Pojawiam się na tym forum po niemal że 3 latach nieobecności, miło mi Was wszystkich widzieć ponownie

Przejdźmy do tematu naszej dyskusji, otóż ja, razem z kolegą, postanowiliśmy skonstruować taki silnik, pierwszy ma być małym prototypem, chcemy go zbudować abyśmy wiedzieli, „na czym stoimy" i jakie powinno być ułożenie magnesów względem siebie, oraz jaka ilość może być najlepsza, by silnik działał jak najlepiej.
Całość ma się składać z przynajmniej 2 modeli silników, różnej wielkości.
Założenie jest takie, żeby pierwszy skonstruować z magnesów neodymowych o średnicy 1 cm i grubości 5 mm (na płycie CD) i go przetestować.
Silnik składałby się z dwóch płyt CD, na których było by umieszczone po 8 magnesów na każdej. Magnesy muszą być ułożone tym samym biegunem w jedną stronę (inaczej kiepsko). Obok tarcz z magnesami (w tym przypadku z płyt CD) znajdowałoby się 6 magnesów, które służyłyby za magnesy "napędowe", i były by nieruchome. Obie płyty mają wedle założenia być położone jedna na drugiej, a pomiędzy nimi ma być 8 magnesów i na tej górnej kolejne 8 magnesów. Magnesy napędowe były by ułożone na równo z każdą z dwóch tarcz (po trzy na jedną). Oczywiście zdaje sobie sprawę, że magnesy napędowe również muszą być dobrze ułożone.
Ten projekt nazwaliśmy 1A...

Kolejnym projektem miał by być większy silnik, w którym magnesy miałyby przynajmniej średnicę 3 cm i również składałby się z przynajmniej 2 tarcz z magnesami o średnicy ok 25 cm (tarcza). Jeśli silnik spełniałby te założenia (taki jest zamiar) to będzie super. Nie wiem jakie obroty uzyskam, a to mnie też ciekawi.
Będę się starał, aby postęp prac opisywać w tym, ewentualnie w kolejnym temacie (pewnie będzie to w tym temacie). Będę również dostarczał zdjęcia i niewykluczone, że filmiki, fajnie by było zamontować taki silnik w jakimś urządzeniu, zobaczyć czy będzie w ogóle działał.
Myślę, że temat będzie się cieszył choć znikomym zainteresowaniem, gdyż zakładam, że większy silnik uda nam się skonstruować dopiero w okolicy czerwca.
Pozdrawiam