Skocz do zawartości

Zdjęcie

Diabeł grający na skrzypcach - sen

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Kavi.
  • Tematów: 5
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Witam.
Dziś miałem bardzo dziwny sen. Był to pierwszy sen, który zaintrygował mnie tak bardzo, by spróbować go zinterpretować przy pomocy senników, mimo, że zawsze byłem do tego sceptycznie nastawiony. Jednak w zwykłych sennikach można sprawdzić pojedyncze hasła, które ciężko połączyć w całość. Dlatego chciałbym, by ten sen zinterpretował ktoś, kto siedzi w temacie. Jeśli jest tu ktoś taki, byłbym wdzięczny za udzielenie informacji i opini o tym śnie.
Oczywiście już opisuje wspomniany sen. Śnił mi się diabeł grający na skrzypch - tak jak w temacie. Ubrany był w czarny, jednolity garnitur, białą koszulę i również czarny krawat. Na głowie miał kapelusz, który opierał się na rogach. Grał uśmiechnięty, jakby sprawiało mu to radość a w oczach miał charakterystyczny "błysk" i zadowolenie.
  • 0

ServusSnajper.
  • Tematów: 4
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Skrzypek Tartini miał taki sam sen i dzięki niemu zagrał "The Devil's Trill"... Ciekawe. Zresztą to jest chyba częsty motyw, ale jakoś nie umiem znaleźć wyjaśnienia tego snu.
  • 0

Kavi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Nie wiem czy częsty motyw, ponieważ do tej pory się z czymś takim nie spotkałem.
Lecz, bardzo dziękuje za ciekawą informację o "The Devil's Trill"!
  • 0

Slimok.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

może za bardzo sie spieszysz w czymś - jak sie człowiek spieszy to sie diabel cieszy
  • 0

noxili.
  • Tematów: 17
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

To bardzo częsty motyw przeczytaj choćby "Muzyka Ericha Zana"Lovecrafta . Diabeł i jego diabelskie skrzypce często występował w ludowych klechdach z krajów germańskich i nie tylko.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=X9uk9IcoQ0w

Diabłu przypisywano powszechnie wynalazek muzyki.
Chociaż Diabeł gra równie dobrze na wszystkich instrumentach, wydaje się, że preferuje skrzypce. w średniowieczu mówiono o nim, że posiada własne skrzypce, za pomocą których zmuszał całe miasta, dziadków i wnuków, mężczyzn i kobiety, dziewczęta i chłopców, do tańczenia - tańczenia dopóty, dopóki nie padali martwi z wyczerpania

http://impressje.blo...iteraturze.html

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Motyw pojawiał się też w przysłowiach ludowych

Harfa instrument anielski, skrzypce diabelski.
Starej babie do tańca diabeł na skrzypcach przygrywa.
  • 4

Kavi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

"Muzykę Ericha Zana", ręki Lovecrafta oczywiście znam. Grzechem tego nie znać. ;)
Ale chodziło mi o to, że nie spotkałem się z takim motywem w śnie. Chociaż pewnie często ludzie miewają podobne sny.
Jednak dalej bardzo ciekawi mnie jego interpretacja.
  • 0

Amontillado.
  • Tematów: 50
  • Artykułów: 21
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Do tego co napisał noxili o ludowym motywie diabła grającego na skrzypcach dodam, że znane nam współcześnie skrzypce pojawiwszy się w XVI w. kojarzone były głównie z tańcami, w których szczególne upodobanie znaleźli chłopi. Nieprzychylni temu duchowni czasów protestanckiej reformacji i katolickiej kontrreformacji, ostatecznie przyczynili się do przypisania skrzypiec dziełu diabła (samego tańca zresztą też) i utrwalenie tego motywu w świadomości ludowej.

Jeśli wszak interesuje Cię, Kavi, bardziej ‘dogłębna’ interpretacja snu… Takie analizy przynoszą najlepsze efekty gdy samemu dokonuje się rozkładu snu na czynniki i dokonuje auto-interpretacji w kontekście własnej psychiki. Podobne efekty można osiągnąć przy pomocy bliskiej osoby, która dobrze orientuje się co ci w głowie siedzi.

Jednak gdybym miał interpretować Twój sen z perspektywy osoby trzeciej - z zewnątrz i w sposób bardziej ogólny czy generalny – skłaniałbym się do interpretacji w kontekście napięcia w relacjach damsko-męskich.

Diabeł symbolizuje pierwiastek męski, a jednocześnie reprezentuje sobą skłonność do nieładu i pewnej ‘prymitywizacji’ sprowadzającej się do instynktowości działań, uczuć, pragnień i namiętności.
Za pierwiastek żeński w Twoim śnie odpowiedzialne są skrzypce, których zarówno kształt jak i barwa dźwięku mocno wskazują na symbol kobiecy.

To silnie antagonistyczne zestawienie jest wspierane i potęgowane przez także antagonistyczne kolory stroju: czerń i biel. Cały Twój sen opiera się na sprzecznościach i przeciwstawnych ideach: męskość i kobiecość, namiętność /impulsywność/ (grający diabeł - męskość) i bierność (instrument skrzypiec - żeńskość), przy czym w każdym przypadku zachodzi wyraźna dysharmonia na rzecz jednej z opozycji (czerń, diabeł, męskość).

Rogi to symbol siły, potęgi i implikują torowanie sobie drogi w pragnieniu dominacji.
Kapelusz zaś wskazuje na pewną samokontrolę (nakrywa rogi) lub przynajmniej pragnienie samokontroli.

Ostatecznie moja interpretacja (nie polegam tu na żadnych sennikach, a jedynie na wiedzy dotyczącej symboli; nie bierz więc tego całkiem na serio) sprowadzałaby się do:

1) Napięć w relacjach damsko-męskich, gdzie masz skłonność do dominacji nad kobietą, narzucania jej swojej woli, kontrolowania jej – przy czym nie w stopniu chorobliwym czy patologicznym. W takim zachowaniu odnajdujesz satysfakcję (uśmiech, zadowolenie diabła), bo jako jednostka silna lubisz mieć wszystko pod kontrolą – co jednocześnie łączy się wszakże z odpowiedzialnością.

2) Wręcz przeciwnie – problemów w relacjach-damsko męskich, wynikających z Twojej niespełnionej potrzeby wykazania własnej siły, dojrzałości i chęci bycia dominującą osobą w związku. W takim wypadku Twoja psychika wołałaby poprzez sen o wyjście z cienia drugiej osoby i wzięcia spraw w swoje ręce, postawienia na swoim.

Jeszcze raz podkreślam, że jest to luźna interpretacja – nie musi mieć nic wspólnego z rzeczywistością i podejdź do niej raczej z odpowiednim dystansem ;]
  • 3

Mischakel.

Ataman

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

A jaka była Twoja rola w tym śnie? Czułeś, że jesteś obok? To był niepokojący sen, czy raczej jedyne co po nim czułeś to zdziwienie/ciekawość?

Może słyszałeś już kiedyś o motywie diabła grającego na skrzypcach, ale o tym nie pamiętasz, a Twoja podświadomość, szczególnie przecież aktywna we śnie, wygrzebała to wspomnienie.

Zdaje się też, że sny często należy rozumieć na opak - może więc diabelski skrzypek oznacza coś dobrego. No i diabeł to postać bardzo szeroko rozumiana... W Chrześcijaństwie to najgorsza istniejąca istota, ale już w folklorze wielu narodów diabeł często jest kimś w rodzaju żartownisia, który np. pomaga tym, którzy się nim opiekują, szkodząc ich sąsiadom. Ale chcąc zło czynić, czyni dobro. Trickster.
  • 0

Kavi.
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Amontillado, bardzo dziękuję za poświęcenie czasu na tak rzeczową odpowiedź, oraz za interpretacje snu jak i wskazanie w nim pojedynczych symboli. Twoja interpretacja jest bardzo ciekawa, a co więcej wydaje mi się, że trafiłeś z nią odpowiednio. Właśnie się nad tym zastanawiam i w tym co napisałeś jest dużo prawdy, lub chociaż rzeczy bliskich prawdy.

Mischakel-Zevuv, co do Twojego pytania to byłem uczestnikiem tego snu. Obserwowałem tego diabła stojąc przed nim, dość blisko i wsłuchiwałem się w jego muzykę. Jednak, ani w śnie nie było żadnego niepokoju, ani też po przebudzeniu takiego nie doznałem. Wszystko to raczej było przyjemne i interesujące. Sądzisz, że może to mieć jakiś wpływ na interpretacje?
  • 0

Mischakel.

Ataman

Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Hmm może to ma taki wpływ, że Twojego diabła nie trzeba się bać. Skoro ten motyw często towarzyszył artystom może też to oznacza, że maszła Cię wena twórcza i czas coś stworzyć... Wiersz, piosenka, obraz a może wcale nic ze sztuki - nowy związek, znajomość, praca? :)
  • 0

hääel.
  • Tematów: 6
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Do interpretacji snów polecam psychoanalizę Junga.

Diabeł z Twojego snu to prawdopodobnie Twoje id, zwane także Cieniem. Jeżeli występował w pozytywnych okolicznościach, oznacza to, że masz dobry kontakt ze swoim id, nie wypierasz niczego do podświadomości i raczej utrzymujesz równowagę w swoich emocjach.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych