Skocz do zawartości

Zdjęcie

Satelity czy samoloty?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

Babunreality.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Witam.

Ostatnio wychodzac na przerwy w pracy (Pracuje na nocna zmiane w Londynie), patrzac w niebo coraz czesciej zauwazam biale kropki (obiekty) na niebie i zastanawiam sie co to takiego. Dzisiejszej nocy o godzinie 3:16 czasu angielskiego nad moja glowa przelecial bardzo jasny obiekt bez zadnych oznaczen typu migajace swiatelka jak w przypadku samolotów czy helikopterów, nie wydawal tez zadnych odglosów. Obiekt lecial z zachodu na wschód i byl tak jasny ze niemal oslepial przy dluzszym wpatrywaniu w niego, choc byl na tyle wysoko ze mialem wrazenie ze widze samolot swiecacy bardzo jasnym jednostajnym swiatlem.

Teraz mam kilka pytan co do tego zjawiska:

1. Czy samoloty wojskowe maja takie same oznaczenia (migajace swiatelka) jak samoloty pasazerskie?
2. Czy satelity mozna dostrzec golym okiem na niebie? Jezeli tak, to czy te wszystkie obiekty na niebie które widze wlaczenie z tym bardzo jasnym przelatujacym dzisiejszej nocy mogly byc satelitami?
3. Czy sa strony internetowe badz programy w których moglbym sprawdzic czy jakis satelita przelatywal w konkretnym obszarze o konkretnej godzinie?
4. Jezeli jest mozliwe zobaczenie satelity golym okiem na niebie to w jaki sposób emituje badz odbija widoczne z ziemi swiatlo?

Dodam ze przy dwóch przerwach w pracy od 00:30 do 01:15 i od 03:00 do 03:30 przy czystym, nie zachmurzonym niebie potrafie wypatrzec takich obiektów 5 a nawet wiecej.

Z góry przepraszam za wszystkie bledy ale pisze z klawiatury w której brak jest polskich znaków jak równiez nie jestem polonista i moglem pomylic sie w niektórych wyrazach.
  • 0

Astro1004.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Oczywiście że satelity można dostrzec gołym okiem:)
Wczoraj u mnie było tak piękne niebo,że siedząc na polu ok pół godziny widziałem ich ok 20,czasem po kilka naraz.
Do obserwacji zarówno satelitów jak i ogólnie nocnego nieba polecam darmowy program stellarium.

Co do tego co widziałeśvto moim zdaniem była to flara iridium,ale nie mogę tego sprawdzić,bo nie mam dostępu do komputera.

edit. Rzeczywiście nie pomyślałem o ISS,a chyba pasowała by bardziej do opisu:)

Użytkownik Astro1004 edytował ten post 02.08.2013 - 10:37

• 0

Tesla.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

To było dziś czy może ISS z (chyba że pokręciłem coś z czasem):

01 Aug -3.3(Mag) start: 03:16:48 10° W end: 03:20:11 88° N 03:23:34 10° E Visible
(Mag - jasność obiektów i mniej tym jaśniejszy obiekt.)

1. - chyba mają te same oznaczenia, ale w akcji pewnie nie są używane.
2.- można zobaczyć i zapewne to satelity, jasny obiekt to prawdopodobnie stacja kosmiczna ISS
3.- Programik do wyliczeń i wizualizacji przelotów są. Polecam Orbitron, ewentualnie jakąś ze stron, ale one przeważnie pokazują tylko przeloty ISS lub flary Iridium. W orbitronie trzeba aktualizować dane, wtedy wszystko zgadza się praktycznie do sekundy.
Strona: link
4.-od satelit odbijają się promienie Słońca, dlatego gdy wejdą w cień Ziemi nagle znikają. Dość duże baterie słoneczne mają satelity Iridium i odbite od nich światło możemy zobaczyć jako flarę Iridium link . Potrafią one nawet uszkodzić teleskopy.

Użytkownik Tesla edytował ten post 02.08.2013 - 10:38

• 0

Ana Mert.
  • Tematów: 19
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dzisiejszej nocy o godzinie 3:16 czasu angielskiego nad moja glowa przelecial bardzo jasny obiekt bez zadnych oznaczen typu migajace swiatelka jak w przypadku samolotów czy helikopterów, nie wydawal tez zadnych odglosów. Obiekt lecial z zachodu na wschód i byl tak jasny ze niemal oslepial przy dluzszym wpatrywaniu w niego, choc byl na tyle wysoko ze mialem wrazenie ze widze samolot swiecacy bardzo jasnym jednostajnym swiatlem.

Podejrzewam przelot ISS
02 Aug -3.4 03:05:26 13° W 03:08:25 85° S 03:11:47 10° ESE Visible

http://www.heavens-a...n&alt=18&tz=GMT (O ile mi wiadomo strona ustawia czas zgodnie z lokalizacją i uwzględnia przy tym czas letni/zimowy nawet jeżeli inaczej to nazywa)

Lub Flarę Iridium:
Aug 2, 03:12:32 -5.4 42° 293° (WNW) Iridium 60 10 km (E) -7.8 -15°

http://www.heavens-a...n&alt=18&tz=GMT

Nigdy nie widziałam przelotu ISS który by "oślepiał". Owszem, ISS jest jasna (-3,4 to jasność zbliżona do jasności Wenus) i wyróżnia się zdecydowanie na tle nocnego nieba ale nie dość jasna żeby wywołać oślepienie. W każdym razie miejsce obserwacji (Londyn), czas ( 3:05-3:11, kilka minut różnicy to źle zsynchronizowany zegarek), kierunek lotu (z zachodu na wschodni południowy wschód) i wygląd obiektu (jasne, jednostajne światło) się zgadzają.

Flara Iridium pasuje jeżeli chodzi o "oślepienie" (-5,4 to spora jasność), miejsce obserwacji (Londyn) i czas (3:12). Przy czym jasność Flary zmienia się wraz z czasem (w ciągu kilku sekund jaśnieje a później jej blask równie szybko spada, efekt jakby ktoś puszczał w twoim kierunku powolnego "zajączka") więc nie jest to światło jednostajne.

1. Czy samoloty wojskowe maja takie same oznaczenia (migajace swiatelka) jak samoloty pasazerskie?

Nie wiem wiele na temat samolotów wojskowych ale nawet w przypadku lądujących/startujących samolotów pasażerskich często jest problem z dostrzeżeniem owych migających światełek bo zostają przysłonięte jasnym światłem przedniego reflektora (światło gaszą dopiero jakieś 40km od lotniska).

2. Czy satelity mozna dostrzec golym okiem na niebie? Jezeli tak, to czy te wszystkie obiekty na niebie które widze wlaczenie z tym bardzo jasnym przelatujacym dzisiejszej nocy mogly byc satelitami?

Satelity są widoczne gołym okiem. Zależnie od zanieczyszczenia światłem ilość widocznych satelit jest różna (w centrach wielkich miastach widać przede wszystkim te o jasności poniżej 3 mag, skala mag jest skalą odwrotną czyli im mniejsza wartość tym jaśniejszy obiekt, na terenach podmiejskich można dostrzec gołym okiem obiekty o wartości do 4,5 mag, na wsiach nawet do 6 mag) ale zasadniczo średnio co 2 minuty przelatuje jakiś satelita którego można zaobserwować. ISS (-2 do -4 mag) i Flary Iridium (do -9 mag) są najjaśniejszymi z nich, większość satelit ma jasność około 3.

3. Czy sa strony internetowe badz programy w których moglbym sprawdzic czy jakis satelita przelatywal w konkretnym obszarze o konkretnej godzinie?

Oczywiście. Ja np. używam tej:
http://www.heavens-a...n&alt=18&tz=GMT

4. Jezeli jest mozliwe zobaczenie satelity golym okiem na niebie to w jaki sposób emituje badz odbija widoczne z ziemi swiatlo?

Satelita odbija światło Słońca na takiej samej zasadzie jak nasz kochany naturalny satelita Księżyc. Ziemia nie jest dostatecznie duża by przysłonić swoim cieniem wszystkie satelity na całej długości ich lotu. Czasem obserwując lot satelity można jednak zobaczyć jak wchodzi ona w cień Ziemi - jasność obiektu wtedy stopniowo spada aż w końcu obiekt niknie. To jak zaćmienie Księżyca w mniejszej skali i przyspieszonym tempie.
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

księzyc w pełni jest około 7 razy jasniejszy od najjaśniejszych przelotów ISS i nie oślepia tak bardzo nawet przez teleskop (chociaż po dłuższym oglądaniu :P). księżyc w pełni jest około 3 razy jasniejszy niż błysk flary iridium, ale to złudznie oślepienia wywoływane jest przez szybko narastającą jasność.
  • 2

Don Corleone.

Dispositif

• Tematów: 68
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Samoloty wojskowe zwykle mają oświetlenie podobne do maszyn cywilnych, czyli najbardziej widoczne z ziemi białe światło stroboskopowe i światła nawigacyjne na końcówkach skrzydeł (zielone na prawym, czerwone na lewym). Trudniej z kolei zidentyfikować po światłach helikoptery, które zazwyczaj świecą tylko na biało-czerwono.

Użytkownik Don Corleone edytował ten post 02.08.2013 - 13:10

• 1

Slimok.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

co wqy gadacie ze iss nie moze oślepić ? Jasne, że może nie raz mnie w oko ukłuła - wtdey kiedy np księżyc był po drugiej stronie planety i w momencie kiedy byla na lini z księżycem nagle odbijała bardzo mocne światło księżyca w strone ziemi - wtedy świeciła ostrym światłem - ale to tylko przez 2-3 sekundy potem ciemniała lecąc dalej xD
  • -1

Ana Mert.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Slimok, gdyby na forum nadal istniały złote maliny (patrz np. http://www.paranorma...alina-laureaci/) byłbyś moim kandydatem za powyższy post :)) .
  • 0

Dager.
  • Tematów: 64
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Gwoli przypomnienia. Samolot lub helikopter/śmigłowiec słychać z daleka. :mrgreen:
  • 0

Babunreality.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, naprawde naswietlily mi sytuacje :)

Ale mam jeszcze jedno pytanie dotyczace ISS i nie moge sie doszukac tej informacji na "Heavens-Above".

Jaki odcinek na niebie pokonuje ISS w ciagu 24 godzin? Czasami miewam wrazenie ze przelot niektórych satelit moge zsynchronizowac z moim zegarkiem ale pewien nie jestem, a ISS o takiej jasnosci moglbym ogladac co noc bo wyglada to przepieknie :)
  • 0

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jaki odcinek na niebie pokonuje ISS w ciagu 24 godzin?

Pytanie, jak dla mnie jest niezrozumiałe, bo nie wiem, czy chodzi Ci o liczbę przebytych po orbicie kilometrów w ciągu doby, czy o coś zupełnie innego?
W sprzyjających okolicznościach można zaobserwować nawet 3 kolejne przeloty ISS.
  • 0

Babunreality.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

@dager

Mialem na mysli to czy jest szansa na to abym mógl zobaczyc ISS kazdej nocy o tej samej porze.
  • 0

Slimok.
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

Slimok, gdyby na forum nadal istniały złote maliny (patrz np. http://www.paranorma...alina-laureaci/) byłbyś moim kandydatem za powyższy post :)) .

co ty gadasz ile razy widzialem jak satelita zabłysnął a potem spowrotem zmienij swoja jasnosc na jasnosc przypominajaca jasnośc zwykłej gwiazdy na niebie - Udowodnie ci to któregoś dnia jak zdąże nagrać.
  • -1

Dager.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

@dager

Mialem na mysli to czy jest szansa na to abym mógl zobaczyc ISS kazdej nocy o tej samej porze.

Orbita ISS w naturalny sposób rotuje na tle Ziemi, tzn. z każdym kolejnym obrotem przesuwa sie na zachód. Jeśli np. teraz ISS będzie nadlatywać nad Europę od poludniowego zachodu (SW), to za 93 minuty przy kolejnym przelocie będzie to kierunek W-E, zaś trzeci przelot odpowiednio - W-SE. Za 24 godziny już jej nie zobaczymy.

Ja najczęściej korzystam z tej strony:

Link: http://www.n2yo.com/

Pamiętaj o opcji: "Track it now!"
  • 0

Ana Mert.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Pora będzie się zmieniać ale generalnie zdarzają się okresy w których przelot ISS widoczny jest przez kilka kolejnych nocy i to kilkakrotnie (np.około 1:30, 3:00 i 4:30). Wszystko jest ładnie przedstawione w tabelach na http://www.heavens-a...n&alt=18&tz=GMT (ustawiona lokalizacja: Londyn)

Czas w jakim ISS okrąża Ziemię to około 1,5h przy czym za każdym razem przelatuje nad innym miejscem (jak wspomniał Dager przesuwa się na zachód) więc widoczna jest w innej części nieba.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych