Skocz do zawartości

Zdjęcie

Traffic FM

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Macia.
  • Tematów: 5
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

*
Popularny

witam wczoraj przydarzyla mi się ciekawa historia która chciałem się z wami podzielić i pomyślał bym ze to mi się zdawało gdyby nie fakt ze było ze mną jeszcze 3 osoby.

otóż wracałem samochodem trasa Rzeszów - Krosno przez Strzyżów w radiu cicho leciała muzyka z pendriva ponieważ cala drogę rozmawialiśmy, kiedy dojechaliśmy do Strzyżowa nagle z głośników dosłownie zadarł się prezenter radiowy, spojrzałem na radio i zamiast nazwy piosenki i informacji o podłączeniu USB pisało tylko TRAFFIC FM. próbowałem ściszyć radio bez skutecznie, próbowałem przełączyć na inna stacje to również było nie możliwe, chciałem nawet wyłączyć radio jednak zachowywało się tak jak by się zawiesiło jedynym wyjściem było wyciągniecie konsoli radia. Tak wiec zrobiłem podłączyłem radio ponownie jednak audycja Traffic fm nadal trwała i nic nie można było z tym zrobić wiec po prostu słuchaliśmy jako ze były wiadomości (mimo ze była godzina około 23:35-45 )prezenter opowiadał o wypadku na krajowej 11 z udziałem 2 tirów oraz o złapaniu jakiegoś złodzieja, dodam tez ze prezenter mówił strasznie flegmatycznie można by go było porównać do pana Poniedzielskiego. Kiedy prezenter skończył opowiadać co się wydarzyło zaczęła się pogoda i zacytuje o czym dokładnie była mowa " a teraz pogoda... (jakaś muzyczka) dzisiaj w nocy będzie deszcz... " i na tym się skończyło bo tych słowach audycja się urwała i włączył się usb z cicho lecąca muzyka. wszystko to miało miejsce podczas przejazdu przez Strzyżów i skończyło się mniej więcej kiedy wyjeżdżaliśmy z tej miejscowości. kiedy dojechaliśmy do domu pierwsze co zrobiłem to poszukałem na internecie o tej stacji radiowej czyli Traffic FM, o dziwo jest to radio z Wrocławia. ZASIĘG TECHNICZNY w promieniu 80km od centrum Wrocławia i ni jak nie ma możliwości żeby odebrał je na Podkarpaciu samochód który nie ma anteny i nie łapie nawet naszych rodzimych stacji radiowych nie mówiąc o stacji oddalonej o prawie 500 km do tego jeszcze to radio które się zawiesiło a po pogodzie z powrotem zaczęło pracować normalnie, do tego ta pogoda w jakim radiu mówią tylko ze w nocy będzie deszcz i tyle. sprawdziłem również ten wypadek o którym mówił prezenter, 2 ciężarówki na krajowej 11 i ostatni taki wypadek miał miejsce 11 czerwca czyli miesiąc temu . nie wiem za bardzo co o tym myśleć nie wiem co się nam przydarzyło ale była to sytuacja dość dziwna i trochę nas to wystraszyło. co o tym sadzicie może ktoś mieszka pod Wrocławiem i słuchał wczoraj pomiędzy 23-00 traffic fm chciał bym się dowiedzieć czy ten wypadek naprawdę miał miejsce i ze to tylko jakieś dziwne przebicie.? pozdrawiam Michał

http://pl.wikipedia....adio_Traffic_FM
  • 7

Slimok.
  • Tematów: 2
Reputacja zadowalająca
Reputacja

Napisano

zapewne MYK na przysypiających kierowców xD
  • -3

Pomaranczka.
  • Tematów: 4
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Widmo audycja ;)
Może ktoś bawił się cb radiem or something i samochód wyłapał sygnał.
  • 0

br3g.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

A nie było to przypadkiem
http://radiopolska.p...ds-funkcje#tpta
?
  • 0

manitoris.
  • Tematów: 4
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

funkcja radia.. jak jest aktywna to wylacza Media (CD, Mp3..) i przelacza na radio ktore akurat jest w zasiegu i nadaje sygnal z informacjami drogowymi.. i przewaznie funkcja ta jest ustawiona spora glosnosc abys nawet przy sciszonym radiu uslyszal interesujacy ciebie komunikat drogowy (skoro aktywowales funkcje, to pewnie chcesz to uslyszec), a tobie pewnie sie wlaczylo przyopadkiem wczesniej jak z ciszales radio.. nasicnij TA
  • 0

Arkadiusz.

Pilot in command

• Tematów: 6
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Potwierdzam to, co napisał kolega manitoris - Traffic Annoucement to jedna z wielu funkcji systemu RDS. Mówiąc w uproszczeniu - razem z sygnałem radiowym do naszego odbiornika dociera także wiązka danych. Najpopularniejszą funkcją jest wyświetlanie informacji o nazwie stacji, granym utworze itp. Oprócz tego, w zależności od możliwości urządzenia, RDS może wyzwalać w nim zaprogramowane "zachowania". Istnieje więc możliwość dostarczenia aktualnej daty i godziny (wraz z autoregulacją daty i godziny w odbiorniku), automatycznego przełączania radia na częstotliwość nadajnika o lepszej mocy, czy właśnie wyłączania mediów zewnętrznych (odtwarzacza CD/USB), w celu odebrania informacji o aktualnej sytuacji drogowej. Stacje nadające takie informacje emitują sygnał "traffic" najczęściej wraz z serwisem informacyjnym. Tak więc Twoje radio nie wyświetlało nazwy stacji radiowej (pomimo, że faktycznie istnieje Traffic FM), a informację, że sygnał RDS właśnie je przełączył na zaprogramowaną funkcję. Kiedy serwis info się skończył, przestał docierać sygnał "traffic"i wszystko się unormowało. Wot, awtomatyka :)
  • 0

Macia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

i to normalne ze żadna inna funkcja radia nie działała i nie można było go nawet wyłączyć a TA tak chyba nie działa :P ? na wyświetlaczu wyświetlała się tylko nazwa traffic FM i tyle zresztą nie wydaje mi się ze akurat radio z Wrocławia odebrał bym w Strzyżowie. Zresztą jak podał wyżej BR3G stacje używające TA można policzyć na palcach 1 reki

Użytkownik Macia edytował ten post 13.07.2013 - 14:28

• 0

BlanD.
  • Tematów: 0
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

i to normalne ze żadna inna funkcja radia nie działała i nie można było go nawet wyłączyć a TA tak chyba nie działa :P ? na wyświetlaczu wyświetlała się tylko nazwa traffic FM i tyle zresztą nie wydaje mi się ze akurat radio z Wrocławia odebrał bym w Strzyżowie. Zresztą jak podał wyżej BR3G stacje używające TA można policzyć na palcach 1 reki

Ziomeczku nie słuchałeś radia z Wrocławia tylko z okolic strzyżewa,nazywało wyświetliło się traffic dlatego ,że włączana jest funkcja TA(Traffic Audition) :)

Użytkownik BlanD edytował ten post 13.07.2013 - 21:32

• 1

Macia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

hmm to bardzo dziwne bo u nas nie ma takiego radia ZIOMECZKU :) i z tego co mi wiadomo radio to ma zasięg 80km od Wrocławia i niedaleko Warszawy. i nie miałem włączonej funkcji TA sprawdziłem to, zresztą funkcja TA nie zawiesza całego radia. i Wrocławskie Traffic FM nie ma funkcji TA.

Użytkownik Macia edytował ten post 14.07.2013 - 01:17

• 0

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

A ja dodam, że radio Traffic FM z Wrocławia nie istnieje z dniem 30.06.2013r. Od 01.07.2013 roku należy razem z Radio Plus Toruń i dawną grupą PLANETA FM do grupy Radio Zet Gold. Łącznie chyba 18 stacji.
  • 0

Ivellios.

ÓSMY ZMYSŁ

• Tematów: 401
  • Artykułów: 109
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

hmm to bardzo dziwne bo u nas nie ma takiego radia ZIOMECZKU :) i z tego co mi wiadomo radio to ma zasięg 80km od Wrocławia i niedaleko Warszawy. i nie miałem włączonej funkcji TA sprawdziłem to, zresztą funkcja TA nie zawiesza całego radia. i Wrocławskie Traffic FM nie ma funkcji TA.

Przeczytaj jeszcze raz, UWAŻNIE I ZE ZROZUMIENIEM, post BlanD'a, "ziomeczku".
  • 0

daxx.
  • Tematów: 116
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Paranormalne wyjaśnienie sytuacji:

- wpadliście w dziurę czasową i usłyszeliście audycję, z innego obszaru i czasu
- radio Traffic fm nadało około 30 dni temu audycję, która poszła w eter (kosmos), sygnał wzmocniony przez niewiadomo co po 15 dniach odbił się od czegoś w kosmosie i wrócił na Ziemię po kolejnych 15 dniach, trafiło w twój samochód i usłyszeliście audycję z przeszłości
- obca cywilizacja przejęła audycję radia Traffic i próbowała nawiązać z wami kontakt
- twój samochód to transformers, który przy pomocy radia próbował was ostrzec przed jakimś niebezpieczeństwem
  • 4

Macia.
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Ivellios powtarzam ze nie mam w aucie anteny i słabo odbiera mi radio syczenie itp. a ta audycja była idealnie czysta, po drugie pamiętam doskonale ze na początku było mówione ze to Traffic FM a nie pisało mi Traffic na radiu bo miałem włączone TA bo nie było. do tego już mówiłem ze widziałem jak działa TA i nie zawiesza ono całego radia . no Daxx zaskoczyłeś mnie bo skoro nie ma tego radia a sam już słuchałem audycji na radio z gold i nie mówią traffic fm tylko radio zet przed wiadomościami a tam było na pewno muzyczka i Traffic FM.
  • 0

dżek.

Muzyka Śnieżnych Pól

• Tematów: 280
  • Artykułów: 39
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak się złożyło, że w Polsce nadawanie sygnału TP zazwyczaj nie wiąże się w żaden sposób z nadawaniem sygnału TA. W ogóle polskie stacje radiowe nadające sygnał TA można policzyć na palcach. Mimo to zdecydowana większość dostępnych na skali programów sygnał TP nadaje... Co więcej, zdarzają się nawet stacje radiowe, które nadają sygnał TP pomimo, iż w ogóle nie mają w ramówce informacji dla kierowców...
Na szczęście zdarzają się polskie stacje radiowe, które nadają TP i TA zgodnie z założeniami. Można do nich zaliczyć np. Radio Merkury z Poznania i Radio Opole. Na upartego do tej listy można dodać Radio Zet i RMF FM - tu sygnał TA owszem się pojawia, ale zazwyczaj nie częściej niż raz w roku - 1 listopada (w Radiu Zet nawet nie zawsze). Najbardziej rozwinięte RDS-owe informacje dla kierowców miał RMF FM w czasach rozszczepiania programu na regiony. W tym miejscu warto dodać, że w naszym eterze zdarzają się też stacje radiowe, które sygnał TA nadają 24 godziny na dobę - i nie jest to równoznaczne z tym, że radio to nadaje przez cały czas traffiki...
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych