Napisano 13.03.2013 - 00:34
Napisano 13.03.2013 - 02:12
"Paraliż senny, który jest zjawiskiem normalnym podczas fazy REM, nie pozwala obudzić się z takiego czy innego powodu", powiedziała Phillips. Kathryn Hansen, dyrektor Centrum Zdrowego Snu przy szpitalu im Świętego Józefa, określa to w ten sposób: "Mózg budzi się przed ciałem". Czasami paraliż senny ma miejsce razem z sennymi halucynacjami lub "budzącymi snami".
W wielu przypadkach ludziom się wydaje, że widzą mroczną lub groźną postać znajdującą się w ich pokoju, lub słyszą dziwne dźwięki, nie są jednak w stanie określić ich źródła. Niektórzy badacze hipotezują, że ludzie opisujący uprowadzenia przez istoty spoza Ziemi tak naprawdę doświadczyły paraliżu sennego połączonego z taką halucynacją.
Doświadczenie paraliżu sennego połączonego z halucynacją "może być bardzo intensywne", powiedział doktor Kevin Nelson, neurolog z Uniwersytetu w Kentucky, który badał relacje między paraliżem sennym a doświadczeniem przedśmiertnym. "Ludzie mogą odczuwać nacisk na klatkę piersiową, nie pozwalający im oddychać. Mogą mieć uczucie, jak gdyby umierali". Nelson powiedział, że doświadczenie paraliżu snu jest "bardzzo powszechne", trudno jednak określić, jak bardzo powszechne. "Uderzające jest to, że ludzie nie mówią o tym", powiedział Nelson.
Napisano 13.03.2013 - 16:38
Użytkownik kaktus edytował ten post 13.03.2013 - 16:39
Napisano 13.03.2013 - 23:04
Co do Twojego wisiorka to no cóż... jak widać ogromna jest siła autosugestii. Pomógł Ci najprawdopodobniej, ponieważ w to uwierzyłeś, uwierzyłeś, że zapewni Ci spokojny sen
prawie zawsze śpię na prawym boku, przodem do ściany, więc się obróciłem żeby zobaczyć co się dzieje i zobaczyłem odznaczającą się na tle otoczenia ciemniejszą sylwetkę stojącą nad moim łóżkiem
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych