Skocz do zawartości

Szanowni Państwo, przypominam o konieczności zachowania ciszy wyborczej do godz. 21:00 w niedzielę 18 maja.

Zdjęcie

Medytacja ISHA KRIYA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

Art123.
  • Tematów: 14
Reputacja Zła
Reputacja

Napisano

Czym jest Isha Kriya?

Dzisiaj dla większości ludzi, słowo ‘Joga’ zwykle przywołuje obrazy wygiętego ciała, podczas wykonywania niemożliwych figur. Fizyczny aspekt jest tylko jednym, z tej wielowymiarowej nauki. Joga jest technologią, umożliwiającą osiągnąć szczyt możliwości ciała i umysłu – pozwalając żyć pełnią życia.

To jest wizja Sadhguru – spełnionego jogina i Mistrza – który oferuje ‘ jedną kroplę duchowości’ dla każdego. Przez Isha’e Kriya’e, możliwości duchowego procesu, które były dostępne jedynie dla joginów i ascetów, teraz są dostępne dla każdego człowieka, w swoim własnym domu.
Zakorzeniona w ponadczasowej wiedzy jogijnej nauki, Isha Kriya jest prostą, ale potężną praktyką stworzoną przez Sadhguru. „Isha” odnosi się do źródła stworzenia; „kriya” dosłownie znaczy „wewnętrzna akcja” Celem Isha’y Kriya’y jest pomóc jednostce skontaktować się z źródłem jej egzystencji, aby stworzyć życie zgodne z jej własnym życzeniem i wizją. Dzienna praktyka Isha’y Kriya’y przynosi zdrowie, dynamizm, spokój i dobre samopoczucie. Jest to potężne narzędzie aby radzić sobie z gorączkowym tempem współczesnego życia.

Isha Kriya jest darmowa, prosta i łatwa do praktyki. Dostępna jako prowadzona medytacja z instruktażowym filmem i instrukcjami do pobrania. Ona posiada potencjał aby zmienić życie każdego, który jest skłonny zainwestować, tylko kilka minut w ciągu dnia.

Przygotowania

• - Usiądź krzyżując nogi, kierując twarz na wschód i niech Twój kręgosłup będzie wygodnie wyprostowany.
  • - Trzymaj dłonie na udach, a wewnętrzna strona dłoni ma być skierowana do góry.
  • - Trzymając twarz lekko zadartą do góry, oczy zamknięte, utrzymaj lekkie skupienie pomiędzy Twoimi brwiami .
Medytacja

Dołączona grafika

Zostanie ona przeprowadzona w trzech etapach:
Etap 1:
  • - Wdychaj i wydychaj powietrze delikatnie i powoli
  • - Z każdym wdechem, mentalnie powiedz do siebie : „Nie jestem ciałem.” Wdech powinien odbywać się podczas trwania tej myśli.
  • - Z każdym wydechem, mentalnie powiedz do siebie: „ Nie jestem nawet umysłem.” Wydech powinien odbywać się podczas trwania tej myśli.
  • - Powtarzaj proces przez 7 do 11 minut.
Etap 2:
  • - Wymawiaj dźwięk długiego ‘A’ ( takie jak ‘a’ w angielskim father). Dźwięk powinien wydobywać się z miejsca poniżej pępka. Nie potrzebujesz robić tego bardzo głośno, ale wystarczająco aby poczuć wibrację
  • - Wymawiaj długie ‘A’ siedem razy, wydychając powietrze do oporu, w każdym brzmieniu.
Etap 3:
  • - Usiądź od 5 do 6 minut z lekko zadartą głową do góry i utrzymaj lekkie skupienie pomiędzy Twoimi brwiami.
  • - Całkowity czas tej praktyki powinien wynosić od 12 do 18 minut. Możesz siedzieć dłużej jeśli chcesz.
Dodatkowe informacje

Podczas siedzenia i wykonywania Isha’y Kriya’i, nie przykładaj uwagi do aktywności umysłu albo ciała. Cokolwiek się wydarzy w Twoim ciele lub umyśle, po prostu zignoruj to i siedź dalej.
Nie rób przerwy podczas medytacji, ponieważ zakłóci to reorganizację energii, która się przydarza podczas tej praktyki.
Za każdym razem kiedy robisz kriya’e, powinieneś zrobić ją przez minimum 12 minut oraz dwa razy dziennie przez 48 dni ( uważane jako pełna mandalę ) albo raz , przez 90 dni. To jest Twoje zobowiązanie. To jest Gurudakshina.
Każdy może praktykować kriya’ę i cieszyć się z jej korzyści. Po prostu podążaj za instrukcją, nie zmieniając jej. To jest proste, ale bardzo silne.
Możesz sobie przypominać w każdej chwili podczas dnia. „ Nie jestem ciałem. Nie jestem nawet umysłem”

Źródło: http://www.ishafoundation.org/Ishakriya

Użytkownik Huno edytował ten post 30.11.2012 - 17:52

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości oraz 0 użytkowników anonimowych