Skocz do zawartości

Zdjęcie

Galaretowate twory znalezione w ziemi

• Please log in to reply
10 replies to this topic

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja ponadprzeciętna
Reputacja

Napisano

W sumie nie zależy mi aż tak bardzo na rozwikłaniu tego, ale to jedyne niewyjaśnione zdarzenie z mojego dzieciństwa, więc fajnie byłoby dowiedzieć się w końcu co to było. A więc:

Będąc w przedszkolu znalazłem w ziemi dziwne twory, wielkości małego jabłka. Były to galaretowate kulki szarego koloru, jednak na tyle przezroczyste, że można było dojrzeć białe jądro w środku. Od każdej z kulek odchodził cienki ogonek. Wydaje mi się, że każda z kulek była pokryta jakąś błoną, jednak nie pamiętam czy na pewno tak było. Nie wiedząc co to jest, wzięliśmy je i ukryliśmy za jednym z drzew na terenie przedszkola. Nie wspominaliśmy przedszkolance, bo ona pewnie zabrałaby nam to i wyrzuciła, nie interesując się nawet co to może być. Zapytaliśmy jednak znajomego, który racji tego, że chodził już do podstawoówki, był uznawany za eksperta we wszystkim :P. Kolega stwierdził bez żadnych wątpliwości, że to jajka jaszczurki (totalna bzdura z dzisiejszego punktu widzenia). Następnego dnia nie znaleźliśmy schowanych wcześniej kulek, więc temat poszedł do kosza. Nigdy później nie natknąłem się na coś takiego.
Z dzisiejszego punktu widzenia najbardziej prawdopodobne jest, że to jakaś bulwiasta roślina, a "ogonek" to po prostu korzeń. Ale i tak to jest dziwne, bo nigdy w życiu nie słyszałem o takiej roślinie.
  • 2

skittles.
  • Tematów: 8
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Jedyne co mi aktualnie przychodzi do głowy to jakaś kolonia sinic, przykładowo rodzaj Nostoc.

Dołączona grafika
  • 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Są też takie rodzaje grzybów,sam widziałem.
  • 1

Mariush.
  • Tematów: 60
  • Artykułów: 5
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Tak się zastanawiałem i przyszły mi do głowy tzw. "czarcie jaja" czyli młode owocniki któregoś z gatunków sromotników (np. sromotnika bezwstydnego).
Kilka fotek:
Foto1 Foto2 Foto3 Foto4 Foto5
  • 2

Po_prostu.
  • Tematów: 2
Reputacja

Napisano

Skittles, ale autor tematu pisał, że były one wielkości małych jabłek, a te kuleczki są maleńkie ;x
  • 0

erebeuzet.
  • Tematów: 32
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Jak był w wieku przedszkolnym to te maleństwa były dla niego wielkości małych jabłek.
  • 0

Padael.

Tauri

• Tematów: 73
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Słuszna uwaga,wystarczy zajrzeć na podwórko z dzieciństwa,które kiedyś było wielkie a teraz zminiaturyzowało się nieco,szczególnie gdy nie było się tam lata.
  • 0

ELdeR.
  • Tematów: 3
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Słuszna uwaga,wystarczy zajrzeć na podwórko z dzieciństwa,które kiedyś było wielkie a teraz zminiaturyzowało się nieco,szczególnie gdy nie było się tam lata.

Prawdziwe szczęście móc zajrzeć na podwórko swojego dzieciństwa.
  • -1

lunek.
  • Tematów: 2
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Może to i głupie. Nie wiem w jakiej okjolicy sie wychowales ale pasuje mi to na meduzy. Widzialem takie i byly bardzo podobne do opisu, znajdowalem je na piasku
  • 0

kaktus.
  • Tematów: 1
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wydaje mi się, że te sinice rozwijązują sprawę, ale przyszło mi na myśl też to: http://infra.org.pl/...areta-z-kosmosu
Opis się co prawda nie do końca zgadza, więc podaje jako ciekawostkę.
  • 0

Krzys19911.
  • Tematów: 5
Reputacja

Napisano

W kwestii rozmiaru: wziąłem pod uwagę aspekt dorastania. Kulki były wielkości jabłka, a przemawia za tym fakt, że kiedy chciałem pokazać mamie czego się doszukaliśmy, znalazłem zgniłe jabłko i przez przypadek wziąłem je za nasze wykopalisko
W kwestii miejsca zamieszkania: przedszkole było w Warszawie na Woli, także chyba cięzko tam o słodkowodny gatunek sinic :)

Najbardziej trafna propozycja to są te czarcie jaja. Nie byłem do nich przekonany, ale kiedy znalazłem to:

http://www.bio-forum.../33/305862.html

...jestem już niemal pewny, że były to grzyby. Na tamtym forum nie doszli do rozwiązania sprawy, czy są to czarcie jaja czy nie, jednak na pewno jest to jakiś gatunek grzyba. Trzeba jeszcze tylko trochę poszukać o grzybach rosnąych w ziemi :). Dzięki za pomoc
  • 1

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych