Napisano 04.12.2012 - 22:50
Napisano 04.12.2012 - 23:17
Należy się jednak zastanowić nad kilkoma rzeczami. Gdzie jest Bóg podczas morderstw,zamachów terrorystycznych,gwałtów,wypadków itd?? Wiem że cześć z Was powie "teraz światem rządzi zło" a ja zapytam dlaczego?? Skoro Bóg nas stworzył to po co zsyła na nas choroby i inne nieszczęścia??
Napisano 04.12.2012 - 23:21
Użytkownik sowcia_masterka edytował ten post 04.12.2012 - 23:36
Napisano 04.12.2012 - 23:25
Napisano 04.12.2012 - 23:32
Napisano 05.12.2012 - 00:57
Napisano 05.12.2012 - 02:46
Każdy katolik powinien przestrzegać 10 przykazań i żyć tak,aby inni mieli pożytek z jego życia. Powinien również wierzyć w boga i inne świętości biblijne.
Jednak kościół odpycha wiernych od wiary. Można to zauważyć np. podczas zamiany wina w krew,czy ksiądz jest magiem??
Innym przykładem jest kolęda (za którą ksiądz zbiera grube tysiące). Ale nie o tym miałem pisać.
Istnienie Boga lub innych bóstw jest pojęciem względnym i można je interpretować na wiele sposobów.
Należy się jednak zastanowić nad kilkoma rzeczami. Gdzie jest Bóg podczas morderstw,zamachów terrorystycznych,gwałtów,wypadków itd?? Wiem że cześć z Was powie "teraz światem rządzi zło" a ja zapytam dlaczego?? Skoro Bóg nas stworzył to po co zsyła na nas choroby i inne nieszczęścia??
Pewnie ktoś powie że to przez Adama i Ewę. Ale mało kto zada pytanie "co obchodzi nas ich wina?". Adam i Ewa są dla mnie bzdurą...
Tak samo krzyż (ja noszę na szyi pentagram czarny),czy noszenie krzyża czyni z nas lepszych ludzi,a może pentagram robi z nas złych? Odpowiedź jest prosta,krzyż i pentagram są stworzone przez ludzi.
Ale mimo wszystko istnienie Boga jest ludziom potrzebne ze względów psychologicznych. Większość ludzi chce mieć opiekuna i bierze sobie za niego Boga,chcą mieć świadomość że ktoś nad nimi czuwa i ma ich w swojej opiece.
Ale czy Bóg istnieje i gdzie jest,to zostawiam do Waszej opinij...
Napisano 05.12.2012 - 07:40
Napisano 05.12.2012 - 14:04
Napisano 05.12.2012 - 14:11
Ale czy Bóg istnieje i gdzie jest,to zostawiam do Waszej opinij...
podczas zamiany wina w krew,czy ksiądz jest magiem??
Gdzie jest Bóg podczas morderstw,zamachów terrorystycznych,gwałtów,wypadków itd?
Naprawdę niewielu ludzi umarło w męczarniach na pentagramie, czego nie można powiedzieć o krzyżach.czy noszenie krzyża czyni z nas lepszych ludzi,a może pentagram robi z nas złych?
Przede wszystkim większość ludzi twierdzi że myślenie na temat życia, wszechświata i całej reszty jest bolesne, nieprzyjemne i bezsensowne. Mają rację. O wiele łatwiej jest w życiu kierować się objawieniami kogoś innego. A jeśli chodzi o wiarę to na pewno wiele osób z tego forum się zgodzi, że wiara jest po prostu przyjemna. Miło wierzyć w życie pozaziemskie, chodzące trupy, apokalipsę, bogów, anioły, duchy, reinkarnację i inne niesamowite rzeczy, tym bardziej jeśli ktoś twierdzi że je widział i jest to poparte rozmaitymi kolorowymi i ciekawymi cudami. Wiara jest dość rozrywkowa a poza tym sprawia, że człowiek mniej boi się śmierci i łatwiej znosi problemy codziennego życia. Oczywiście chrześcijaństwo jest jedną z tych smutniejszych i mniej kolorowych wiar a do tego nie ma już krucjat i palenia czarownic, dlatego jest też skazane na zapomnienie.Większość ludzi chce mieć opiekuna i bierze sobie za niego Boga,chcą mieć świadomość że ktoś nad nimi czuwa i ma ich w swojej opiece.
Użytkownik Alembik_Vina edytował ten post 05.12.2012 - 14:39
Napisano 05.12.2012 - 15:40
Napisano 05.12.2012 - 18:25
Napisano 05.12.2012 - 18:57
Alembik
Piszesz głupoty.To po pierwsze.Po dwa - Pomyliłeś chyba chrześcijaństwo z katolicką wiarą,bo Chrześcijaństwo to przede wszystkim dobra nowina i jedna z tych ,która daje nadzieje(rownież popartą dowodami) a smutna jest katolicka, bo nie ma ona niestety nic wspólnego z wczesnochrześcijańskim (gnostyckim) pojmowaniem świata.
Napisano 05.12.2012 - 19:09
Użytkownik Margon edytował ten post 05.12.2012 - 19:10
Napisano 05.12.2012 - 19:31
Nie przejmuj się, po prostu używam ironii smutna i niekolorowa oznacza mniej więcej tyle, że chrześcijanie nie kamienują diabła, nie przeprowadzają zamachów samobójczych, nie składają ofiar z ludzi, nie biegają nago po ulicach jak wariaci i nie robią tych wszystkich szalonych rzeczy które robią ludzie żeby czcić zmyślonych bogów. I dlatego w nowej rzeczywistości wypali się to jak świeczka. (chyba że księża coś wymyślą, w co wątpię)
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych