Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ból w snach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

karbon.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witajcie
często mam takie sny, w których odczuwam ból. W różnych sytuacjach, np gdy ktoś mnie postrzeli, ktoś mnie zabije. Raz miałem taki sen, że jakiś duch chciał mnie opętać i jakby wyjąć z ciała i wtedy ból w klatce był nie do opisania. Kiedyś miałem taki okres w życiu, że noc w noc przez jakiś miesiąc śniła mi się jakaś kobieta i w momencie gdy się pojawiała w śnie to ogarniał mnie lęk, strach i paraliż. Przez ostatnie dwa dni miałem taki sen, że trzymałem się czegoś ( nie pamiętam już czego ) i jakaś była potężna siła, która chciała mnie wyjąć z ciała. Odczuwałem to tak jakby mi cała czaszka miała oderwać się od reszty ciała. Ból również bardzo bardzo silny. Jak udało mi się wybudzić(koło 4 w nocy a o 3 szedłem spać) drzwi od pokoju były otwarte pomimo tego, że jak szedłem spać były zamknięte. Lecz raczej nie zwracam na to uwagi, bo wychodzę z założenia, że to któryś z domowników po prostu je otworzył.

No i właśnie te bóle są przeważnie potworne, ciężkie do opisania i tego typu sny przydarzają mi się jak chodzę spać późno tj. 2-3. Jak idę spać wcześnie, czyli jak na mnie 24-1 to raczej nie ma problemów, rzadko kiedy wtedy mi się takie przytrafią. Wyjątkiem były te sny z tą istotą (kobietą) co mnie praktycznie co noc dręczyło.

Jak się pozbyć tych snów podczas gdy chodzę spać późno? Czy to przejaw zmęczenia i nic się nie da wtedy z tym zrobić? Sny jak umieram to jeszcze ujdą, ale najgorsze są te jak dzisiejszej nocy, czyli jakby ktoś chciał mnie wyjąć czy coś tego typu. Wtedy te bóle są nie do opisania wręcz.
  • 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Zasadniczo ból nie powinien występować we śnie. Owszem, podświadomość jest dobra w tworzeniu różnego rodzaju iluzji i ból również może zostać wytworzony jednak zdarza się to rzadko. W 90% przypadków ból jest odbiciem realnego odczucia występującego w rzeczywistości zinterpretowanego w taki a nie inny sposób na potrzeby snu - np. ukłucie w sercu albo bóle płuc to we śnie postrzał w klatkę piersiową.
Radziłabym zrobić badania. A przynajmniej obserwować, czy podobne bóle nie zaczną pojawiać się również w ciągu dnia.
  • 0

karbon.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Zasadniczo ból nie powinien występować we śnie. Owszem, podświadomość jest dobra w tworzeniu różnego rodzaju iluzji i ból również może zostać wytworzony jednak zdarza się to rzadko. W 90% przypadków ból jest odbiciem realnego odczucia występującego w rzeczywistości zinterpretowanego w taki a nie inny sposób na potrzeby snu - np. ukłucie w sercu albo bóle płuc to we śnie postrzał w klatkę piersiową.
Radziłabym zrobić badania. A przynajmniej obserwować, czy podobne bóle nie zaczną pojawiać się również w ciągu dnia.

Hmmm generalnie nie mam bólu w tych miejscach w ciągu dnia. Wiadomo raz na jakiś czas się zdarzy jakieś ukłucie czy coś. Takie sny często pojawiają się jak idę późno spać. Często jestem świadom snów, ale nie zawsze przyjdzie mi do głowy, że mogę przecież zmienić obraz. Jak się skapne, że przecież to ja mogę panować nad snem to wiedząc, że zaraz odczuje ból to odwracam bieg zdarzeń na moją korzyść, albo wgl wytworze jakiś inny sen.
Możliwe jest, że w czasie LD świadom tego co się stanie ( np. że goniący mnie człowiek zaraz mnie postrzeli ) podświadomie sam sobie wytwarzam ból ?? Pozostaje w takim razie opanować w jak największym stopniu LD, aby za każdym razem wykorzystać je na mój plus?

Użytkownik karbon edytował ten post 07.01.2014 - 21:15

• 0

#4 Gość_polished

Gość_polished.
  • Tematów: 0

Napisano

Typowe dla tego bólu głowy jest pojawianie się go kilka godzin po zaśnięciu, między godziną 1 a 6 rano. Dotyka najczęściej kobiet w 5. i 6. dekadzie życia, choć opisywano jego występowanie również u ludzi młodszych.

Jeśli pojawi się on po raz pierwszy, zwłaszcza u osoby poniżej 50 r.ż., należy wziąć pod uwagę inne przyczyny. Znanych jest kilka samoistnych bólów głowy, które mogą występować w nocy, np. klasterowy ból głowy czy napady migreny.

Ważne jest wykluczenie choroby w ośrodkowym układzie nerwowym, na przykład guza mózgu, który może czaić się za nocnym bólem głowy. W tym celu należy zgłosić się do lekarza, a ten powinien skierować na badanie obrazowe, takie jak tomografia komputerowa lub rezonans magnetyczny.

A najważniejsze:

Ból pojawia się nagle w trakcie snu, zwykle w trakcie żywych marzeń sennych, a więc w fazie snu REM. Prawdopodobnie ma to związek z jego powstawaniem.

Więcej tutaj:

http://bol-glowy.wie...st-budzika.html
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych