Skocz do zawartości

Zdjęcie

Katowice Park Kościuszki

• Please log in to reply
17 replies to this topic

sigarr.
  • Tematów: 5
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

W latach 90 w okolicach drewnianego kościółka odkopano wejście do podziemnego bunkra tunel wiódł od ul Kościuszki w kierunku kościółka później na placu szedł łukiem w strone dzwonnicy, pamiętam bo widziałem zapadnięty grunt na terenie kościółka.
W wiadomościach info było tylko raz i sprawa przycichła co tam takiego znaleźli? Niemcy zabronili dalszych prac? Jeszcze pozostaje sprawa "górki" nasyp blisko kościoła możliwe że coś tam jest. Za bajtla na szczycie podczas zabawy odkopałem dwie metalowe rury idące pionowo w dół zatkane patykami kamieniami i ziemią .Teraz niedawno przekopywali tą górkę i wierzchołek został usunięty rury też znikły
Czy ktoś wie coś więcej, czy na terenie parku są jeszcze jakieś bunkry?
edit
obecnie wejście do tunelu jest pod schodami od ul Kościuszki

Użytkownik sigarr edytował ten post 21.09.2013 - 18:39

• 0

netscape.
  • Artykułów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mógłbyś zrobić jakąś fotkę tego miejsca ? (wejście do tunelu pod schodami od ul Kościuszki)

Użytkownik MrTeomo edytował ten post 21.09.2013 - 21:54

• 0

Crimon.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Aktualnie sie składa, że jestem pracownikiem zieleni miejskiej w owym parku. Jutro sie popytam coś na ten temat i sprawdze. Jak coś znajde to zrobie zdjecia.

Pozdrawiam.
  • 1

netscape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a wiesz może czy ktoś spenetrował już cały tunel i bunkier?
  • 0

Crimon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiesz jak by nie twój temat to do tej pory bym nie widział, że istnieje tam jakiś bunkier. Jeżeli bedzie możliwość zbadania go to nagram film wideo a potem go tutaj wrzuce i opisze jego stan.
  • 0

Crimon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Te bunkry były przed 1 wojna światową, nikt nie wie kto je postawił.. Niemcy jak przybyli to już to na gotowe. Potem gdy je wykopali w latach 90 zostały zwiedzone, tunele ciagły sie po całym parku. Potem zostały zalane w skutek naturalny.. Nastepnie mała cześć sie zapadła, by nie dopuścić do kolejnych zapadnień to zamurowali betonem cały bunkier(opowiada stary wiarygodny pracownik zieleni) główne wejście też jest zamurowane. Nie ma już żadnego dostepu do bunkrów na terenie parku kościuszki.

Ps. Jak bede robić w pobliżu to cykne fote tego zamurowanego wejścia.

Pozdrawiam.
  • 0

netscape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a same tunele są zrobione z kamienia czy jak to wyglądało ?
  • 0

sigarr.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Chodzi oto że że wejście jest zasypane i zastawione schodami dlatego chciałem się dowiedzieć coś więcej na ten temat. Wejście do tunelu powinno tez być w kościółku lub pod dzwonnicą. nie wierze że zasypali i zapomnieli
to są te schody ul Kościuszki prawie na samej górze. Tunel szedł na ukos w lewo
Dołączona grafika
za tym drzewem na wprost jest małe wejście na plac ścieżka jest z kostki wcześniej była gruntowa otrawiona i okrzewiona prowadziła od schodów w stronę płotu potem wzdłuż do głównego wejścia, nie pamiętam czy było to małe ale nawet jeśli to zamknięte na kłódkę .
ps
na tym terenie podobno jest też stary szyb kopalni barbara i też tajemnica sorki "Beata" info od dziadków którzy tam czasem spacerują

Użytkownik sigarr edytował ten post 23.09.2013 - 10:49

• 0

netscape.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

a wiadomo jak duże to były tunele ?

@up:

Znalazłem info że "podczas prac ziemnych w okolicach drewnianego kościółka odkopano wejście do podziemnego bunkra poniemieckiego".

http://odkrywca.pl/b...ch-,233476.html

Użytkownik MrTeomo edytował ten post 23.09.2013 - 09:56

• 0

sigarr.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Ja nie wiem można się domyślać że te zapadnięte tunele prowadziły od górki w dół parku jest tam zapadlisko które nie wygląda na naturalne nad nim są 2 "mosty" w lasku za nimi też jest podłużne wgłębienie w ziemi i na pewno żadna rzeczka tamtędy nie płynęła, plac zabaw koło górki też ciekawy.
edit
Czytałem teraz. Powiem tak jak już napisałem prace były przeprowadzane z powodu zapadniętego gruntu w paru miejscach na terenie kościółka, zdarzenie jednorazowe tam napisali o osuwającym się gruncie jakby działo się to stale, odkrycie tunelu było przypadkowe. A schody stały od zawsze rozebrali je i ponownie poskładali zasłaniając tunel
Crimon
Długo tam pracujesz? Koło dolnego placu zabaw tam gdzie stawik są budowle zaadoptowane chyba dla was, tam nie ma jakiegoś wejścia do podziemi?
albo na starym "wysypisku" też w tej okolicy?

Wie ktoś dokładnie kiedy to było na mój gust między 93r a 99r

Użytkownik sigarr edytował ten post 23.09.2013 - 10:43

• 0

Crimon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Mamy tu kanciape przy placu zabaw, nie ma piwnicy ani wejscia do tuneli.. Dowiedziałem sie że można zaobserwować ruiny wejscia do tunelu gdzieś przy zielonym oczku. Sprawdze to na dniach, chyba że ktoś mnie wyreczy..

Ps. Bede sie pytał jeszcze starych pracowników o wiecej informacji by podzielić sie z wami :)

Pozdrawiam.
  • 0

sigarr.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

To spytaj się jeszcze o tą budke koło placu wiewiórek (ten kwadratowy domek niedaleko rzeźb)
  • 0

Crimon.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Tam kiedyś było ormo. Potem chyba sklepik a teraz stoi, bo nic nie można z tym zrobić.

Użytkownik Crimon edytował ten post 23.09.2013 - 14:34

• 0

Vaqowsky.
  • Tematów: 12
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

górki to są wieżyczki bunkrów i tyle,, a są pozasypywane bo za komuny "ruch oporu" przemieszczał się nimi z punktu A do B niepostrzeżenie. To samo w Łodzi było. Tyle w temacie.
  • 0

sigarr.
Reputacja Bardzo zła
Reputacja

Napisano

Jeszcze jest żółty kamień koło zielonego oczka, może stać na jakimś włazie
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych