Skocz do zawartości

silnik na biopaliwo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_RekaThora

Gość_RekaThora.
  • Tematów: 0

Napisano

Wiecie może ile kosztuje przerobienie/wmontowanie silnika do samochodu, który mógłby być napędzany olejem roslinnym? Gdzie to mozna zrobic i jakie sa ceny olejow ktore mozna uzywac jako paliwa? (chodzi mi o cene w sklepie z w miare normalnym podatkiem zreszta i tak niewiele jest stacji gdzie maja te oleje z akcyzą).

Użytkownik RekaThora edytował ten post 31.01.2013 - 16:42

Robakatorianin.
  • Tematów: 41
  • Artykułów: 1
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

1. Nie ten dział.
2. Praktycznie każdy stary diesel bez problemu może jeździć na przefiltrowanym oleju z patelni.
3. Jeżeli chcesz modyfikować nowe silniki to się nie za bardzo opłaca-skraca to ich żywotność. Konieczne jest zamontowanie podgrzewacza do oleju-w duże mrozy raczej nie pojeździ.

Ogólnie gra nie warta świeczki-lepiej jeździć na opałowym.

Mortalis.
  • Tematów: 3
Reputacja dobra
Reputacja

Napisano

Dużym problemem są wrażliwe wtryskiwacze. Ogólnie nowe diesle nie są podatne na takie eksperymenty.

MEfi..
  • Tematów: 3
Reputacja bardzo dobra
Reputacja

Napisano

Nie potrzeba nic przerabiać, kupujesz starego Merca "beczkę" 200D, i lejesz i jeździsz...
Trzeba tylko filtrować olej spożywczy i dodawać jakieś dodatki, żeby nie gęstniał. No i filterek paliwa często trzeba zmieniać.

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Dorzucę jeden link:
Klik
Od artykułu bardziej polecam komentarze pod nim.

Kilroj.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

Wiecie może ile kosztuje przerobienie/wmontowanie silnika do samochodu, który mógłby być napędzany olejem roslinnym? Gdzie to mozna zrobic i jakie sa ceny olejow ktore mozna uzywac jako paliwa? (chodzi mi o cene w sklepie z w miare normalnym podatkiem zreszta i tak niewiele jest stacji gdzie maja te oleje z akcyzą).

Nic nie trzeba przerabiac. Kupujesz samochod ze starym dieslem na pompie rzedowej, zadne wspolczesne common raile, zadne pompowtryski od vw itp. Stary, antyczny silnik jest do tego najlepszy. Zalewasz czymkolwiek co jest tluste i jezdzisz. Moze byc roslinny z marketu, moze byc opalowy, biodiesel, moze byc paliwo do lodzi motorowych, moze byc nawet zuzyty olej silnikowy i taki do frytek -byle oczyszczony i byle nie frytura.

Wady sa oczywiscie bioestry wpierdzielaja gumowe uszczelki w silniku, wiec trzeba sie liczyc z tym ze po krotkim czasie jezdzenia zacznie cieknac. Naprawa to groszowa sprawa. Roslinnych i biodiesla silnik spali wiecej, wiec trzeba przeliczyc czy sie oplaca. No i na koniec, jak temperatura spadnie ponizej +10 to lepiej zostac przy normalnym oleju napedowym - jest rzadszy i ma dodatki przeciwko wytracaniu sie parafiny.

Wiem co mowie, od 25 lat niektore z moich aut tankuje wiosna-lato-jesien tylko roslinnym i opalowym. Mam dwa busy, Sprintera i t4, wczesniej mialem zuka, lublina, avie, merca kaczke, mialem rozne auta, poloneza trucka, citroena ax mercedesa w124, peugeota 405, alfe romeo 164, forda sierre, bmw e34, wszystkie diesle i wszystkie zapieprzaly na roslinnym bez zadnych problemow.
Najlepszy byl citroen ax - 4 banki rzepaka z aldi po 5 litrow kazda starczalo na 500 kilometrow jezdzenia.

Użytkownik kilroj edytował ten post 31.01.2013 - 19:40

Robakatorianin.
Reputacja znakomita
Reputacja

Napisano

Wiem co mowie, od 25 lat niektore z moich aut tankuje wiosna-lato-jesien tylko roslinnym i opalowym

To za Tobą jechałem gdy z rury wydechowej wylatywał Ci zapaszek smażonych frytek o poranku?

Kilroj.
  • Tematów: 7
Reputacja neutralna
Reputacja

Napisano

To za Tobą jechałem gdy z rury wydechowej wylatywał Ci zapaszek smażonych frytek o poranku?

Jak mieszkasz w okolicy Emden to mozliwe ze za mna jechales.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych