Na wstępie - strasznie w tej kategorii ciasno. Mam w głowie trzech poważnych kandydatów na ostatnie miejsce podium - Dager, Lynx i Tiamat.
Tiamat - nie bagatela jeden tysiąc postów więcej od pozostałej dwójki. Niestety jego największa aktywność przypadła na lata, w których mnie jeszcze na forum nie było, stąd mam najmniej danych o nim. Tam gdzie trafiałem na jego posty, był zawsze rzeczowy i przekonujący.
Dager - z aktywnością o wiele lepiej, poziom zawsze wysoki, ale zakres swojej działalności dość wąski. Profesor Księżycologii, Doktor Kosmologii - żeby było jasne, mówię to z uznaniem.
Lynx - nieco gorzej z aktywnością dzisiaj, ale dał się wystarczająco poznać, przy początkach mojej przygody z tym forum. W kilku kwestiach jego wpisy miały pewien wpływ na moją opinię i zapewne miał jakiś udział w przekabaceniu mnie na stronę sceptyków. Gdyby nie mniejsza aktywność ostatnimi czasy, może mógłby być wyżej, ale spośród tej trójki, to jemu przyznaję swój jeden punkt.
Co do kolejnych miejsc, to oczywiście, jakżeby inaczej - Aquila-Mariush, Mariush-Aquila. Inaczej być nie mogło. Kolejność zapewne nie tylko mi przysporzyła dylematu. Z tego co pamiętam, to obaj Panowie nawet w rankingu reputacji minęli się 2-3 razy, co też jest wymowne, na swój sposób.
Ale po dłuższym namyśle uważam, że to Mariush swoją wszechstronnością zasłużył na ten tytuł. Działalność Aquili była równie intensywna, co Mariusha i na tym samym poziomie, ale skupiała się na węższym zakresie. Mariush, to chyba jedyny user, którego bez ironii można by nazwać omnibusem, jak to już niedawno określił go Amontillado. Ale tak naprawdę wielkie uznanie dla obu Panów. Obaj równo odcedzili "konkurencję", jak swego czasu Małysz i Schmitt

i tylko między sobą rozgrywali walkę o prym. Tacy trochę hegemoni forumowego sceptycyzmu

Oki, wystarczy już tego

Podsumowanie:
1. Mariush
2. Aquila
3. Lynx
edit Yawgmoth
1. Mariush
2. Aquila
3. Lynx
weryfikacja OK