie

Spadochron na Marsie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

Sventer.
  • Tematów: 37
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Cześć wszystkim, nurtuje mnie pewnie pytanie. Jak działa spadochron na Marsie? Czy jest wstanie spełnić swoją funkcję skoro tam nie ma powietrza?

• 0

Kronikarz Przedwiecznych.

Ten znienawidzony

• Tematów: 272
  • Artykułów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Cześć wszystkim, nurtuje mnie pewnie pytanie. Jak działa spadochron na Marsie? Czy jest wstanie spełnić swoją funkcję skoro tam nie ma powietrza?

Nie działa :) przecież potrzebuje atmosfery aby mieć możliwość zmniejszenia prędkości opadania. Na pewno spadochrony spełniające swoją rolę "u nas", tam by się nie sprawdziły. Być może inna budowa, inne zasady działania i inna konstrukcja, po dokładnych badaniach, i coś byśmy wymyślili na wzór naszego spadochronu ziemskiego. 

Niemniej fajne pytanie i zagwostka :)

• 0

Tesla.
  • Tematów: 1
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Bardzo rzadką, ale Mars ma atmosferę. Spadochron tam, raczej jest wykorzystywany do ustawienia obiektu odpowiednią stroną, niż do hamowania.

• 0

Sventer.
  • Tematów: 37
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

No właśnie pytam dlatego, bo na Marsie używano spadochronów. Wpadłem na to pytanie oglądając jakiś program gdzie wysyłali pierwszego łazika na Marsa. Na symulacji pokazany był spadochron ale przecież on w ziemskich warunkach działa z powietrzem tak jak skrzydła samolotu. Ja wiem, że Mars ma tam jakąś atmosferę ale przecież na Marsie nie ma tam powietrza, skład atmosfery jest zupełnie inny. W przeważającej ilości jest tam dwutlenek węgla, który możemy traktować jako gaz nośny dla spadochronu ale czy to tak rzeczywiście działa. Nie wiem nie jestem fizykiem, może ktoś ma jakieś rozwiązanie.

Znalazłem także taki artykuł, niby nic ale zawsze jakaś informacja.

http://www.geekweek....osity-na-marsie

• 0

Człowiek S.

J.zie.cep.

• Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Oglądałem niegdyś plany zrzucenia jakiegoś łazika na marsa, opierał sie na spadrochronie fukcja sterownicza i spowalnienie, silniczkach odrzutowych, hamowanie, i poduszkach pow. zabezpieczenie przed upadkiem ;)

Użytkownik drop edytował ten post 21.01.2014 - 18:07

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Powietrze tam jest, i uzycie spadochronu dla wytracenia prędkości opadania w atmosferze Marsa ma sens i jest stosowane. Wszystkie marsjańskie misje bezzałogowe, których celem było dotarcie na powierzchnię Czerwonej Planety, były realizowane z uzyciem spadochronu.

Spadochronu uzyto równiez podczas ostatniego lądowania Curiosity.

81307961281007055495.jpg

http://ksj.mit.edu/s...ingSequence.jpg

• 2

Zaciekawiony.
  • Tematów: 85
  • Artykułów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Atmosfera Marsa jest rzadsza, ale jest, inaczej jak miałyby tam szaleć burze pyłowe? Średnie ciśnienie to 600 Pa, czyli 1% normalnego ziemskiego, choć na dnie niektórych zagłębień osiąga wartość dwukrotnie wyższą. Spadochrony mogą zatem wyhamowywać, choć aby spełniały swą rolę powinny być większe niż ziemskie.

• 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Z racji rzadkości marsjańskiej atmosfery, spadochrony są stosowane dla wyhamowania  tylko na określonej wysokosci i dla ściśle wyliczonego zakresu prędkości. Finalna redukcja prędkości zwykle jest realizowana prz użyciu silników rakietowych.

Ewenementem były misje Pathfinder oraz MER - "Spirit" i "Opporunity"., gdzie w ostatniej fazie lądowania zastosowano nadmuchiwane amortyzatory.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych