Skocz do zawartości

Zdjęcie

Warszawa, Sandomierska 21/23

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

lordofhell.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Drodzy forumowicze, sytuacja jest następująca - mój kolega wprowadził się niedawno do wynajętego mieszkania w kamienicy przy Sandomierskiej 21 albo 23 w stolicy. Właściciel opowiedział im (kolega jest z 2 współlokatorkami), że dzień wcześniej przyśnił mu się ojciec, który zmarł w tym mieszkaniu i tenże ojciec kategorycznie zakazał jakiejkolwiek ingerencji w lokal. No ale popatrzyli po sobie, wzruszyli ramionami i wzięli mieszkanie, bo pół-darmo. Wszystko było spoko, do pierwszej nocy.

Gość twierdzi, że wciąż skrzypi podłoga, jakby ktoś po niej chodził; rzeczy spadają z szafek i półek, lodówka się sama otwiera, światło zapala się i gaśnie wedle uznania, nawet podobno "coś" nie pozwalało mu wyjść z łazienki.

Pytanie moje brzmi - bo osobiście rzecz ujmując, jakoś w to nie wierzę - czy ktoś wie cokolwiek o nawiedzeniach w tych kamienicach? Może jakaś historia, która mi umknęła (szukałem, szukałem, nic nie znalazłem), może jakiś niuans, fakt mogący rzucić światło? Wiem, że podczas wojny rozstrzeliwano tam ludzi, ale według tego kryterium nawiedzone jest 3/4 Warszawy, także związek z II WŚ jest raczej nietrafiony.

Wdzięcznym będę za jakieś info!
  • 0

Vaas.
  • Tematów: 11
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

nagrajcie filmikna phona, audio, cokolwiek. Wiesz że na świecie są tysiące, jeśli nie miliony ludzi, ktorzy czekają na takie dowody?
  • -1

lordofhell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

nagrajcie filmikna phona, audio, cokolwiek. Wiesz że na świecie są tysiące, jeśli nie miliony ludzi, ktorzy czekają na takie dowody?

przecież wyraźnie zaznaczyłem, że nie oczekuję tu porad, jak się pozbyć ducha albo opinii, czy jest to prawdziwe, czy nie - bo sam w to nie wierzę - tylko czy ktoś zna jakieś historie związane z tym adresem, które MOŻE mogłyby EWENTUALNIE rzucić jakieś światło na to, co odczuwa mój znajomy. a w przyszłym tygodniu wybieramy się do niego z wizytą badawczą, także zobaczymy jego "ducha" i aktywność paranormalną na żywo :)
  • 0

Vaas.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

koniecznie wez kamere. Co ci odpowiemy. Masz tu setki tego typu tematow. Slowa to za malo, liczy sie tylko video/audio. Reszta to śmieci. Nikt ci nie konkretnego nie powie.
  • -1

lordofhell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

wezmę kamerę, wezmę aparat, dyktafon, wszystko co niezbędne. ale wezmę również racjonalizm i skrzypnięcie podłogi nie będzie dla mnie śladem obecności :)

I chyba nie do końca zrozumiałeś o co prosiłem - o informacje na temat MIEJSCA, samego w sobie budynku. może ktoś coś słyszał, może ktoś coś wie. nie proszę o uwierzenie/nie uwierzenie, bo jak podkreśliłem, sam w to nie wierzę.
  • 0

Slimok.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

to weś dyktafon - przy nagrywaniu skieruj kamere i dyktafon w 1 miejsce wlacz oba potem zadawaj pytania i zostawiaj kilka sek na teoretyczną odpowiedź a 2 osoba niech sie nie odzywa i strzela foty w to samo miejsce w które skierowana jest kamera i dyktafon.
  • -2

Shi.

關帝

• Tematów: 39
  • Artykułów: 3
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Nie rozumiecie pytania zadanego przez autora tematu?

Za każdy kolejny post jak u kolegi Slimoka czy Vaas będzie warn.

• 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tutaj raczej się nie dowiesz, bo ludzie z tamtych okolic jeśli w ogóle są na forum, to jest ich bardzo, bardzo mało. Z Internetu też raczej się nie dowiesz, bo żeby znaleźć coś konkretnego, trzeba by przerzucić kilkanaście (albo i więcej) stron śmieci - a na to szkoda czasu.

Najprościej będzie przejść się po osiedlu i popytać starszych mieszkańców, czy nie pamiętają czegoś konkretnego dotyczącego tego mieszkania albo kamienicy.
  • 0

#9 Gość_Penelopam

Gość_Penelopam.
  • Tematów: 0

Napisano

Jeśli bardzo zależy Ci na informacjach, możesz poszukać w publicznej bibliotece/czytelni starszych wydań lokalnej gazety. Ale łatwiej byłoby się zwyczajnie wypytać sąsiadów.

W Internecie znalazłam tylko informacje o rozstrzelaniu ludzi podczas II WŚ, o którym wspomniał autor. Widnieje tam tablica Tchorka.
  • 0

Vaas.
Reputacja Kiepska
Reputacja

Napisano

Shi

Drogi moderatorze. Jak chcesz mi tak rozdawać warny, pij otwarcie. To forum słynie z braku podejścia do ironi, żartu, sensowny ale mocnych i prawdziwych słów. Powiedz mi moderatorze, kogo na paranormalne.pl będzie obchodzila kamienica na ulicy sandomierskiej? Prawdopodobieństwo jest 0. Wujek google boli autora tematu? Lepiej natychmiast odpowiedzieć niż czekać aż nikt nic nie odpowie.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
/Connor
  • 0

Cannabinol.
  • Tematów: 19
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Mam tam kilku kumpli i pytałem się w związku z tym tematem. Żaden nigdy nie słyszał, żeby w okolicy działo się coś paranormalnego. Ciekawych historii również brak. Najlepiej pogadaj z właścicielem mieszkania.

Użytkownik Cannabinol edytował ten post 14.08.2013 - 19:15

• 0

lordofhell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Vaas - a kogo będzie obchodziła Twoja opinia?

Trzeba będzie pogadać z właścicielem, chociaż on podobno niezbyt chętnie się wypowiada w tym temacie - coś tam jest na rzeczy. Idziemy dzisiaj polować na ducha, mamy kamerę, dyktafon, mikrofon pojemnościowy, może coś się nagra...
  • 0

kamilus.
  • Tematów: 106
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Skoro właściciel nie chce za bardzo mówić, popytaj sąsiadów - oni może będą bardziej chętni.

Albo popytaj miejscowych meneli - jeśli cokolwiek wiedzą, to za 2 zł na "chleb" powinni przekazać nie tylko to, co wiedzą, ale też skierować do kolejnych osób, które mogą mieć jakieś informacje. -_-
  • 1

lordofhell.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Cóż, pewne elementy się wyjaśniły - odwiedziłem znajomego z dyktafonem i aparatem, niestety zupełnie nic nie zarejestrowaliśmy. Ale w tym momencie zaczyna się ciekawa część: "nawiedzenia" ustąpiły (i nie ma już żadnych manifestacji od kilku dni) po wyprowadzce z mieszkania wspominanych dwóch współlokatorek. Teraz znajomy został tam sam i jest spokój. Niedługo wprowadza się ktoś inny i zobaczymy, czy wtedy coś się zacznie dziać. Jeśli nie, to można przypuszczać, że "coś" było nie tak z tymi dziewczynami...
  • 0

#15 Gość_Mira

Gość_Mira.
  • Tematów: 0

Napisano

Mozliwe, ze to jedna z nich powodowala te zjawiska calkowicie nieswiadomie.
Czy masz z nimi jakis kontakt ?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych